Догори
Дати відгук

Справжню тушонку можна приготувати в домашніх умовах: поради та рецепти

Це дозволить отримати хороший домашній продукт, а також дасть можливість використовувати та зберегти надлишки м'яса.

14 хв на прочитання29 Вересня 2023, 21:45
Поділитись:

Хто не знає тушонки, яка може мати таке важливе стратегічне значення? Можна любити цей продукт чи ні, проте не можна заперечувати, що тушонка часом дуже зручна, при цьому вона дозволяє приготувати чимало страв без особливих проблем — починаючи від супів та каш і закінчуючи випічкою.

Безперечно, купити зараз тушонку не проблема. У магазинах представлено безліч виробників, які пропонують консерви з різного м'яса.

Однак часом продукт може спричинити розчарування — і це пов'язано не лише зі смаком чи консистенцією м'яса. У тушонці можуть бути консерванти чи якісь добавки (наприклад, барвники), а також жир, шкіра й інші небажані елементи. Можливі й зовсім консервовані соєві замінники м'яса.

Аби якість тушонки не розчарувала і відповідала бажаному, можна навчитися готувати її в домашніх умовах. Це дозволить отримати хороший домашній продукт, а також дасть можливість використовувати та зберегти надлишки м'яса, розповідають «Здорові люди».

З якого м'яса робити тушонку

Тушонка робиться практично з будь-якого виду м'яса: чи то свинина, яловичина, курка чи кролик. Тушонку роблять навіть із м'яса диких тварин.

М'ясо може бути у вигляді філе чи з кісточками залежно від бажання. Також слід пам'ятати, що більшість видів м'яса — пісні, тому щоб тушонка не була сухою, для м'якості часто додається жир.

Для приготування домашньої тушонки зі свинини краще брати м'ясо середньої жирності. Перед приготуванням його можна приправити спеціями і на деякий час залишити в холодильнику.

Якщо використовується яловичина, то краще використовувати вирізку для тушонки.

У випадку з птицею краще брати філе грудки та стегна, щоб пісне м'ясо було змішане з соковитішим. Можна також додатково додавати жир чи сало.

Тушонка з кролятини вийде дуже ніжною, особливо якщо не полінуватися і ретельно видалити всі кісточки. М'ясо можна замаринувати заздалегідь, а в ході приготування додати для соковитості жир.

Якщо готувати тушонку з дичини, слід пам'ятати, що подібне м'ясо зазвичай досить сухе. Тому залежно від виду тварини м'ясо можна буде заздалегідь відбити, а також замаринувати. У банки доведеться додати сало чи жир.

Для всіх видів м'яса є одне загальне правило: вихідний продукт має бути свіжим охолодженим. Якщо використовувати заморожене м'ясо, воно може розваритися та набути вигляду кашоподібної маси.

Для тушкування м'ясо слід нарізати приблизно однаковими невеликими шматочками.

Банки наповнювати вмістом потрібно не до верху, а залишаючи трохи простору. Кришки слід закривати щільно, герметично.

Також слід враховувати, що м'ясо у процесі обробки відчутно втрачає у вазі — до третини.

Як правило, 1 кг м'яса міститься у двох банках по 0,5 л.

У ході приготування слід пам'ятати, що якщо взяти забагато лаврового листа чи він буде несвіжим, м'ясо може набути гіркуватості.

Сіль для приготування тушонки краще брати великого помелу, без будь-яких добавок.

М'ясо можна також консервувати з крупами чи картоплею – тоді вийде відразу готова страва, яку для використання потрібно буде просто розігріти.

У чому готувати тушонку

Готувати тушонку можна різними способами: у каструлі, духовці, мультиварці, на сковороді, у скороварці чи автоклаві (відмінність останнього порівняно зі скороваркою у місткості, трохи більшому тиску та доповненнях на кшталт термометра й манометра).

Зазвичай приготування тушонки досить проста процедура: в посудину закладається м'ясо, додаються спеції, потім усе закривається кришкою і відправляється готуватися. Можливий варіант окремого тушкування м'яса, яке потім у готовому вигляді закручується в банки.

