Догори
Дати відгук

Своєчасна реакція: як в Україні захищають людей від епідемії

Другий тиждень карантину позначився посиленням заходів безпеки від необхідних до радикальних.

5 хв на прочитання17 Березня 2020, 10:10
Поділитись:

В Україні впроваджують заходи по запобіганню розповсюдження вірусу SARS-CoV-2, який вже забрав життя 6 526 осіб по всьому світу. Зараз налічується більш ніж 17 тисяч інфікованих, п'ять з них в нашій країні.

Щоб попередити глобальне розповсюдження вірусу по території України наказом Кабінету Міністрів з 12 березня  запроваджено карантин та проводиться низка заходів.

Карантин

Жорсткий режим карантину оголошено з 16 березня в містах Київ, Львів, Одеса, Запоріжжя. Перелік доповнили Луцьк, Ужгород, Рівне, Черкаси, Херсон, Житомир та Полтава. В Києві, Харкові, Дніпрі і Львові зупинили метро та обмежили користування громадським транспортом. З 18 березня заборонено перевезення пасажирів залізничним транспортом в усіх видах внутрішніх сполучень, окремі перевезення довзолені "Укрзалізниці" тільки з погодження МОЗ і Мінінфрастркутури.

З 17 березня повністю зупиняється робота:

  • торгівельних центрів, нічних клубів;
  • кінотеатрів та театрів;
  • ресторанів, кафе;
  • фітнес-клубів, салонів краси, масажних кабінетів тощо;
  • усіх магазинів крім продуктових та господарських, працюють і аптеки;
  • ринків, ярмарків та місць масової торгівлі.

Україна повністю зачиняє кордони для іноземців та припиняє регулярне пасажирське сполучення, щоб не дати вірусу шансу знайти нові шляхи. Зупинені кордони та закрите пішохідне сполучення, авіасполучення та автобусне сполучення. Залишаються лише транспортні коридори для доставки продукції.

"Ми просимо з розумінням поставитись до недоліків логістики, яку варто зараз очікувати. Можуть бути затримки на години, не більше. Бо машини та водії проходитимуть санітарний контроль та обеззараження", - каже голова Державної  митної служби України Максим Нефьодов.

Працюватимуть представники органів влади, які проводитимуть онлайн-брифінги. Відриті будуть банки, банкомати, невідкладні служби допомоги, громадський транспорт та служби доставки. Ресторани надаватимуть послуги доставки їжі.

Захисні заходи

Пандемію коронавірусу вже назвали найбільш контрольованою з усіх, відомих історії людства. Але незважаючи на це, вірус поширюється занадто швидко. В МОЗ повідомляють, що в Україні виявлено сім випадків захворювання, один з них смертельний,  два – вже у Києві.

З самого початку епідемії в містах почали дезінфікувати громадський транспорт, вулиці та громадські міста. Транспорт обробляється тричі на день.

В МОЗ просять людей носити медичні маски, триматись від інших людей на відстані не менше двох метрів, не чіпати лице, користуватись антисептичним засобом.

В магазинах проводять постійну дезінфекцію, протирають поверхні, до яких можуть торкатись люди. Постійно крутять повідомлення про дотримання власної безпеки, використання масок, рукавичок та негайне звернення до лікаря при виявлені будь-яких симптомів.

Людей просять не виходити з дому без необхідності, а тим паче не планувати ніяких переміщень по місту.

В уряді повідомили, що усі сплати за комунальні послуги можна робити онлайн, не виходячи з дома та не створюючи скупчення людей на касах в банках чи на пошті. Особам похилого віку, пенсіонерам та людям з обмеженими можливостями допомагатиме соціальна служба. В уряді звернулись до молоді, як до людей з меншим ступенем ризику зараження,  з проханням допомагати пенсіонерам у купівлі продуктів, іншому.  

В уряді закуповують медичні маски та дезінфектори, які будуть розподілятись по лікарням, магазинам та аптекам мережі "Фармація". Конфісковані маски, які були вилучені  при спробах вивозу за кордон, також надходитимуть в аптеки.  

В Україні готові надавати медичну допомогу близько двох тисяч лікарів-інфекціоністів та п'ять тисяч медперсоналу. Готові 12 тисяч інфекційних місць у стаціонарах. Наразі закуповують апарати штучного дихання в лікарню Дніпра та на Одещину. Загалом в Україні є  605 апаратів вентиляції легень.

