Догори
Дати відгук

«Кішка гуляє, де сама собі знає»: чи потрібно полишати котів на самих себе

Чи може кіт сам завжди давати собі раду?

2 хв на прочитання12 Лютого 2023, 15:21
Фото: Аліна Таранік Фото: Аліна Таранік
Поділитись:

Кіт має репутацію індивідуаліста й одинака. Але чи означає це, що треба просто полишити його на самого себе? Чи може кіт сам завжди давати собі раду? Про це розповіло видання Wamiz.

Насамперед слід знати, що кішці необхідний контакт з опікуном, навіть якщо це муркотіння «на відстані». Для такого кота дуже важливо навіть перебування в одній кімнаті з господарем. Залишені на тривалий час на самоті кішки дають собі раду по-різному — одні просто чекають і просипають цей час, інші сильно сумують. Тому, повернувшись із роботи, пам’ятайте, що частину вільного часу варто приділити коту!

Окрім того, особливо небезпечно залишати кота біля незахищеного вікна чи балкона.

«Кіт падає на чотири лапи» — так влаштувала його природа, але не передбачила досягнень цивілізації. Кішка, яка випала з вікна чи балкона, може померти на місці в результаті падіння, отримати незворотні каліцтва чи принаймні зламати кістку. Ризикувати не варто — ми не можемо передбачити, коли пташка чи комаха пролетить навколо балкону, а кіт інстинктивно застрибне на неї. Тому балкон, на який має доступ кішка, повинен бути сітчастим, як і вікна.

А чи варто залишати котів без нагляду надворі?

Це тема, яка викликає напругу між прихильниками «котячої свободи» та противниками звільнення. На жаль, створений людиною світ повний небезпек, таких як жваві вулиці, вороже ставлення людей до котів (пряме насильство, отруєна їжа, пастки тощо). Кішка також може стати жертвою більшої тварини чи вступити в бійку з іншими котами. Кіт, який не є вільноживучим — живе вдома, має опікуна — не повинен виходити сам.

Натомість забезпечте йому вдома стимулююче середовище: різноманітні іграшки, полиці, на які можна стрибати та спостерігати. Також можна вийти на балкон, обнесений сіткою, в споруджений для цього вольєр, належним чином огороджений сад. Ви також можете навчити його виходити в шлейці, але будьте обережні: кіт, який звик до цього, вимагатиме регулярних прогулянок! Якщо ви забезпечите своєму коту правильну дозу розваг і вправ, він не буде нещасним! Але, напевно, ні йому, ні вам не буде приємно, якщо одного разу він прийде додому понівеченим або… просто не повернеться.

Також ми розповідали, як «карати» кота: радять фахівці.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.