Догори
Дати відгук

10 речей, які ви ніколи не повинні робити зі своїм котом

Те, що для нас є небажаною поведінкою, з погляду кота може бути цілком правильним, і це слід враховувати.

9 хв на прочитання06 Лютого 2023, 19:24
Фото: Аліна Таранік Фото: Аліна Таранік
Поділитись:

Інструкції по догляду за котами допомагають зрозуміти, як виховувати кота чи кішку, як за ними доглядати, що вони люблять. А чого ні в якому разі НЕ можна робити з котами? Про це розповіло видання Wamiz.

1) Застосування штрафних санкцій

Суть покарання полягає в усвідомленні караної особи, що її дія була неправильною. Ми не приписуємо котам такі поняття. Так, такі дії, як дряпання меблів, дефекація за межами лотка чи жування кабелів, є небажаною поведінкою, але з погляду кота — якщо це не медичні проблеми — це правильна поведінка. Вони можуть бути пов'язані з відсутністю підходящого місця для подряпин, туалету, стресовою ситуацією чи іншими факторами.

Коту також чужі типово людські почуття, такі як злоба.

Однак ці тварини чудові спостерігачі, і якщо вони помітять, що, наприклад, подряпати стілець — це спосіб привернути вашу увагу, то робитимуть це, бо досягли свого. І покарання не пояснить тварині, що вона робить щось не так. Це може налякати її, змусити дистанціюватися від вас або навіть посилити її поведінкові проблеми.

Зайве говорити, що всі тілесні покарання неприйнятні. Однак і популярне обприскування водою з укриття лише посилить стрес тварини, та нічого її не навчить. Краще пошукайте причину тривожної поведінки. Різка зміна поведінки кішки може бути викликана медичними причинами чи стресовою реакцією на якийсь подразник. Кіт також може просто хотіти уваги.

Виключивши медичні причини, можна відучити кота від небажаної поведінки. Це мистецтво компромісу — адаптуватися до вимог кота (наприклад, щодо типу кігтеточок, типу туалету, місця ящика для туалету тощо), заохочуючи його до бажаної поведінки та відмовляючи від небажаної, використовуючи відповідні приготування та... ігнорування кота, який намагається привернути увагу.

У підручниках біхевіоризму згадуються анонімні покарання, нешкідливі для кота. Це не бризкати на кота водою чи кидати в тварину легкий предмет, тому що кіт швидко дізнається, від кого виходить покарання.

По-справжньому анонімним покаранням є, наприклад, двостороння клейка стрічка, наклеєна на подряпані поверхні, спрей зі стисненим повітрям, який реагує на рух, або розлив субстрату з неприємною, наприклад, гострою текстурою — наприклад, на горщик, у якому кіт охоче нишпорить. Недоліком багатьох із цих методів є те, що через деякий час вони перестають справляти враження на кішок або вихованець знаходить спосіб їх обійти.

2) Недоїдки зі столу для годування

«Те, що залишилося, віддайте тваринам» — звучить непогано, але це спрацює, лише якщо ви купите забагато сирого м’яса. Залишки страв, які ми готуємо, коту не годяться — вони містять шкідливі для тварини спеції, забагато солі.

Людська їжа має іншу пропорцію білків, жирів і вуглеводів, ніж котяча. Ба більше, деякі продукти, які ми їмо, є отруйними для котів — виноград, шоколад, цибулинні рослини.

3) Годування молоком

Усім відомий міфічний образ кішки, що п'є молоко. На жаль, багато людей досі говорять, що кращого напою для муркотливого важко знайти. Тим більше, що коти люблять молоко. Тут, однак, не варто керуватися вподобаннями кота. Вживання молока шкідливе для вашої кішки з багатьох причин.

Кошенята, звичайно ж, харчуються молоком матері кілька тижнів. Організм маленького кошеняти виробляє лактазу — фермент, який відповідає за розщеплення лактози (молочного цукру) на глюкозу і галактозу. Це забезпечує перетравлення молочного цукру. Проте в котячому молоці міститься набагато менше лактози, ніж у коров’ячому (тому не можна годувати котячих грудничків коров’ячим молоком — це може викликати у немовлят дуже небезпечну діарею).