За будь-якого способу слід звернути увагу на те, що остуджувати вже готові консерви треба акуратно і повільно. При занадто різкому перепаді температур банки можуть луснути, тому їх гарячими необхідно прикрити ковдрою і залишити остигати при кімнатній температурі. Тільки після того, як тушонка охолоне, банки вирушають у прохолодне місце.

Якщо тушонка за рецептурою готується в банках, краще брати посуд однакового розміру і форми.

Як приготувати тушонку в автоклаві (скороварці)

Автоклав — не найпоширеніше пристосування в домі, проте він гарантує тривале (до 10 років) зберігання консервів. Оброблений у ньому продукт може повністю зберегти смак і свіжість навіть при зберіганні не в холоді та без герметичної упаковки.

Зазвичай автоклав купують люди, які регулярно готують тушонку чи інші заготівлі в домашніх умовах.

Приготування в автоклаві відбувається за рахунок великого тиску (вище за атмосферний), тому процес проходить просто і швидко. Крім того, він дає можливість зберегти мікроелементи та вітаміни, а також натуральний сік м'яса.

Для автоклава чудово підходять стандартні банки 0,5 або 1 л, але одночасно готувати краще в посудинах однакового розміру — це дозволяє м'ясу приготуватися рівномірно.

Використовувати автоклав необхідно відповідно до інструкції. Як правило, загальна схема така: у чисті стерилізовані банки укладається м'ясо та спеції — таким чином, щоб залишалося трохи вільного місця. Банки закриваються та встановлюються в автоклав. Виставляється необхідний режим (відповідно до інструкції). Після готовності банки залишаються до охолодження, а потім акуратно дістаються та вирушають на зберігання.

Принцип приготування домашньої тушонки у скороварці приблизно такий самий, як у автоклаві.

Як приготувати тушонку в каструлі

Для приготування тушкованого м'яса з приправами розкладається по стерилізованих банках. Зверху банки накриваються кришкою, яку після готовності треба закатати.

Як правило, у саму банку воду не наливають, і м'ясо готується у власному соку за рахунок температури киплячої довкола води.

Щоб банки не крутилися і не лопалися, на дно каструлі кладеться дерев'яна чи металева підставка, можна також підстелити рушник.

Вода в каструлі має покривати майже всю банку, але не потрапляти всередину при кипінні.

Час приготування залежить від рецептури та конкретного виду м'яса.

Як готувати тушонку в духовці

Принцип приготування схожий на приготування у каструлі: м'ясо розкладається у банки та тушкується у власному соку.

Щоб приготувати тушковане в банках духовці, важливо зробити так, аби м'ясо не пригоріло. Для цього можна посипати лист великою сіллю чи налити на нього трохи води.

Щоб банки не луснули під час приготування, їх потрібно ставити лише у холодну духовку. Потім температура доводиться до максимуму (зазвичай близько 200 °C), потім забирається до 180-150 °C і тушкується приблизно 3-4 години.

Як готувати тушонку в мультиварці

В цьому випадку м'ясо готується окремо, а потім закручується у банки.

М'ясо тушкується в мультиварці на режимі «Тушкування» приблизно 3-5 годин. Як правило, вода чи жир не додаються.

Сіль, перець і лавовий лист викладається до м'яса вже наприкінці приготування.

Після цього м'ясо розкладається по стерилізованих банках і закручується також стерилізованими кришками. Банки накриваються ковдрою чи рушником, перевертаються верх дном і залишаються до охолодження.

Зберігання домашньої тушонки

Мало приготувати смачну тушонку. Потрібно також, щоб вона добре зберігалася. Найкраще для домашньої тушонки купувати скляну тару.

Важливо стерилізувати банки, в які закочуватиметься м'ясо. Стерилізувати необхідно не лише банки, а й кришки, тому краще використовувати металеві, які щільно закручуються вручну чи машинкою. Підійдуть і термостійкі пластикові, що герметично закриваються.

Бляшані кришки перед закручуванням можна змастити розтопленим свинячим салом. Це захистить від утворення іржі та продовжить термін зберігання тушонки.

Зберігатися консерви з тушонки можуть довго. Як правило, на магазинних банках вказано термін 2–3 роки — залежно від виробника та технології консервування. Домашні консерви теж можуть зберігатися довго, хоча краще обмежитися роком.

Тушонка може зберігатися при кімнатній температурі, проте краще все-таки тримати її в прохолодному місці, наприклад, у підвалі.

Рецепти

Тушонка з кролика в мультиварці

Тушонка в мультиварці кролятина в цьому випадку готується у власному соку без додавання води.

Інгредієнти:

кролик — 2 тушки;

свиняче сало — 200 г;

сіль за смаком.

Приготування.

З тушок кролика зрізати все м'ясо, нарізати його невеликими шматочками й обсушити. Викласти в миску та посолити.

Шматочки кролика обсмажувати у чаші мультиварки до золотистого кольору (режим залежно від моделі мультиварки «Смаження» або «Випічка»).

Щоб тушонка з кролика була ніжнішою, до м'яса додається сало за розрахунком 100 г на 1 кг чистого м'яса.

Коли обсмажиться м'ясо, додати до нього нарізане на дрібні шматочки сало.

Посолити, поперчити, перемішати та залишити тушкуватись на 4 години на відповідному режимі. Потім залишити в режимі «Підтримка тепла» ще на годину.

Після цього рагу розкласти по стерильних банках і закрутити кришками. Перевернути догори денцем і залишити при кімнатній температурі до остигання.

Тушонка із кролика зберігається в холодному місці.

Тушонка з яловичини в духовці

Інгредієнти:

яловичина — 1 кг;

свиняче сало — 200 г;

лаврові листочки — 4 шт.;

чорний перець — 6-8 горошин;

спеції;

сіль.

Приготування.

М'ясо помити, добре обсушити та нарізати великими шматочками (приблизно як на шашлик). Посолити, поперчити та намазати спеціями.

Сало порізати дрібними кубиками.

У стерилізовану банку (краще використати 0,5 або 1 л) викласти на дно лаврові листочки, потім м'ясо. Зверху покласти перець горошком і сало. Банк повинен бути заповнений таким чином, аби до краю залишалося кілька сантиметрів.

Банки зверху можна прикрити кришками чи фольгою.

Якщо планується закручувати банки металевими кришками, на час приготування в духовці треба дістати гумки. Перед закочуванням гумки треба буде вставити на місце.

Якщо ж планується використовувати металеві кришки, що закручуються, прогумовані всередині, то стерилізувати їх краще окремо, а банки закрити фольгою.

Помістити банки на деко і поставити в холодну духовку. Ввімкнути її на розігрів до температури 180 °С. Коли температура досягне потрібного показника, зменшити до 160 °С та залишити на 3 години.

Дверцята духовки в цей час краще не відчиняти, щоб не було перепаду температури, від якого банка може луснути.

Після цього духовку вимкнути, але відкривати і діставати банки не потрібно, поки вони не охолонуть.

Потім банки закрутити (або щільно загорнути кришкою) та прибрати у холодне місце. Кришку можна попередньо змастити салом, аби вона краще зберігалася.

Тушонка зі свинини у скороварці

Для виготовлення домашньої тушонки чудово підійде стегенце з невеликою кількістю сала.

Інгредієнти:

свинина — 1 кг;

цибулина — 1 шт.;

лаврові листочки — 3-4 шт.;

чорний перець — 12-14 горошин;

гвоздика — 3-4 бутончики;

запашний перець — 3-4 горошини;

сіль — 2 ч. л.

Приготування.

М'ясо промити проточною холодною водою і нарізати невеликими кубиками зі стороною близько 2 см. Обсушити, перекласти в миску, посолити і залишити на півгодини.

