Догори
Дати відгук

#ТЕСТпоруч: дізнатися про свій ВІЛ-статус можна швидко, безкоштовно й конфіденційно

Запрацював сайт, що дозволяє перевіритись на ВІЛ ще простіше.

3 хв на прочитання15 Січня 2024, 16:02
Скріншот testporuch.phc.org.ua Скріншот testporuch.phc.org.ua
Поділитись:

На сайті testporuch.phc.org.ua можна оцінити власні ризики щодо ВІЛ, а також дізнатися про можливості безоплатного та конфіденційного тестування. Пройти діагностику можна навіть удома, замовивши доставку орального тесту поштою. Про це повідомляє прес-центр МОЗ.

На сайті наведений простий алгоритм дій, за допомогою якого можна швидко та зручно пройти безоплатне тестування, отримавши відповіді на важливі запитання: «Чому ВІЛ стосується саме мене?», «Як дізнатися свій статус?», «Що робити далі?».

Можна знайти найближчий пункт тестування на інтерактивній карті, перейти у спеціальний чат-бот у Telegram, зателефонувати на «гарячу лінію» з питань ВІЛ/СНІД або замовити тест поштою — для себе і близьких.

Незалежно від того, який варіант ви оберете, незмінними залишаться:

  • конфіденційність — ніхто не дізнається про ваш статус без вашої згоди;
  • безоплатність — ані за тест, ані за послуги тестування платити не доведеться;
  • швидкість — очікування результату в середньому займає 15 хвилин.

«Урядовий кур’єр» наголошує, що попри суттєву позитивну динаміку у боротьбі з ВІЛ наша країна має один із найвищих у світі показників захворюваності на ВІЛ-інфекцію: 13 000 нових випадків щороку. За оціночними даними, понад 250 000 українців мають ВІЛ, і 40 % із них не знають про свій статус і відповідно не отримують лікування. На жаль, багато українців легковажать регулярним тестуванням на це соціально небезпечне захворювання. Окрім того, події останніх уже майже двох років для багатьох відсунули питання здоров’я та турботи про себе на другий план. Та з тестуванням на ВІЛ усе працює якраз навпаки: саме зараз потрібно ще більше обережності та свідомої уваги до здоров’я, адже відкладене «на потім» може мати згубні наслідки для здоровʼя.

Завдяки досягненням сучасної медицини та використанню антиретровірусних препаратів для лікування ВІЛ-інфекції, людина з ВІЛ може жити повноцінне довге, щасливе і здорове життя. Але для цього передусім потрібно знати свій статус і, як мінімум раз на рік, оновлювати цю інформацію — проходити тестування. Перевірятись і знати — в сотні разів безпечніше, ніж уникати цього питання.

Крім того, знання ВІЛ-статусу — не лише прояв турботи про своє здоров’я, а й справжнє піклування про людей, з якими ви контактуєте.

Веб-сайт розроблено в межах проекту USAID «Інновації для подолання епідемії ВІЛ» у партнерстві з Центром громадського здоровʼя України. Вперше в Україні проект впроваджує концепцію диференційованого надання послуг, яка дозволяє покращити доступ клієнтів до всіх сервісів ВІЛ завдяки орієнтації на потреби й запити конкретної цільової групи.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.