- Головна
- Новини
- Агро
- С/Г продукція
- Смачно, просто і бюджетно: найкращі рецепти кабачкової ікри на зиму
Смачно, просто і бюджетно: найкращі рецепти кабачкової ікри на зиму
Краще, ніж у магазині!
Одним із найкращих варіантів заготовки кабачків на зиму стане консервація кабачкової ікри — смачної низькокалорійної закуски, досить простий у виконанні. Рецептів приготування маса — вибирайте за смаком і готуйте із задоволенням.
Кабачкова ікра — рецепт через м’ясорубку з морквою і цибулею
Інгредієнти:
кабачки — 3 кг;
морква — 1 кг;
ріпчаста цибуля — 1 кг;
томатної пасти — 4 ст. л.;
лимонної кислоти — 1 ч. л.;
сіль — 1½ ст. л.;
цукор — 1 ст. л.;
часник — 8 зубчиків;
олія — за смаком;
перець чорний мелений — за смаком;
свіжа зелень кропу і петрушки.
Приготування.
Очистити кабачки, прибрати насіння у великих плодів, порізати кубиками.
Помити і почистити моркву, натерти на великій тертці.
Очищену і помиту цибулю порізати часточками або четвертинками.
У сковороді чи великому казані зігріти олію і посмажити кабачки. Обережно перекласти овочі в друшляк і злити зайву рідину. Потім можна покласти їх у таз.
У тій же олії посмажити цибулю, після чого покласти до кабачків. Після цибулі обсмажити морквину.
Отриману овочеву суміш подрібнити за допомогою м’ясорубки. Через блендер небажано, бо виходить зовсім пюре.
Покласти заготовку знову в казан або сковороду, перемішати, почекати кипіння і тушкувати на невеликому вогні, прикривши кришкою, близько 40 хвилин.
За 10 хвилин до закінчення готування насипати зелень, прочавлений часник, сіль і цукор. Додати томатну пасту. Ретельно перемішати і залишити до повної готовності.
Покласти ікру в стерильні банки і закрутити. Почекавши охолодження, поставити в прохолоду на зберігання.
На замітку: саме завдяки обсмажуванні овочів по черзі ви отримаєте неповторну закуску, яка припаде до смаку будь-якому гурману.
Ікра з кабачків із майонезом і томатною пастою
Інгредієнти:
кабачки — 4 кг;
цибуля — 500 г;
майонез — 1 ст. л.;
томатна паста — 1 ст. л.;
олія — ½ ст. л.;
цукор — 100 г;
сіль — 2 ст. л.;
перець мелений — за смаком;
лавровий лист — за смаком.
Приготування.
Овочі помити, почистити й нарізати. Якщо у вас кабачок молодий, його можна відразу нарізати шматочками. А у зрілих кабачків треба почистити шкірку, видалити насіння всередині кабачка і зрізати хвостики.
Цибулю очистити від лушпиння, помити й порізати на кубики.
Підготовлені овочі — цибулю і кабачки — треба подрібнити. Найкраще пропустити їх через м’ясорубку чи подрібнити в блендері.
Подрібнені овочі викласти в каструлю. Додати майонез і томатну пасту. Налити олію. Посолити, поперчити, посолодити. Все перемішати.
Поставити каструлю на плиту на середній вогонь. Щойно маса закипить, зменшити вогонь і залишити тушкуватися протягом 1 години. Періодично помішувати, щоб маса не пригоріла.
Через годину в масу додати лавровий лист для аромату, якщо є необхідність підсолити і підперчити за смаком. Після варіння не забудьте дістати лаврушку. Все добре перемішати і залишити ще тушкуватися на повільному вогні протягом години. Не забувайте про те, що ікра може пригоріти. Постійно налядайте за цим.
Заздалегідь простерилізувати банки. Гарячу ікру викласти в них і закрутити. Кришки обов’язково прокип’ятити протягом 5 хвилин.
Зберігати таку заготовку краще в льосі, в прохолодному місці.
Ікра з кабачків, як у магазині — смак дитинства
Інгредієнти:
кабачки — 1 кг;
цибуля — 500 г;
гіркий перець — ½ стручка;
морква — 400 г;
олія — 100 мл;
томатна паста — 3-4 ст. л.;
лимонна кислота — 1/3 ч. л.;
сіль — 7 г;
цукор — 15 г.
