Догори
Дати відгук

Три головні помилки в годуванні котів

Таким чином ви уникнете різноманітних проблем із котячим здоров’ям — від блювання до ожиріння.

3 хв на прочитання18 Лютого 2023, 17:17
Поділитись:

Хоч би як ми любили своїх чотирилапих вихованців, але навіть якщо ми вважаємо їх членами родини, вони відрізняються від нас. Зокрема харчуються вони зовсім не так, як ми. Що ж треба враховувати при годуванні котячих? Про це розповіло видання Wamiz

Годування недоїдками зі столу. «Те, що залишилося, віддайте тваринам» — звучить непогано, але це спрацює, лише якщо ви купите забагато сирого м’яса. Залишки страв, які ми готуємо, коту не годяться — вони містять шкідливі для тварини спеції, забагато солі.

Людська їжа має іншу пропорцію білків, жирів і вуглеводів, ніж котяча. Ба більше, деякі продукти, які ми їмо, є отруйними для котів — виноград, шоколад, цибулинні рослини.

Годування молоком. Усім відомий міфічний образ кішки, що п'є молоко. На жаль, багато людей досі говорять, що кращого напою для муркотливого важко знайти. Тим більше, що коти люблять молоко. Тут, однак, не варто керуватися вподобаннями кота. Вживання молока шкідливе для вашої кішки з багатьох причин.

Кошенята, звичайно ж, харчуються молоком матері кілька тижнів. Організм маленького кошеняти виробляє лактазу — фермент, який відповідає за розщеплення лактози (молочного цукру) на глюкозу і галактозу. Це забезпечує перетравлення молочного цукру. Проте в котячому молоці міститься набагато менше лактози, ніж у коров’ячому (тому не можна годувати котячих грудничків коров’ячим молоком — це може викликати у немовлят дуже небезпечну діарею).

Коли кошенят переводять із маминого молока на м’ясну їжу, вироблення лактази припиняється. Тоді кошеня втрачає здатність перетравлювати лактозу. Молочний цукор затримується в його кишківнику, бродить, сприяючи проблемам із травленням. Природно, є коти, які краще засвоюють лактозу (наприклад, вони звикли пити молоко). Однак їм також не варто цього робити.

Лактоза — непотрібний котам цукор, а її регулярне надходження може призвести до діабету, ожиріння або розвитку захворювань нирок.

Окрім лактози, котам шкідливий також основний білок молока — казеїн (також наявний у безлактозному молоці!). Під час розкладання він виділяє токсичні для кішки речовини, які навантажують печінку. Також може бути сильним алергеном, послаблює всмоктування поживних речовин з їжі в кишківнику, сприяє розвитку жовчнокам’яної хвороби.

Влаштування двох великих прийомів їжі на день. Великі кішки, наприклад, леви, полюють на великих тварин і з'їдають до кількох кілограмів м'яса за раз. Іноді одного прийому їжі їм вистачає на кілька днів. Проте домашні коти мають зовсім інший режим харчування. Ті, що живуть у дикій природі, полюють багато разів на день (до 20!) на різноманітну здобич. Це не тільки гризуни та птахи. Іноді такою їжею є комаха чи маленька ящірка.

Таким чином, організм кота пристосований до прийому їжі невеликими порціями на день.

На жаль, залишати коту постійний доступ до їжі тут теж не є гарним рішенням. Просто спробуйте розділити щоденне споживання їжі вашої кішки на якомога більше менших прийомів їжі.

Таким чином ви уникнете різноманітних проблем зі здоров’ям, від тимчасових (блювання надлишків їжі) до тривалих (ожиріння).

Також ми розповідали, що «кішка гуляє, де сама собі знає»: чи потрібно полишати котів на самих себе.

Окрім того, ми писали, як «карати» кота: радять фахівці.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost