Догори
Дати відгук

Томати й дощі: як зберегти урожай

Якщо своєчасно допомогти рослинам у дощ, це убезпечить помідори не тільки від втрати врожаю, а й від розвитку хвороб.

6 хв на прочитання17 Серпня 2022, 09:18
Поділитись:

Помідори не вимагають щоденного поливання. Ба більше: підвищена вологість призводить до розтріскування плодів, переростання, сприяє розвитку хвороб. І що ж робити з томатами, якщо починає дощити щодня? Про це розповідає «Слобідський край».

Небезпека від вологи

Постійні опади ущільнюють ґрунт, витісняють повітря. Створюється середовище, в якому азот, фосфор, калій та інші елементи живлення переходять у недоступну для рослин форму. Коріння томатів, постійно перебуваючи в мокрій, позбавленій кисню землі, задихається і гине.

З ґрунту постійно випаровується волога, конденсат осідає, накопичується й утримується на кущах томатів. У цей час створюються ідеальні умови для розвитку збудників фітофторозу, антракнозу, септоріозу, борошнистої роси, різних гнилей та інших грибних хвороб. У звичайну погоду розвиток грибків можна проконтролювати, провести обробку на початкових стадіях. А коли вологість постійно підвищена, хвороби набувають характеру раптових, серйозних спалахів і епідемій.

Постійні опади неминуче призводять до того, що процес дозрівання плодів сповільнюється або гальмується, особливо це помітно на кущах великоплідних сортів. Помідори виростають не просто великими, а величезними, виникають ущільнення і волокна у плодоніжки, з’являються тріщини, ще зелені томати загнивають. Ідентичні пошкодження з’являються й на тих плодах, що вже почали зріти.

«Швидка допомога» рослинам

Якщо своєчасно допомогти рослинам у дощ, це убезпечить помідори не тільки від втрати врожаю, а й від розвитку хвороб.

Треба якомога частіше розпушувати ґрунт на грядках і в міжряддях (не менше ніж на 5 см у глибину). Таким чином вирішуються три проблеми: вода не застоюється, ґрунт не ущільнюється, коріння отримує кисень. Коли дощить щодня, зробити це складно, тоді слід обладнати водовідводи — зробити поздовжні канавки вздовж грядок, якими буде йти зайва волога.

Крім розпушування, у дощові періоди необхідно уважно стежити за зайвою рослинністю. Прополювання сапкою провести буде складно, та й неефективно, рослини почнуть давати безліч пагонів з коріння. Краще виривати бур’яни з корінцями і забирати їх подалі від грядок.

Зайва волога сприяє активному наростанню зелені, забирає живлення у плодів і утруднює процес провітрювання, рослини не обсихають. Відновити нормальну циркуляцію повітря можна проріджуванням листя і видаленням зайвих пасинків. І навіть у томатів, які зазвичай вирощуються без підв’язування, гілки все-таки доведеться підняти. Плоди, що лежать у багнюці, загниють, а гілки можуть пустити коріння там, де воно не потрібне.

Потрібно підживити

Рясні, часті опади вимивають корисні речовини з ґрунту. Брак живлення помітний через 5‒10 днів після закінчення небезпечного періоду, особливо на молодих, недавно висаджених томатах. Відповідно рослини слід підтримати за допомогою добрив. Їх уносять відразу, щойно минуть дощі, у чистий ґрунт без бур’янів. У період із кінця червня до початку липня з азотним підживленням слід бути акуратнішим, надлишок елемента призведе до утворення масивної зелені, а не плодів. Знизиться імунітет рослин до хвороб і шкідників. У такому разі краще використовувати мінеральні комплекси, де відсоток калію і фосфору значно вищий, ніж азоту.

Фітофтора

Період частих дощів, як уже зазначалося, небезпечний розвитком різних хвороб. І першою в умовах підвищеної вологості з’являється фітофтора, від інфікування не рятує навіть теплиця. Цілком позбутися грибка можна тільки на початкових стадіях розвитку, у запущених випадках томати не підлягають лікуванню. Тому дуже важливо вчасно «спіймати» цю небезпеку на ділянці. Досвідчені городники радять не тільки зазирати в прогноз погоди, а й придивлятися до картопляних грядок. Якщо на листках і стеблах почали з’являтися темні плями, значить, незабаром недуга перейде й на помідори, потрібно негайно проводити профілактичні обробки.

Ознакою того, що томати можуть буди ураженими, є сіро-бурі плями на листках, стеблах і навіть плодах. Фітофтороз поширюється дуже швидко, а уражені кущі гинуть протягом 1‒2 тижнів. Украй схильна до захворювання молода розсада, тому дуже важливо своєчасно обприскувати кущі, щоб не допустити появи і розмноження грибка фітофтори. Ускладнює протидію те, що проводити обприскування, коли щодня дощить, дуже важко, опади змивають захисні препарати ще до того, як вони подіють. Тому потрібно дуже уважно стежити за прогнозом погоди, щоби скористатися будь-якою можливістю провести обробки у бездощовий момент.

Екологічні засоби

Можна, звичайно, звернутися до патентованих засобів, які продаються у спеціалізованих магазинах. А можна скористатися тим, що буде гарантовано безпечним і для рослини, і для нас, коли ми будемо їсти її плоди. Йдеться про перевірені народні засоби проти фітофтори. Тож пропонуємо деякі з них.

  • На одне відро води взяти 1,5 склянки подрібнених зубчиків часнику, настояти добу, процідити, додати 2 г марганцівки й перемішати. Обприскування проводити кожні два тижні.
  • Дуже ефективні обробки золою. На 10 л води взяти 0,5 кг золи, перемішати, залишити настоюватися на 3 дні. Процідити, долити воду до 30 л, додати 50 г рідкого мила. Таку обробку рекомендується проводити тричі — через тиждень після висаджування розсади у ґрунт, під час першого цвітіння і відразу після появи зав’язей.
  • Допоможе в боротьбі з фітофторою і молочна сироватка, яку необхідно розвести з водою в пропорції 1:1. Починаючи з липня, таким розчином потрібно періодично обприскувати томати.
  • Інший лікувальний розчин — суміш із 1 л нежирного молока, 10 л води і 15 крапель йоду. Найкраще обприскувати рослини цим засобом кожні 2 тижні.
  • Поліпшити загальний стан помідорів допоможе розчин з 0,5 л відстояного молока і 10 крапель йоду. Обприскуючи ним томати, можна не тільки знищити всі хвороботворні мікроби, а й прискорити визрівання плодів.
  • Для захисту помідорів від хвороб і швидшого дозрівання плодів готують суміш із молока та йоду. У відро води додати 1 л знежиреного молока або одновідсоткового кефіру та 10 крапель йоду. Під кожний кущ виливати по 1 л розчину.
  • 1 л кислого молока процідити, влити в 4 л води, додати 10 крапель йоду. Отриманим розчином рясно змочити кожний кущ. Першу обробку провести перед утворенням зав’язі, далі повторити процедуру через кожні 7‒14 днів.

Також ми розповідали, що гірчичний порошок допоможе перемогти фітофтору.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost
Дослідження вчених Алкогольні напої Шкідливі звички
Вчені назвали найнебезпечніший вид алкоголю: вбиває серце та сприяє ожирінню
1 хв на прочитання20 хвилин тому
Зображення ілюстративне. Фото: Кордон
Скільки можна грати у відеоігри: несподівана відповідь науковців
2 хв на прочитання59 хвилин тому
Зображення ілюстративне. Фото: Рixabay
«Можете нічого не платити»: в Україні хочуть змінити правила щодо інформування пацієнтів про Програму медичних гарантій
1 хв на прочитання2 години тому
Чорнобильська зона Рубка дерев Екологічні злочини
На території Чорнобильської зони продовжуються рейди: зафіксовано нові факти порушень
2 хв на прочитання3 години тому
У Франції схвалили законопроект про заборону дискримінації за волоссям
1 хв на прочитання4 години тому
Є пошкодження енергетичної інфраструктури у 6 регіонах, у деяких областях проходять аварійні відключення
1 хв на прочитання6 годин тому
В Україну доставлено 254 тисячі доз омікрон-специфічної вакцини проти COVID-19
2 хв на прочитання6 годин тому
Декор зі спилів дерева: нові ідеї для вашої дачі (ФОТО)
2 хв на прочитання8 годин тому