Догори
Дати відгук

Сміттєві підпали: бензопірен і діоксини викликають онкологічні захворювання

Горіння разом із листям різноманітного сміття посилює забруднення атмосферного повітря.

2 хв на прочитання01 Квітня 2021, 14:28
Сміттєві підпали: бензопірен і діоксини викликають онкологічні захворювання Сміттєві підпали: бензопірен і діоксини викликають онкологічні захворювання
Поділитись:

Експерти вирахували, що дим від спалювання сухої трави та листя у 350 разів шкідливіший, ніж дим від паління тютюну. Такі дані дослідження наводить пресслужба Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України.

Як зазначають екологи, із тліючого листя і трави без доступу кисню виділяється бензопірен, що здатен викликати онкологічні захворювання. Водночас із димом у повітря вивільняються діоксини — одні з найотруйніших для людини речовин.

Горіння разом із листям різноманітного сміття посилює забруднення атмосферного повітря.

Підмічено, що щороку із приходом весни Україну охоплюють пожежі через спалювання сухої рослинності. Вони завдають шкоди не лише людині, але й забирають життя рослин, птахів, комах і тварин, а ще погіршують родючість ґрунту.

Згідно з даними дослідження Gradus, 39,4 % українців продовжують спалювати суху рослинність. 52 % паліїв навіть не знають про небезпеку від такого способу утилізації сухої рослинності. У той же час 20 % людей припинили палити бур’ян на прохання своїх дітей та онуків.

У ДСНС нагадують, що  внаслідок необережного поводження з вогнем або ж зумисного підпалу сухостою можуть бути знищені гектари природних екосистем, а разом із тим — тварини та птахи, які там мешкають.

Якщо ж для людей це не вагомий аргумент (як показує практика), варто замислитися про безпеку власних садиб, а також своє життя та здоров'я. Адже нерідко вогонь із сухостою перекидається на житлові будинки та господарські споруди, понад те, навіть самі палії стають жертвами зумисно спровокованого полум'я.

До слова, зона відчуження може перетворитись на зону сміття.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.