Догори
Дати відгук

Як «карати» кота: радять фахівці

Такі дії, як дряпання меблів, дефекація за межами лотка чи жування кабелів, з погляду кота є правильною поведінкою.

2 хв на прочитання10 Лютого 2023, 15:39
Фото: Аліна Таранік Фото: Аліна Таранік
Поділитись:

Чи можливо «накладати штрафні санкції» на котів? Адже суть покарання полягає в усвідомленні караної особи, що її дія була неправильною, а ми не приписуємо котам такі поняття. Про це розповіло видання Wamiz.

Так, такі дії, як дряпання меблів, дефекація за межами лотка чи жування кабелів, є небажаною поведінкою, але з погляду кота — якщо це не медичні проблеми — це правильна поведінка. Вони можуть бути пов'язані з відсутністю підходящого місця для подряпин, туалету, стресовою ситуацією чи іншими факторами.

Коту також чужі типово людські почуття, такі як злоба.

Однак ці тварини чудові спостерігачі, і якщо вони помітять, що, наприклад, подряпати стілець — це спосіб привернути вашу увагу, то робитимуть це, бо досягли свого. І покарання не пояснить тварині, що вона робить щось не так. Це може налякати її, змусити дистанціюватися від вас або навіть посилити її поведінкові проблеми.

Зайве говорити, що всі тілесні покарання неприйнятні. Однак і популярне обприскування водою з укриття лише посилить стрес тварини, та нічого її не навчить. Краще пошукайте причину тривожної поведінки. Різка зміна поведінки кішки може бути викликана медичними причинами чи стресовою реакцією на якийсь подразник. Кіт також може просто хотіти уваги.

Виключивши медичні причини, можна відучити кота від небажаної поведінки. Це мистецтво компромісу — адаптуватися до вимог кота (наприклад, щодо типу кігтеточок, типу туалету, місця ящика для туалету тощо), заохочуючи його до бажаної поведінки та відмовляючи від небажаної, використовуючи відповідні приготування та... ігнорування кота, який намагається привернути увагу.

У підручниках біхевіоризму згадуються анонімні покарання, нешкідливі для кота. Це не бризкати на кота водою чи кидати в тварину легкий предмет, тому що кіт швидко дізнається, від кого виходить покарання.

По-справжньому анонімним покаранням є, наприклад, двостороння клейка стрічка, наклеєна на подряпані поверхні, спрей зі стисненим повітрям, який реагує на рух, або розлив субстрату з неприємною, наприклад, гострою текстурою — наприклад, на горщик, у якому кіт охоче нишпорить. Недоліком багатьох із цих методів є те, що через деякий час вони перестають справляти враження на кішок або вихованець знаходить спосіб їх обійти.

Також ми розповідали, чому кішка вибирає одного господаря: фахівці радять, як стати саме такою людиною для кота.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.