Цибулю нарізати півкільцями.

На дно простерилізованих банок розкласти по лавровому листку, 3-4 горошини чорного перцю. Зверху викласти шар м'яса, на нього знову кілька перців горошком і трохи цибулі. Потім повторити шар. В одному з них додати гвоздику, в іншому — запашний перець. Під час розкладання м'ясо трохи притискати.

Банки не варто заповнювати до самого верху — необхідно залишити щонайменше сантиметр. Щільно закрити кришками (краще використовувати такі, що закручуються).

На дно скороварки покласти підставку чи рушник, поставити банки. Залити «по плічка» холодною водою.

Скороварку герметично закрити та поставити на вогонь.

Щойно клапан тиску почне шипіти, прибрати нагрівання до мінімального значення та варити м'ясо півтори години.

Потім скороварку вимкнути і залишити, не відкриваючи, до остигання.

Зберігатися така тушонка зі свинини може за кімнатної температури.

Тушонка з курки в каструлі

Інгредієнти:

курячі грудки — 2 кг;

курячі стегна — 9 шт.;

чорний перець — 30 горошин;

мелений чорний перець — 1 ч л.;

лавовий лист — 6 шт.

сіль — 2 ст. л.

Приготування.

Курячі грудки та стегна промити холодною водою та обсушити паперовими серветками. У стегнах кістки краще видалити.

Нарізати стегна і грудку шматочками середнього розміру і перекласти в глибоку миску. Додати сіль і чорний мелений перець, перемішати та залишити на півгодини.

У стерилізовані банки на дно розкласти лавровий лист (на півлітрову баночку — 1 невеликий лавровий лист) і кілька горошин перцю.

Зверху покласти кілька шматочків курячої грудки та стегна, потім ще по одному лавровому листочку та 3-4 горошини перцю.

На дно великої каструлі покласти підставки чи рушник. Поставити банки, накриті фольгою.

Залити в каструлю холодну воду — таким чином, щоб банкам було «по плечі». Накрити кришкою та довести до кипіння. Потім вогонь прибрати до слабкого та 4 години. Оскільки вода в процесі википатиме, її доведеться доливати. Доливається обов'язково гаряча вода.

Потім акуратно вийняти банки та герметично закрити стерилізованими кришками. Поставити назад у каструлю і стерилізувати ще 2 години — тоді тушонка зберігатиметься дуже довго.

Після цього вогонь вимкнути, а банки залишити до остигання. Коли вони повністю охолонуть, дістати та прибрати тушонку з курки у прохолодне місце.

Тушонка з індички в автоклаві

Для домашніх консервів з індички краще брати м'ясо зі стегна і грудки, тому що тільки філе буде сухуватим.

Інгредієнти:

м'ясо стегна індички — 700 г;

філе грудки — 700 г;

сало — 100 г;

сіль — 1 ст. л.;

мелений чорний перець — 1 ч. л.;

лавровий листочок — 4 шт.;

чорний перець горошком — 10-12 шт.;

запашний перець — 6-8 горошини.

Приготування.

М'ясо промити під холодною водою й обсушити. Видалити кісточки і нарізати на шматочки приблизно 2х2 см. Викласти в миску, додати сіль і мелений чорний перець. Все ретельно перемішати.

Сало нарізати на дрібні кубики, змішати з м'ясом.

На дно простерилізованих банок викласти по лавровому листочку (на банку в 1,5 л), по 3 горошини чорного та по 1-2 запашного перцю. Зверху помістити м'ясо, трохи притискаючи його. Банк повинен бути заповнений так, щоб до верху залишалося не менше сантиметра вільного місця.

Банки герметично закрити, після чого помістити в автоклав. Готувати відповідно до інструкції (як правило, в автоклаві процес проходить досить швидко, знадобиться близько півгодини). Температура приготування тушонки за цим рецептом — 120 °С.

Потім залишити остигати (можна на ніч).

Зберігати тушонку з індички після приготування можна за кімнатної температури.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.