Топ-5 продуктів зі споживчого кошика українців: правила зберігання
Свої правила є навіть для консервів і туалетного паперу
Споживчий кошик – цe набір товарів i послуг, нeобхідних для задоволення наших першочергових пoтреб y середньому за рік. Він містить 296 товарів та послуг.
Нагадаємо лише кілька правил зберігання ТОП-5 продуктів, які традиційно входять до споживчого кошика українців.
Консерви
Навіть у цього «довгожителя» та супутника усіх туристів є термін придатності – тому навіть при купівельному ажіотажі не забувайте звертати на нього увагу. Умови зберігання прописані на банках, але загалом – це температура від 3 до 8 градусів і вологість не більше 75%. Консерви в скляних банках радять зберігати в темному місці. Не купуйте м'яті і, тим більше, роздуті бляшані банки: будь-яка деформація може стати причиною розгерметизації, внаслідок чого всередині починають розмножуватися небезпечні бактерії. Врахуйте, що здуття взагалі означає, що процес бродіння консерви в самому розпалі.
Яйця
Яйця можна зберігати без холодильника не більше 7 днів, а миті – не більше 12 днів. Термін зберігання яєць у холодильнику також є різним залежно від товщини шкарлупи. Тому зберігати їх можна близько 90 днів.
Молочна продукція
Свіже натуральне молоко зберігається зовсім недовго – до двох-трьох днів в холодильнику. Набагато частіше на нашому столі можна зустріти магазинне молоко (стерилізоване, пастеризоване або оброблене іншим сучасним способом). Такий продукт зберігають в холодильнику не більше тижня, а в уже відкритій упаковці – не довше трьох днів.
Овочі та фрукти
Чи не найбільше запитань викликає зберігання овочів і фруктів, адже тут все дуже індивідуально. Приміром, капусту і моркву потрібно зберігати в холодильнику, а картоплю і цибулю – в ящику кухонної шафи, якісь продукти потрібно складати в герметичні контейнери, а якісь – залишати в сітках або паперових пакетах. Овочі слід зберігати окремо від фруктів. Річ у тому, що яблука, груші, банани і абрикоси виділяють етилен – газ, який прискорює дозрівання і псування навколишніх фруктів і овочів. Мити овочі і трави (крім зелені) слід лише перед вживанням, а не заздалегідь. Мити всі продукти разом перед закладкою в холодильник дуже зручно, але, виявляється, це прискорює псування рослинних продуктів. А ось зелень, навпаки, можна мити перед зберіганням шляхом замочування її в раковині з водою.
Бакалія
Чи не першою після оголошення карантину українці скуповували гречку. Адже добре пам’ятають гречану кризу, яка сталась декілька років тому – коли кілограм її коштував більше 50 грн. Крім того, активно кладуть до кошика макарони, цукор та борошно. Врахуйте, що для тривалого зберігання вдома усі вони повинні мати спеціальну тару, яка буде щільно закриватися кришкою. Бажано зберігати крупи в щільно закритій ємності в сухому темному прохолодному місці. Вони обов'язково повинні бути сухими, мати вологість не більше 11-12%. Строк зберігання деяких видів круп – до 1,5 років.