Догори
Дати відгук

ТОП-10 найпоширеніших отруйних грибів України та як їх не сплутати з їстівними (фото)

Поради від досвідчених грибників

3 хв на прочитання05 Листопада 2020, 06:55
Фото - gribnik.info Фото - gribnik.info
Поділитись:

Збирати гриби в лісі — це дуже цікаво і корисно, однак робити це потрібно правильно. Вирушаючи в ліс, кожен повинен знати як виглядають основні отруйні гриби в українських лісах і як відрізнити їх від їстівних грибів. Які гриби є смертельно небезпечними розповідають досвідчені грибники. 

Бліда поганка 

Цей гриб є найбільш небезпечним у лісах України. Більшість випадків отруєння поганкою закінчуються летально. У разі сумнівів, чи зібраний гриб є поганкою, безпечніше його не брати.

Головні візуальні характеристики поганки: під капелюшком розташовані білі пластини, відсутність характерного запаху, місце злому залишається білим. На стеблі гриба є характерна "спідничка", а ближче до основи стебло стає товщим.

Чортів гриб або сатанинський

Стебло гриба значно потовщене і розширюється до середини. Капелюшок має сірий або зеленуватий колір, який при розломі змінюється на червоний. Верхня частина ніжки жовта, а нижня - червона. Гриб видає неприємний аромат гнилої цибулі.

Мухомор червоний 

Цей гриб є найбільш відомим серед отруйних. Він має яскравий червоний капелюшок, прикрашений білими плямами. Існує чимало різновидів мухоморів. Хоча мухомори знаходять застосування у медицині та для лікування ран, їх споживання в їжу строго не рекомендоване.

Плютка

Капелюшок конічної форми, часто з горбком в центрі. Ніжки прямі, зверху темніші. При розломі гриб червоніє. Плютка смертельно небезпечна, викликає гострий біль і сильну блювоту вже через годину після вживання. Без медичної допомоги людина часто вмирає.

Перцевий гриб або маслюк перцевий

Доведено, що отрута перцевого гриба поступово накопичується в організмі та руйнує печінку. Любить рости в ялинових лісах з червня по жовтень. Схожий на маслюк, але має гострий смак і ніколи не має спіднички на ніжці.

Гриб говорушка (грузлик)

Капелюшок білий, гладкий, трохи блискучий, часто вигнутий всередину. Говорушки мають багато видів, деякі з яких їстівні. Недосвідченим грибникам краще зовсім уникати таких грибів.

Несправжні опеньки

Неправильні опеньки легко сплутати з їстівними грибами, адже вони також часто ростуть групами і можуть мати різний колір капелюшків. Відмінною рисою справжніх опеньків є наявність спіднички під капелюшком, якої бракує у їх отруйних двійників. Отруйні гриби відрізняються неприємним запахом та жовтими пластинками, в той час як справжні опеньки мають приємний аромат і білі пластинки. Симптоми отруєння цими грибами включають діарею, нудоту, блювоту, інтоксикацію та підвищену температуру.

Печериця рудіюча або несправжня печериця

Має білий капелюшок і рожеві або коричневі пластинки, а також невелику спідничку на ніжці. При натисканні на м'якуш розлом жовтіє — це його відмінна риса. Також цей гриб неприємно пахне.

Блювотна сироїжка

Цей гриб відрізняється своїм дуже гірким смаком і часто зустрічається поблизу боліт. Спроба доторкнутися до сирого гриба губами може спричинити відчуття сильного поколювання. При отруєнні цим грибом людина може відчувати різкий біль у кишківнику, страждати від діареї та блювоти. У важких випадках можуть виникати біль у м'язах та значне погіршення загального самопочуття.

Несправжня лисичка

Отруйна лисичка відрізняється своїм неприємним, відштовхуючим ароматом, на відміну від справжньої їстівної лисички. Ці підроблені лисички зазвичай мають більш яскравий, часто помаранчевий колір. Їх м'якоть є повністю жовтою. Коли на неї тиснуть, колір м'якоті залишається незмінним, тоді як у справжніх лисичок він червоніє.

 
 

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Еко