Догори
Дати відгук

Лікування чи вбивство: легалізація канабісу в Україні та протиріччя

Купити вуличну марихуану можна як за допомогою даркнету, так ічерез звичайні месенджери.

5 хв на прочитання03 Березня 2021, 11:30
Плантація медичних конопель у Глухові. 2020 рік. Фото: Суспільне Плантація медичних конопель у Глухові. 2020 рік. Фото: Суспільне
Поділитись:

Сьогодні в українському суспільстві триває обговорення гострої теми — легалізація канабісу. Головним є те, що нарешті українці це обговорюють масштабно, на рівні президента й урядовців. 

Канабіс як знеболювальне

У складі конопель (рослини роду Cannabis) виділяють дві психоактивні речовини (їх називають канабіоїдами) — тетрагідроканабінол (ТГК) і канабідіол (КБД). Цінність конопель для медицини полягає в канабіноїдах — сполуках, що містяться в рослині. Більшість канабіноїдів нині досі добре не досліджена. Найбільш відомими на сьогодні є тетрагідроканабінол (ТГК або латинською THC) і канабідіол (КБД або CBD). Саме ці два канабіноїди найчастіше згадуються, коли йдеться про медичний канабіс.

Медичний канабіс — це не лише коноплі з низьким вмістом наркотичної сполуки ТГК, а й ті, де відсоток тетрагідроканабінолу високий. Адже застосування різних канабіноїдів та їхній вплив на людський організм відрізняються та продовжують вивчатися науковцями різних країн.

Через це його легалізація в Україні особливо потрібна важким пацієнтам: хворим на рак для полегшення страждань, епілептикам, у яких медичний канабіс зменшує частоту нападів, а ще пацієнтам із хворобою Альцгеймера (канабіс сповільнює прогресування цієї недуги).

Противники та прихильники  легалізації 

Повна легалізація марихуани є дорогою до важчих наркотиків, вважає глава МВС Арсен Аваков. Про це він заявив в інтерв'ю Дмитру Гордону.

Аваков пояснив, що не проти того, щоб пацієнтам за рецептом видавали препарати, що містять канабіноїди, щоб пом’якшити біль. Однак він категорично проти того, щоб в Україні почали вирощувати та курити марихуану.

«Марихуана — це відкрита дорога до важчих наркотиків. Вважаю, що деякі країни, які це легалізували, вже шкодують про це. Тут не треба поспішати», — заявив він.

В той же час головний санітарний лікар України Віктор Ляшко впевнений, що легалізація марихуани важлива для тяжкохворих пацієнтів.

Про це він заявив в коментарі РБК-Україна та зазначив, що використання медичної марихуани в терапевтичних цілях підтверджене вченими: «Як лікар переконаний, що потрібно говорити та пояснювати про медичний канабіс. Легалізація канабісу в медичних цілях — це у першу чергу, про розв'язання питання зменшення болю для тяжкохворих. А не політика». 

В Україні заборонили все

В Україні статус конопель регулюється, зокрема, постановою Кабінету міністрів за 2000 рік. Канабіс, смоли, екстракти та настоянки з канабісу поки залишаються в таблиці № 1 постанови серед особливо небезпечних наркотичних засобів, обіг яких в Україні заборонено. Дозволено вирощувати лише технічні сорти конопель із вмістом тетрагідроканабінолу менше 0,08 % (до прикладу, у країнах ЄС допустимий відсоток ТГК для технічних сортів становить 0,2 %, у США — 0,3 %, у Швейцарії — 1 %).

Коноплі в Україні можна використовувати лише для промислових цілей, як-то виробництво волокна або будівельних блоків. Також дозволено використовувати насіння рослини у харчовій галузі. Саме тому в магазинах можна спокійно купити олію з конопель для салату, солодкі батончики з конопель чи навіть конопляне молоко.

У згаданій постанові Кабміну № 770 є ще одна таблиця — № 2. У ній перераховані наркотичні засоби, обіг яких обмежено, тобто ті, які дозволено використовувати для медичних цілей. Серед них — метадон, кокаїн і морфін.

Зберігання конопель в Україні також криміналізоване.

Канабіс у світі

Вживання канабісу в медичних цілях дозволено в Данії, Австрії, Італії, Канаді, Швейцарії, Польщі, Фінляндії, Північній Македонії, США, Нідерландах і Чехії.

Також медична марихуана дозволена в Туреччині, Ізраїлі, Росії, Замбії, Зімбабве, Перу, Таїланді, Вануату та Панамі.

Легалізація канабісу

Наразі використання медичного канабісу в Україні заборонене, хоча в медицині вже давно легалізовані більш важкі наркотики опійної групи — морфін, трамадол.

Легалізація медичного канабісу була одним з пунктів «опитування Зеленського» під час місцевих виборів.

Глава парламентської фракції Слуга народу Давид Арахамія повідомив, що у Верховній Раді вже створили робочу групу для розробки законопроєкту про використання канабісу в медичних цілях. Згідно зі словами Давида Арахамії, державні чиновники прагнуть якнайшвидше ухвалити рішення на користь пацієнтів.

Ціна препарату

З початку 2019 року медичну марихуану за рецептом можна купити в Польщі. Ціна засобу, на який лікар випише рецепт, становить приблизно 65 злотих за грам або 500 гривень. Тим часом, німецькі лікарі розрахували, що одній людині з тяжким станом у середньому потрібно 1,8 грама канабісу на день.

Оминути заборону

Купити вуличну марихуану можна як за допомогою даркнету, так і через звичайні месенджери, контактами яких вкриті стіни будинків і паркани в українських містах. А можна купувати напряму — у знайомого дилера.

За матеріалами Укрінформу, ОПУ, Суспільне, Громадське, Слово і діло, РБК-Україна. 

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Зображення згенероване ШІ
У Франції схвалили законопроект про заборону дискримінації за волоссям
1 хв на прочитання36 хвилин тому
Омікрон Коронавірус Вакцинація
В Україну доставлено 254 тисячі доз омікрон-специфічної вакцини проти COVID-19
2 хв на прочитання2 години тому
Фото з відкритих джерел
Хто випускає більш смердючі гази і що робити, якщо дуже потрібно «поставити на паузу» метеоризм? Ось що розповідає експерт
4 хв на прочитання5 годин тому
Сніданок Шкідливі звички Фрукти Поради дієтолога
Найгірший час для вживання бананів: коли фрукт перетворюється на отруту
2 хв на прочитання6 годин тому
Сніданки, які згублять ваше здоров’я
1 хв на прочитанняВчора
«Зерносховище»: у Національному академічному драмтеатрі ім. Лесі Українки показали виставу про Голодомор
1 хв на прочитанняВчора
Петрів піст: як легше пережити ці дні та втихомирити серце
1 хв на прочитанняВчора
Під час будівництва Палацу спорту у Тернополі директор "наварив" 25 млн грн
1 хв на прочитанняВчора