Коли кошенят переводять із маминого молока на м’ясну їжу, вироблення лактази припиняється. Тоді кошеня втрачає здатність перетравлювати лактозу. Молочний цукор затримується в його кишківнику, бродить, сприяючи проблемам із травленням. Природно, є коти, які краще засвоюють лактозу (наприклад, вони звикли пити молоко). Однак їм також не варто цього робити.

Лактоза — непотрібний котам цукор, а її регулярне надходження може призвести до діабету, ожиріння або розвитку захворювань нирок.

Окрім лактози, котам шкідливий також основний білок молока — казеїн (також наявний у безлактозному молоці!). Під час розкладання він виділяє токсичні для кішки речовини, які навантажують печінку. Також може бути сильним алергеном, послаблює всмоктування поживних речовин з їжі в кишківнику, сприяє розвитку жовчнокам’яної хвороби.

4) Залишення наодинці

Кіт має репутацію індивідуаліста й одинака... А тим часом, висловлюючи такі думки, ми ранимо чутливу котячу душу! Кішці необхідний контакт з опікуном, навіть якщо це муркотіння «на відстані». Для такого кота дуже важливо навіть перебування в одній кімнаті з господарем. Залишені на тривалий час на самоті кішки дають собі раду по-різному — одні просто чекають і просипають цей час, інші сильно сумують. Тому, повернувшись із роботи, пам’ятайте, що частину вільного часу варто приділити коту!

5) Влаштування двох великих прийомів їжі на день

Великі кішки, наприклад, леви, полюють на великих тварин і з'їдають до кількох кілограмів м'яса за раз. Іноді одного прийому їжі їм вистачає на кілька днів. Проте домашні коти мають зовсім інший режим харчування. Ті, що живуть у дикій природі, полюють багато разів на день (до 20!) на різноманітну здобич. Це не тільки гризуни та птахи. Іноді такою їжею є комаха чи маленька ящірка.

Таким чином, організм кота пристосований до прийому їжі невеликими порціями на день.

На жаль, залишати коту постійний доступ до їжі тут теж не є гарним рішенням. Просто спробуйте розділити щоденне споживання їжі вашої кішки на якомога більше менших прийомів їжі.

Таким чином ви уникнете різноманітних проблем зі здоров’ям, від тимчасових (блювання надлишків їжі) до тривалих (ожиріння).

6) Надягання коміра з дзвіночком

Загалом, краще уникати надягання на кота нашийника, а якщо це потрібно робити, то це має бути безпечний нашийник, який автоматично знімається при сильнішому натягу. Однак ці нашийники також оснащені дзвіночками.

Постійний дзвін біля голови якогось предмета може змусити кішку нервувати і з часом навіть призвести до пошкодження слуху. Пам'ятайте, що кішка чує набагато краще за нас!

7) Залишення кота біля незахищеного вікна чи балкона

«Кіт падає на чотири лапи» — так влаштувала його природа, але не передбачила досягнень цивілізації. Кішка, яка випала з вікна чи балкона, може померти на місці в результаті падіння, отримати незворотні каліцтва чи принаймні зламати кістку. Ризикувати не варто — ми не можемо передбачити, коли пташка чи комаха пролетить навколо балкону, а кіт інстинктивно застрибне на неї. Тому балкон, на який має доступ кішка, повинен бути сітчастим, як і вікна.

Захист також повинен прикривати відкидні вікна — кіт, намагаючись вибратися через таке вікно, може застрягнути в щілині. Не один кіт загинув таким чином, застрягши у віконному отворі, коли опікунів не було вдома. Інші страждали «лише» від зламаних ребер і набряків, викликаних сильним тиском.

8) Вимушений контакт

Є коти-липучки і домашні тварини, які вибирають момент, коли вирішують полащитися. Є також сором’язливі коти, які просто розуміють, що людський дотик — це щось приємне. Кіт, який не хоче, щоб його торкалися, носили чи тримали на колінах у певний момент, має на це право, і це не слід тлумачити як відсутність ласки з його боку.

Зачекайте, поки він вирішить дати погладити голову. Форсуючи контакт, ви збільшите його стрес. Особливо у випадку з дикими котами, які тільки звикають — саме терпіння та повага до рішень тварини найшвидше формують зв’язок із людьми.