У МОЗ повідомили, що 15 областей мають тест-системи на виявлення COVID-19, а ще 1 млн тестів надійде найближчим часом. Вже надійшли німецькі експрес-тести, які виявляють коронавірус без лабораторних тестів. В медичних закладах скасують планові операції та звільнять ліжка в лікарнях. 

Що ми маємо на дії

А реальність в Україні інакша, ніж планує уряд. Люди несерйозно ставляться до епідемії, та вважають все занадто роздутим, коментуючи, що від звичайного грипу або туберкульозу помирає більше людей. Багато хто обурюється ситуацією та боїться втратити роботу і заробітну плату.

Малий бізнес не може платити людям, які сидітимуть вдома, бо треба розраховуватись як мінімум за оренду приміщень, світло та інші послуги, які ніхто не відміняв. Люди шукають можливості заробляти будь-яким способом.

Багато тих хто ще ігнорує прохання МОЗ носити маски та користуватись засобами дезінфекції. На вулицях та в супермаркетах багато людей, створюються черги на касах.

В доступі майже немає медичних масок, а якщо знайдете, то доведеться платити за одну штуку від 8 до 300 гривень в залежності від ступеню захисту, чи дизайну маски. Дезінфекторів в продажу теж майже немає.

В інтернеті масово пропонують закупити медичні маски, розміщують відео з лайфхаками, як зробити маску власноруч або пропонують купляти спирт та робити дезінфектори вдома.

За спекуляцію в уряді нікому відповідати та це ніким не контролюється. Вони тільки повідомляють, що закуповують ще нові партії, а відповідального за вартість на ринку засобів захисту немає. 

GreenPost зазначає, що за даними міністерства охорони України, станом на 16 березня в Україні зафіксовано 7 випадків захворювання коронавірусом, 2 з яких виявились летальними.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Фото: «Здорові люди»
Топ-10 продуктів, які повинні бути у весняному раціоні
5 хв на прочитання20 Квітня 2024
Фото з відкритих джерел
Дофаміновий гардероб: як підняти настрій за допомогою одягу
5 хв на прочитання7 годин тому
Знижує цукор у крові Холестерин Корисний фрукт
Цей фрукт знижує цукор у крові та "розщеплює" холестерин: можна їсти майже всім
1 хв на прочитання8 годин тому
Фото з відкритих джерел
Злість під час бігу: чому спорт може мати негативний психологічний ефект
2 хв на прочитання8 годин тому
Зуб видалили, а все одно болить: стоматологи розповідають, що відбувається і що при цьому слід робити
2 хв на прочитання10 годин тому
Пандемія на підході: ВООЗ бʼє на сполох через поширення пташиного грипу H5N1
1 хв на прочитання11 годин тому
Напилася води і померла: у Великій Британії розслідують смерть жінки, якій призначили препарат, що викликає спрагу
2 хв на прочитання11 годин тому
Достатньо повідомити рацс: у Німеччині спростили процедуру зміни статі в документах
1 хв на прочитання18 годин тому
Більше з GreenPost
Фото: Телеграм-канал «Садівник»
Туя західна Даніка — одна з найпопулярніших хвойних рослин у ландшафтному дизайні (ФОТО)
1 хв на прочитання20 Квітня 2024
Фото: Телеграм-канал «Садівник»
Чи можна мульчувати рослини тирсою: ось що радять досвідчені садівники (ФОТО)
1 хв на прочитання4 години тому
Великдень вихідні де провести час та влаштувати пікнік у Києві
Весна набирає обертів, попереду Великдень: топ п'ять гарних місць для весняного пікніка у Києві
5 хв на прочитання4 години тому
Затоплені автомобільні дороги у Петропавловську, Казахстан, 13 квітня 2024 року. Фото: Reuters
Найбільше стихійне лихо за 80 років: у Казахстані масштабні паводки — ось як виглядає одне з найбільш постраждалих міст
2 хв на прочитання5 годин тому
У Нобельському нацпарку на Рівненщині створять моніторингову систему для збереження природи
1 хв на прочитання6 годин тому
В Україні засіяно вже понад 2 млн гектарів ярих зернових і зернобобових
1 хв на прочитання9 годин тому
Як приготувати картопляні крокети: ідея смачного обіду
1 хв на прочитання12 годин тому
Під китайськими містами просідає ґрунт
2 хв на прочитання13 годин тому