- Головна
- Новини
- Еко
- Тварини & рослини
- Сьогодні - Всесвітній день олив: користь ягід та олії для людини
Сьогодні - Всесвітній день олив: користь ягід та олії для людини
Олива є однією з найдавніших і найважливіших одомашнених культур.
Міжнародна оливкова рада обрала 26 листопада для святкування оливкового дерева - «Універсального символу миру та злагоди, який зараз поширився на п’ять континентів і сприяє сталому економічному та соціальному розвитку та збереженню природних ресурсів».
День оливи був заснований Генеральною конференцією ЮНЕСКО, щоб підкреслити культурне, економічне, екологічне та соціальне значення оливкового дерева, а також заохотити суспільство на його захист.
Олива або маслина європейська (Olea europaea) — невелике вічнозелене дерево або кущ, що належить до сімейства маслинових (Oleaceae), до якого також входять ясен, форзиція, жасмин і бузок. Він походить із Середземноморського басейну і культивується на всіх континентах, крім Антарктиди. Існує шість природних підвидів оливок і сотні сортів.
Олива є однією з найдавніших і найважливіших одомашнених культур. Її плоди є джерелом оливкової олії, яка є одним з ключових інгредієнтів середземноморської кухні. Крім того, оливкова олія використовується у виробництві косметики та фармацевтики, як основа для мила, як мастило та розчинник, а також як паливо для традиційних масляних ламп.
Приблизно 90% усіх зібраних оливок йде на виготовлення оливкової олії, а решта йде на їжу. Останні називаються столовими оливками. Незважаючи на те, що оливки вирощують на всіх континентах, як ми вже згадували вище, 10 країн світу, які вирощують оливки, розташовані в Середземноморському регіоні. Це Іспанія, Греція, Італія, Туреччина, Марокко, Сирія, Туніс, Алжир, Єгипет і Португалія.
Оливкова олія – це справді одна з найкращих олій, які тільки можна вибрати з полки магазину. Про її користь складають легенди, а коло неї вже є ціла тонна міфів. Оливкова олія недарма вважається одним із найкорисніших продуктів. Її активно застосовують у кулінарії, медицині та косметології.
Користь оливкової олії:
- Жирні кислоти Омега-3 та Омега-6 налагоджують процес синтезу мембран клітин, а також відповідають за правильний холестериновий обмін. Завдяки йому оливкова олія допомагає зміцнити стінки кров'яних судин, що є допоміжним засобом профілактики тромбозів, інсультів та інфарктів, а також – інших проблем серцево-судинної системи.
- Жирна кислота Омега-9 надає антиканцерогенну дію, допомагає знизити тиск, нормалізує рівень холестерину в крові, корисна для профілактики цукрового діабету та ожиріння.
- Лінолієва кислота, якою багата олія з оливок, прискорює загоєння ран, допомагає покращити зір.
- Вітаміні A, D, K зміцнюють стінки кишечника, кісткову тканину. А витамин Е є високоактивним антиоксидантом: він розгладжує шкіру, надає волоссю блиску, замедлює процеси старіння.
- Регулярне вживання невеликої кількості оливкової олії, заміна нею майонезу, кетчупу може зробити тобе стрункішою, молодшою на вигляд, красивішою, додати відчуття легкості, підніме настрій.
- А приймаючи по 1 ст. л оливкової олії наще, ти зможеш позбутися від гастриту і зробити потужний крок у бік профілактики виразкової хвороби. Також для цих цілей заправляй оливковою олією салати, каші, додай до інших страв.
- Оливкова олія також містить речовини, що допомагають підвищити імунітет та загальмувати процес кліткового старіння.
- Для того, щоб вивести з організму весь «поганий» холестерин, заміни всі олії та жири в приготуванні страв оливковою олією, і побачиш, як швидко похуднеш та станеш краще собі почувати.
Оливки.
Лікарі радять вживати оливки для харчування жителям великих міст і населених пунктів з поганою екологією. Це пов’язано з тим, що оливки містять пектини, які виводять як токсини, і навіть солі важких металів з організму.
За словами фахівців, в оливках є практично всі необхідні вітаміни та мікроелементи, наприклад, вітаміни А, В1, В2, В3, натрій, кальцій, магній, залізо, фосфор, мідь, цинк, селен.
Завдяки вітамінам групи В оливки покращують обмінні процеси, а також стан шкіри та волосся. Також, цей продукт добре впливає на роботу мозку, нервової та серцево-судинної системи, нормалізують роботу печінки. А мінерали, що містяться в них, оберігають серце і судини від перевантажень, підвищують гемоглобін.
Оливки здатні знизити ризик розвитку онкології. За рахунок вітамінів С та Е, які є антиоксидантами, оливки позитивно впливають на суглобову тканину.
Якщо з’їдати 20 оливок на місяць, то це буде хороша профілактика відкладення зубного каменю, а також каміння у нирках та жовчному міхурі.
Також ми писали про тарілку здорового харчування — лайфхак, який дозволить більше не рахувати калорії.