Догори
Дати відгук

Спека: як рятуватися від теплового удару за кермом. Поради лікаря

Недостатнє кровопостачання призводить до зменшення концентрації уваги.

3 хв на прочитання06 Липня 2021, 08:20
Спека: як рятуватися від теплового удару за кермом. Поради лікаря Спека: як рятуватися від теплового удару за кермом. Поради лікаря
Поділитись:

Чому ми страждаємо від поганого самопочуття під час спеки, що робити, якщо стало погано за кермом, та воду якої температури потрібно пити, щоб утамувати спрагу та не зашкодити організму? Про це  розповів Олександр Зленко — сімейний лікар Чернігівської міської лікарні № 2.  

Чому у спеку людині стає погано

За його словами, підвищення температури повітря навколишнього середовища, тим паче, якщо це закрите середовище (салон авто) нагріває тканини організму, в тому числі черепну коробку, де розташований мозок. Перегрів нервової системи спричиняє притуплення уваги, зниження концентрації, і це призводить до загальмовування та втрати тих дорогоцінних секунд, які дуже важливі на дорозі.

«Також перегрів у спеку спричиняє зневоднення організму. Якщо людина недостатньо вживає рідини, це також може призводити до згущення крові, а це призводить до погіршення кровопостачання нервової системи та гальмування концентрації уваги».

Ще одна причина — зниження артеріального тиску. У спекотну погоду венозна система має властивість розширюватись, а ємність судинного русла зменшується, тож зменшується тиск, і кровопостачання також погіршується, каже Зленко. Найбільше страждає серцево-судинна та нервова системи. Недостатнє кровопостачання призводить до зменшення концентрації уваги.

Що робити, якщо погіршилось самопочуття за кермом

«Під час руху авто в разі погіршення самопочуття варто зупинити авто у безпечному місці, де це можливо. Відчиняємо всі вікна, або ж якщо є можливість — виходимо з автомобіля, шукаємо тінь, лягаємо, розстібаємо всі ґудзики, які стискають дихання. П’ємо воду, ноги у підвищене положення. Так надається допомога в разі теплового удару».

Лікар радить вживати воду температури тіла. Холодна вода не поновить об’єм циркулюючої крові, вона спочатку нагріється, а вже потім засвоїться.

До аптечки водія, каже Зленко, варто додати ті препарати, які людина вживає постійно від своїх хронічних захворювань. Мати розчин аміаку в герметично закритій пляшці. Він подразнює нюхові рецептори, коли ми непритомніємо, або знижується тиск. Подразнення нюхових рецепторів посилює дихання.

Має бути сольовий розчин для регідратації — під час спеки, крім води, ми втрачаємо і солі. Сольовий розчин — у сухому вигляді, з якого готується розчин для пиття.

«За рекомендацією українських дієтологів, за добу ми маємо вживати 4 % рідини від маси тіла. Середньостатистична людина — це 2–2,4 літри рідини на добу за звичайного навантаження. Влітку ця кількість +50 %. Тобто влітку 3–3,5 літрів рідини на день. Це вся рідина, включаючи ту, яка входить у їжу. І ця рідина має бути тієї температури, що і наше тіло, а не з холодильника. Вона має бути не більше 40 градусів, але і не нижче 20 градусів. Бо вона навантажить терморегуляційну систему, а ще може звузити судини в горлі. Тобто цією рідиною можемо зробити гострий гнійний тонзилофарингіт, або гайморит, або пневмонію».

Плануючи поїздку у спеку варто, дивитись прогноз погоди. Якщо подорожі не уникнути, варто їхати або до 11:00, або після 16:00.

У сучасних авто використовувати клімат-контроль або кондиціонер. Найбільш комфортна температура – від 20 до 24 градусів.

«Одяг має бути з натуральних тканин світлого кольору. Штучний одяг створює парниковий ефект, через що можна отримати тепловий удар. Обов’язково покривати голову», — говорить Олександр Зленко.

Нагадаємо, екстремальна спека та вагітність: поради для майбутніх мам.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я