Догори
Дати відгук

У Раду внесли законопроєкт про легалізацію медичного канабісу

56 країн світу використовують коноплю в медичних цілях.

3 хв на прочитання02 Червня 2021, 16:07
Фото: Ракурс Фото: Ракурс
Поділитись:

У Верховній Раді зареєстрували законопроєкт № 5596 щодо регулювання обігу конопель у медичних цілях, у науковій і науково-технічній діяльності, який також дасть змогу легалізувати медичні коноплі.

Це проєкт закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо регулювання обігу конопель у медичних цілях, науковій і науково-технічній діяльності. Його ініціатори — група з 82 народних депутатів.

Наразі тексту законопроєкту на сайті парламенту не оприлюднено. Одна з його авторів, народний депутат Євгенія Кравчук написала про подробиці у facebook.

«Базово законопроєкт про те, щоб в Україні був обмежений прозорий і контрольований обіг канабісу. І тільки в медичних і наукових цілях. У 2020 році ООН виключила канабіс із п. 4 Конвенції про наркотичні засоби… В Україні діє урядова постанова про перелік наркотичних засобів і психотропних речовин, яка структурує ці речовини на три так звані таблиці. Речовини, які відносять до першої — заборонені. Канабіс належить саме до першої таблиці. Через неможливість використовувати канабіс у медицині страждають онкохворі, ветерани війни та паліативні пацієнти», — заявила Кравчук.

Вона додала, що в разі прийняття запропонованого законопроекту «українські пацієнти нарешті отримають доступ до лікування та полегшення перебігу складних захворювань, що відповідає сучасній світовій практиці». До того ж, українські вчені та фармацевтична індустрія зможуть проводити клінічні випробування за міжнародними стандартами, а розвиток фармацевтичної галузі сприятиме залученню інвестицій в економіку.

За словами Кравчук, законопроект передбачає, що буде введено посилений контроль за обігом канабісу в медичних і наукових цілях, шляхом електронного реєстру всіх препаратів, відпустки виключно за електронними рецептами від лікаря, ліцензування будь-якої діяльності, пов'язаної з обігом медичного канабісу, а також звітності та подання інформації контролюючим органам.

Експерти, що долучилися до розробки документу, зауважили, що законопроект визначає технічні коноплі зі складом ТГК до 0,2 % як такі, що не є наркотичними речовинами. Тож вони стають звичайною сільськогосподарською культурою, що не підлягає квотуванню та ліцензуванню.

У документі ідеться, що для українських аграріїв це, як очікується, стане можливістю почати вирощувати цю культуру на рівні з європейськими виробниками, а для українського бізнесу — створювати різноманітну продукцію з них. 

Окрім цього, в разі ухвалення цього законопроекту українці, хворі на епілепсію, хворобу Паркінсона, онкологію тощо, отримають легальну можливість лікуватися медичним канабісом, а українські науковці разом із підприємцями — розробляти препарати на основі медичного канабісу і реалізовувати їх в Україні.

Нагадаємо, що в Україні легально можна використовувати препарати на основі канабісу. Таку постанову прийняв Кабмін.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Більше з GreenPost
Рецепт приготування Закуска Швидка страва
Цвітна капуста з хрусткою скоринкою: смачний рецепт
1 хв на прочитання37 хвилин тому
Розведення гусей на Полтавщині Прибутковий бізнес
У дитинстві ненавидів гусей, а зараз розвиває на них великий бізнес: на Полтавщині є унікальне господарство
1 хв на прочитаннягодина тому
24 квітня свято Всесвітній день захисту лабораторних тварин Проти вівісекції
24 квітня – Всесвітній день захисту лабораторних тварин та тих, хто бореться проти вівісекції
4 хв на прочитання2 години тому
Антарктида Вулкан Природа Дорогоцінний метал
В Антарктиді вулкан вивергає золото: щодня виходить по 6 тисяч доларів
1 хв на прочитання3 години тому
Досвідчені дачники дали поради, як легко позбутись будяків на садових доріжках
1 хв на прочитання3 години тому
Компостер власноруч: ідеї та поради (ФОТО)
1 хв на прочитання4 години тому
Шоколадний смузі з бананом і молоком: десерт, який готується лічені хвилини
1 хв на прочитання10 годин тому
Гортензія волотиста Sundae Fraise здатна прикрасити посадки з хвойних і листопадних рослин (ФОТО)
1 хв на прочитання11 годин тому