Догори
Дати відгук

Стратегії зняття стресу: як навчитися керувати своїми емоціями

Хронічний стрес може стати причиною втоми та фізичного виснаження, депресії та вигоряння.

3 хв на прочитання20 Червня 2024, 17:17
Стратегії зняття стресу: як навчитися керувати своїми емоціями Стратегії зняття стресу: як навчитися керувати своїми емоціями
Поділитись:

Стрес переслідує нас майже щокроку. Невдачі та конфлікти на роботі, непорозуміння з друзями та близькими, неправильний режим сну та бідний раціон – все це виснажує нервову систему і робить її чутливою до будь-якого подразника.

Щоб дати раду цьому, потрібен комплексний підхід. Може вийти не відразу, але кожен крок наближає до бажаної мети. Сьогодні ви купили іграшку-антистрес на робочий стіл, а вже за кілька місяців — освоїли глибші техніки боротьби зі стресом. Розкажемо про найефективніші далі.

Як організм реагує на стрес

Спочатку реакція на стрес була еволюційною перевагою для наших предків. З його допомогою шанси швидко відреагувати та вижити зростали. Як це працює:

  1. Людина фіксує подразник та оцінює його як небезпечний для життя.
  2. В результаті м'язи напружуються, дихання частішає.
  3. Людина переживає одну з реакцій, які гарантують виживання: «бий», «біжи» чи «замри».
  4. Коли подразник усунений, баланс гормонів та робота основних систем життєдіяльності відновлюються.

Проблема в тому, що у сучасних реаліях цей механізм працює у спотвореному вигляді. Якщо раніше подразником ставав хижак, інша небезпечна тварина, то зараз ми відчуваємо стрес через сварку з начальником, напружену атмосферу будинку, побутові неполадки. Вони також запускають механізм реакції на стрес, але не закінчують його. Таким чином, реакція, яка активізує окремі системи, а інші тимчасово пригнічує, дає збій. Вона активна не протягом хвилин, а триває днями та місяцями.

Хронічний стрес може стати причиною втоми та фізичного виснаження, депресії та вигоряння.

Стратегії зняття стресу | як керувати своїми емоціями

Ефективна техніка проти стресу

Найдієвіші способи, як правило, найпростіші. Їх можна без особливих проблем впровадити у повсякденне життя. Наприклад:

  1. Ранкові сторінки. Практика ведення щоденника вранці, яка допомагає позбутися уявної жуйки та приглушити тривожність. Для неї знадобиться чистий блокнот та ручка. По можливості записуйте думки насамперед після пробудження, не редагуйте пропозиції та не виправляйте помилки.
  2. Щоденні піші прогулянки. Найкраще підходить вечірній час, щоб на вулиці було не надто спекотно і не надто холодно. Можна слухати музику, книгу чи подкаст. Це також корисно для швидкого засинання та міцного сну усю ніч.
  3. Короткі тренування. Чим простіше будуть перші тренування, тим легше збудувати звичку займатися спортом. Якщо не перенапружуватись і поступово збільшувати навантаження, можна зміцнити тіло та гарантувати собі постійний викид гормону щастя в кров.

Комусь допомагають усвідомлені медитації чи звичайне глибоке дихання, монотонне в'язання чи плетіння прикрас, читання і навіть співи. При хронічному стресі важливим є відчуття безпеки та контролю. Створюйте навколо себе безпечний і комфортний простір, щоб почуватися краще.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Більше з GreenPost