Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Відео
  • Світязь катастрофічно міліє – ймовірно через зміни клімату

Світязь катастрофічно міліє – ймовірно через зміни клімату

0:53 хв
Поділитись:

Найглибше озеро в Україні, Світязь, значно зміліло й екологи почали бити на сполох. Проте у Шацькому національному природному парку, на території якого озеро розташоване, стверджують, що говорити про загибель водойми наразі немає підстав. Про це йдеться у сюжеті 24 каналу.

В цілому експерти визначають низку факторів, які могли б спричинити таку ситуацію: від відсутності опадів до будівництва кар’єру в Білорусі, який нібито забирає воду з українських озер. Однак у Шацькому національному парку переконані, що причиною обміління є зміни клімату.

Так, старший науковий співробітник парку Петро Юрчук заявив, що, співставивши низку факторів, зафіксованих протягом 35 років, експерти дійшли висновку, що ситуацію спричинили кліматичні зміни. Передусім – температура повітря підвищилася за літньо-осінній період на два градуси. Також випадає на 72,5 міліметри менше опадів.

Ще однією причиною може бути Хотиславський кар'єр у сусідній Білорусі, глибина якого – до 70 метрів, а розташований він усього за 50 кілометрів від парку. Саме кар'єр може забирати воду з українських озер. Проте наразі жодних науково підтверджених аргументів шкоди від цього немає.

«Питання білоруського кар'єру повністю не вивчене. Я думаю, що однозначно це не впливає на зміління озер. Оскільки через відсутність опадів вода впала не лише у Шацьких озерах, а й в інших водоймах, зокрема і в ставках та річках на Волині. А кар’єр на все це точно впливати не може», – вважає Юрчук.

Версію про те, що зміління Світязя спричинила масова вирубка лісу, зокрема у Волинській області, у парку також відкидають. Як зазначив Юрчук, жодних суцільних рубок на території немає.

Якщо площа озера продовжить зменшуватися, зникне багато місць нересту риби, вода буде прогріватися швидше, а курортний період на озері скоротиться. Світязь у цілому стане менш туристично привабливим і ризикує перетворитися на кілька не надто повноводних озер.

Читайте також: Катастрофічне забруднення Дністра: пестициди, фармацевтичні препарати, хімікати і наркотики