9) Гоління волосся без потреби

Літо — час, коли деякі власники довгошерстих кішок вирішують «полегшити» вихованця, позбавивши його шерсті, залишивши лише короткий «їжачок» і повну довжину шерсті на голові і хвості. Це помилка! Котяча шерсть виконує терморегулюючу функцію як узимку, так і влітку. Вона також захищає ніжну котячу шкіру від прямих сонячних променів. Гоління теж може бути причиною стресу для тварини — особливо в будинках, де багато котів.

Трапляється, що інші тварини не впізнають свого котячого друга і — коли він не знає, що відбувається — проявляють до нього агресивну поведінку.

Хочете полегшити коту життя під час спеки? Купіть охолоджуючий килимок, дайте води, увімкніть вентилятор, вичистіть відмерлий підшерсток.

10) Залишення надворі без нагляду

Це тема, яка викликає напругу між прихильниками «котячої свободи» та противниками звільнення. На жаль, створений людиною світ повний небезпек, таких як жваві вулиці, вороже ставлення людей до котів (пряме насильство, отруєна їжа, пастки тощо). Кішка також може стати жертвою більшої тварини чи вступити в бійку з іншими котами. Кіт, який не є вільноживучим — живе вдома, має опікуна — не повинен виходити сам.

Натомість забезпечте йому вдома стимулююче середовище: різноманітні іграшки, полиці, на які можна стрибати та спостерігати. Також можна вийти на балкон, обнесений сіткою, в споруджений для цього вольєр, належним чином огороджений сад. Ви також можете навчити його виходити в шлейці, але будьте обережні: кіт, який звик до цього, вимагатиме регулярних прогулянок! Якщо ви забезпечите своєму коту правильну дозу розваг і вправ, він не буде нещасним! Але, напевно, ні йому, ні вам не буде приємно, якщо одного разу він прийде додому понівеченим або… просто не повернеться.

Також ми розповідали, чому кішка вибирає одного господаря: фахівці радять, як стати саме такою людиною для кота.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Еко
Самовільно рубали дерева
На Рівненщині затримали злочиців, які самовільно зрубали деревини на майже 90 тис. грн
1 хв на прочитання5 годин тому
Як діяти, коли горить ліс і торф
На Полтавщині вигоріли майже 300 га сухостою: як діяти у разі лісових, степових та торф’яних пожеж
1 хв на прочитання6 годин тому
Фото з відкритих джерел
День бур'янів: чи такий страшний бурʼян, як його малюють?
4 хв на прочитання7 годин тому
 Європейський Союз готується до прийняття Packaging and Packaging Regulation
Новий регламент ЄС щодо упаковки PPWR: багаторазове пакування, заборона на деякі види пластику та мінімізація плівки
2 хв на прочитання8 годин тому
Розваги на джипах, квадроциклах та багі у заповідниках можуть заборонити законом: деталі
1 хв на прочитання9 годин тому
Правоохоронці викрили посадовців, які зрубували сторічні дуби в Чорнобильському заповіднику
2 хв на прочитання9 годин тому
Збитки довкіллю внаслідок атаки по ДніпроГЕС становлять понад 140 млн гривень
1 хв на прочитання10 годин тому
Клумба на дачі, виконана в пні старого дерева: ідеї та поради (ФОТО)
1 хв на прочитання13 годин тому
Більше з GreenPost
Режим економії вуличного освітлення в Одесі
Вуличне освітлення в Одесі - в режимі економії
1 хв на прочитання20 хвилин тому
Вітрова електростанція на Полтавщині. Фото ілюстративне
Для будівництва вітрової електростанції на Полтавщині виділять 47 тис. га
1 хв на прочитаннягодина тому
Привласнили майже 25 мільйонів гривень на будівництві Палацу спорту.
Під час будівництва Палацу спорту у Тернополі директор "наварив" 25 млн грн
1 хв на прочитання2 години тому
Заборона продажу одноразових електронних сигарет
Уже з наступного місяця Польща може бути заборонити продаж одноразових електронних сигарет
1 хв на прочитання3 години тому
Саудівська Аравія очолить Комісію зі становища жінок ООН 
1 хв на прочитання4 години тому
Органічне землеробство: принципи вирощування, плюси й мінуси такого господарства
2 хв на прочитання6 годин тому
Рецепт смачного сніданку з лаваша : він точно здивує вас своєю простотою приготування
1 хв на прочитання9 годин тому
У Черкасах пересадили кістковий мозок пацієнту, донора для якого шукали 15 років і знайшли в США
3 хв на прочитання11 годин тому