Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Новини
  • Здоров'я
  • Хвороби
  • Україна залишається регіоном з високим рівнем поширення ВІЛ, і приблизно 100 тисяч не знають про свою хворобу — статистика

Україна залишається регіоном з високим рівнем поширення ВІЛ, і приблизно 100 тисяч не знають про свою хворобу — статистика

Щороку 1 грудня відзначають Всесвітній день боротьби зі СНІДом.

3 хв на прочитання01 Грудня 2023, 08:24
Всесвітній день боротьби зі СНІДом Всесвітній день боротьби зі СНІДом
Поділитись:

Сьогодні, 1 грудня, відзначають Всесвітній день боротьби зі СНІДом. Його мета — нагадати суспільству, що ВІЛ/СНІД є однією з проблем, які стосується усього людства.

Ще в середині минулого століття ніхто не міг уявити, що з’явиться нова хвороба. Проте 1981 р. у США було зареєстровано перші випадки дивного захворювання, яке вражало імунітет людини, роблячи беззахисною перед будь-якою інфекцією. Назвали цю хворобу синдромом набутого імунодефіциту (СНІД). У 1983 р. науковці відкрили її збудника — вірус імунодефіциту людини (ВІЛ).

Сьогодні дуже важко зустріти людину, яка б не чула про ВІЛ/СНІД. Щоправда, більшості здається, що ця проблема їх омине. Якщо 5-20 років тому ВІЛ-пацієнтами здебільшого були активні споживачі ін’єкційних наркотиків, то сьогодні йдеться про абсолютно соціально адаптовані групи населення.

Кількість жертв СНІДу зростає з року в рік. За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я у світі з ВІЛ-інфекцією живе близько 37 млн людей, із них 19,5 млн отримують антиретровірусне лікування. Щодня ВІЛ заражається понад 6 тисяч осіб. Якщо не вживати термінових заходів, то до кінця десятиріччя число інфікованих сягне 110 млн.

Україна залишається регіоном із високим рівнем поширення ВІЛ. За інформацією Об’єднаної програми Організації Об’єднаних Націй із ВІЛ/СНІД, близько 244 тисяч українців мають ВІЛ, із них приблизно 100 тисяч не знають про свою хворобу. У рамках програми PEPFAR — надзвичайної ініціативи Президента США з надання допомоги у боротьбі з ВІЛ/СНІД — у 2024 – 2025 роках Україна отримає 118,5 млн доларів.

Слід зазначити, що в 2022 році команда PEPFAR в Україні врятувала життя 120 тис. українців, які живуть із ВІЛ, надала 53 млн таблеток АРТ та подбавши про забезпечення їхньої логістики до пацієнтів навіть у важкодоступні регіони України.

СНІД — це навіть не епідемія, а пандемія, що може знищити значну частину населення земної кулі. І допоки не існує вакцини проти СНІДу, єдиним способом запобігання інфекції є уникнення ситуацій, що несуть ризик зараження.

1) Використовуйте заходи захисту під час статевих відносин: використовуйте презервативи чи інші методи захисту від статевих інфекцій.

2) Здійснюйте безпечні практики при використанні стерильних шприців і голок для медичних цілей.

3) Не використовуйте спільні столові прилади, зубні щітки, голки для татуювання чи пірсингу без належної стерилізації.

4) Визначте свій статус ВІЛ і проходьте регулярне тестування. Якщо ви позитивні на ВІЛ, звертайтесь до лікаря та дотримуйтесь лікування.

5) Уникайте ін'єкційних наркотиків та інших способів вживання наркотиків, які можуть сприяти передачі інфекції.

6) Перевіряйте донорську кров і кровопродукти: переконайтеся, що кров та її компоненти, які ви отримуєте від донорів, пройшли обов'язкову перевірку на ВІЛ та інші інфекції.

7) Підтримуйте проекти й ініціативи зі скорочення ризиків передачі ВІЛ, включаючи доступ до безкоштовних тестів, консультацій і лікування.

Запам'ятайте, що основний шлях передачі ВІЛ — це статеві контакти без захисту та передача через кров. Дотримання заходів безпеки та правильного стилю життя може допомогти запобігти інфікуванню ВІЛ і розвитку СНІДу.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.