Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Новини
  • Еко
  • У Чорнобильській зоні відчуження розпочалися рейди з виявлення порушень природоохоронного законодавства 

У Чорнобильській зоні відчуження розпочалися рейди з виявлення порушень природоохоронного законодавства 

Робоча група проведе комплексну перевірку даних щодо можливих незаконних дій

2 хв на прочитання03 Березня 2024, 17:04
У Чорнобильській зоні відчуження розпочалися рейди з виявлення порушень природоохоронного законодавства 
Фото: ДСНС України У Чорнобильській зоні відчуження розпочалися рейди з виявлення порушень природоохоронного законодавства  Фото: ДСНС України
Поділитись:

Такі заходи тепер регулярно проходитимуть у межах створеної за дорученням Міністра захисту довкілля та природних ресурсів Руслана Стрільця при Державному агентстві з управління зоною відчуження Міжвідомчої робочої групи. Про це йдеться у повідомленні Міндовкілля. 

До її складу увійшли голова Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики та природокористування Олег Бондаренко, народні депутати Ольга Василевська-Смаглюк, Олександр Матусевич, Юлія Овчинникова, представники Міндовкілля, ДАЗВ, Держлісагентства, Держекоінспекції та представники громадських організацій.

Робоча група проведе комплексну перевірку даних щодо можливих незаконних дій на території Чорнобильського радіаційно-екологічного біосферного заповідника, а саме полювання, рубок, розорювання земель для сільськогосподарських потреб, вилову риби та інших правопорушень у сфері захисту довкілля. За результатами перевірок усі факти виявлених правопорушень будуть передані до правоохоронних органів.

Нещодавно відбулось перше засідання робочої групи та перший рейд, про результати якого ми поінформуємо згодом. Також члени робочої групи погодили попередній план дій щодо здійснення заходів контролю на території заповідника:

  • створено 32 мобільні рейдові групи, до складу яких включено майже 100 працівників та інспекторів Держлісагентства, Держекоінспекції та ДАЗВ;
  • направлено до заповідника для здійснення заходів контролю комісію Держекоінспекції;
  • досягнуто домовленості з угрупуванням сил і засобів оборони міста Києва, а також командуванням ОК "Північ", щодо необхідних заходів та сприяння у роботі комісії та МРГ;
  • досягнуті домовленості про співпрацю та погоджено план спільних дій під час обстеження Заповідника з керівництвом МВС, Нацполіції, Військової служби правопорядку тощо.

Нагадаємо, що наприкінці 2023 року на території Чорнобильського радіаційно-екологічного біосферного заповідника правоохоронцями була виявлена незаконна вирубка сироростучих та сухостійних дерев. Зафіксовані спроби вивезти деревину без відповідних документів за межі зони. За попередніми оцінками, збитки від цих дій можуть перевищити 52 млн гривень. Наразі за фактом цього правопорушення відкрито кримінальну справу.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Еко
Більше з GreenPost