Догори
Дати відгук

У Києві запускають громадський проєкт із компостування

Проєкт діятиме за принципом поворотної тари

3 хв на прочитання10 Серпня 2020, 11:32
Поділитись:

ГО «Україна без сміття» разом із командою українських розробників додатку BioBin пропонують киянам почати розділяти харчові відходи. Проект «УБС Компост» — це рішення, завдяки якому кожен охочий може утилізувати органічні залишки з користю для довкілля та свого гаманця. Про це GreenPost розповіли організатори проєкту.

Згідно даних BioBin, близько 13% бюджету українців зрештою опиняється в сміттєвому відрі. Все це — викинуті харчові відходи, з яких, уявіть собі — на 60% (!) складається все наше сміття. 

Протягом місяця «Україна без сміття» проводила опитування про збір органіки для домашнього компостування. До нього долучилися 300+ респондентів, 70% із яких зазначили, що на момент заповнення анкети не розділяли органіку, але хочуть почати, а 22,5% уже успішно компостують.

Як працюватиме проєкт

Проєкт діятиме за принципом поворотної тари. Кожен охочий може отримати на станції NoWaste Recycling Station спеціальне відерце на 10 л для комфортного збору органічних відходів вдома. Наповнене відерце треба принести на станцію, щоб отримати взамін нове й чисте та продовжувати збирати харчові відходи.

Перші 100 охочих можуть безкоштовно отримати таке відерце з біорозкладним крохмальним пакетом «Фрекен Бок» від «Біосфера». Для цього необхідно лише підписатися на інстаграм-сторінку додатку Biobin і прийти за тарою на станцію. Тим, хто не встиг отримати акційне відерце, потрібно внести заставу за отриману ємність — 100 грн. Якщо користувач із певних причин припиняє збирати харчові відходи, він має повернути відерце чистим і сухим, щоб отримати свою заставу назад.

На станції NoWaste Recycling Station всю зібрану органіку пересипатимуть у вуличний компостер, а відерця митимуть. Отриманий компост «Україна без сміття» планує через рік  подарувати користувачам сервісу — як добриво для кімнатних рослин.

Відерця можна отримати вже з 7 серпня, а органічні відходи прийматимуть із 15 серпня.

Вартість прийому 1 відерця (10 л) накопичених органічних відходів становитиме 60 грн. Ця сума покриває витрати на організацію прийому і миття відерець. 

Прийом відбуватиметься на станції NoWaste Recycling Station у суботу й неділю.

Адреса: вул. Саперно-Слобідська 25/4.

Проєкт «УБС Компост» — перший в Києві і перший у такому форматі в Україні. Спрямувати 60% свого смітника на дружній для довкілля спосіб оброблення відходів — компостування — найкраще «дякую» для нашої планети, вважають організатори.

Щоб користувачі не боялися незвичної опції, в УБС підготували зрозумілу інструкцію з компостування, і запевняють: дотримуючись правил і користуючись щільною кришкою відерця, ви не відчуватимете ніяких неприємних запахів під час збирання органіки.

Для тих, хто планує розпочати компостування, в нагоді стане додаток BioBin. Він допомагає моніторити витрати на їжу та прокачати навички свідомого споживання та правильного поводження з харчовими відходами. 


Організатори:

«Україна без сміття» — громадський проєкт, який обрав своєю ціллю принцип — «НУЛЬ ВІДХОДІВ» на звалищах. Сміття в жодному разі не повинне опинятися у довкіллі, тому УБС створює всі можливості для мінімізації утворення відходів, переробки, утилізації, компостування й апсайклінгу. Першими в Україні відкрили громадський простір для сортування — станцію NoWaste Recycling Station. 

BioBin — мобільний додаток, який допомагає дбати про довкілля та економити. Вже доступний для користувачів Android, цієї осені розробники обіцяють версію для iOS.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Еко
Фото: Телеграм-канал «Садівник»
Поєднання мускарі та тюльпанів: квіти, що вдало створюють яскраву весняну композицію (ФОТО)
1 хв на прочитання3 години тому
Сучасні низьковуглецеві технології в Україні
Для відновлення України потрібні сучасні низьковуглецеві технології - Мінекології
1 хв на прочитанняВчора
Пів України накриють морози
На завтра синоптики оголосили 2 рівень небезпечності: пів України накриють морози
1 хв на прочитанняВчора
Всеукраїнська акція Дуби Шевченка єднають Україну
На Черкащині розпочато всеукраїнську акцію «Дуби Шевченка єднають Україну»
1 хв на прочитанняВчора
З Сулинського заказника вилучено 1,5 кілометри сіток
1 хв на прочитанняВчора
Відбулася зустріч робочої групи GREEN Action Task Force: обоворено створення Платформи дій щодо Зеленого відновлення України
2 хв на прочитанняВчора
Китів та дельфінів у Тихому океані офіційно визнали «юридичними особами»: це сприятиме захисту морських ссавців
2 хв на прочитанняВчора
Рослини кам'янистого саду (ФОТО)
2 хв на прочитанняВчора