Приготування.
Всі овочі очистити і нарізати кубиками. Можна соломкою, як більше подобається.
Вилити олію в каструлю. Засипати морквину, тушкувати хвилини чотири.
Потім додати цибулю, готувати хвилин п’ять. Помішувати обов’язково, нічого не повинно підгоріти.
Додати гострий перчик і за бажанням кілька часточок часнику.
Ввести томат. Потушкувати під кришкою до готовності приблизно 1,5 години. Воду не додавати, рідини буде досить.
Пюрувати масу блендером.
Заправити сіллю, цукром, лимонною кислотою.
Повторно поставити на вогонь, прокип’ятити, розфасувати по банках.
Простий і смачний рецепт кабачкової ікри
Інгредієнти:
кабачки — 3 кг (без шкірки і насіння);
морква — 1 кг;
ріпчаста цибуля — 1 кг;
томат концентрований — 3 ст. л.;
столовий оцет — 1 ст. л.
Приготування.
Овочі промити й очистити від шкірки. Нарізати на однакові шматочки. Обсмажити окремо кожен продукт на сковороді до золотистої скоринки.
За допомогою кухонного комбайна перемолоти всі інгредієнти, змішати їх і присолити.
Перелити овочеву масу в чавунну каструлю і кип’ятити близько 40 хвилин.
Після того, як маса прокипить 20 хвилин, покласти в неї концентрований томат і столовий оцет. Періодично перемішувати овочеву масу.
Можна використовувати розсікач вогню, оскільки густа маса дуже легко може підгоріти.
По закінченню відведеного часу розлити суміш по простерилізованих банках, закрутити бляшані кришечки і відставити під ковдру остигати.
Гостра кабачкова ікра з болгарським перцем
Інгредієнти:
кабачки (краще молоді) — 2 кг;
солодкий перець — 0,5 кг;
морква — 0,5 кг;
свіжі помідори — 0,5 кг;
часник — 2 головки;
червоний мелений перець — 1 ст.л. (можна подрібнити свіжий перець чилі);
томатна паста — 150 г;
рафінована олія — 100 мл;
сіль — 1 ст. л.;
цукор — 2 ст. л.;
оцет 9 % — 3 ст. л.
Приготування.
Овочі помити і нарізати — не занадто дрібно, але і не дуже велико: кабачки — середнім кубиком, моркву — кружальцями, помідори — часточками, перець — смужками. Помідори і кабачки скласти в окремі мисочки.
Злегка присолити кабачки і помідори, щоб вони пустили сік. Сіль узяти із загальної норми солі для всієї ікри. Підготовлені таким чином овочі буде легше уварювали.
У каструлю з товстим дном вилити всю олію і висипати всі нарізані овочі, крім помідорів (кабачки, моркву, перець).
Поставити овочі на плиту і довести до кипіння на середньому вогні. Періодично помішувати ікру, щоб вона не пригоріла. Після закипання зменшити нагрів і варити 30 хвилин до м’якості овочів.
Додати в проварені овочі помідори, перемішати і продовжувати варити на середньо-сильному вогні, щоб випарувалася зайва рідина (хвилин 20, час буде залежати від соковитості овочів).
Часник нарізати пластинками, додати в кабачкову ікру, перемішати. Всипати томатну пасту і знову перемішати. Якщо любите томатний смак, пасти можна покласти і більше (200 г). Довести до кипіння і вимкнути нагрів.
Тепер потрібно надати овочевої суміші класичного вигляду ікри. Для цього потрібно її подрібнити блендером. Найзручніше це робити занурювальним блендером просто в каструлі. Якщо немає занурювального блендера, скористайтеся комбайном, в чашу якого потрібно буде перекласти всі овочі.
У подрібнену ікру всипати 2 столові ложки цукру, сіль, що залишилася, гострий перець за смаком, оцет, перемішати. Довести масу до кипіння, помішуючи, покуштувати. Зараз саме час довести смак до бажаного, наприклад, додати цукор, якщо вийшло кисло, чи сіль. Паралельно потрібно простерилізувати кришки. Для цього їх досить прокип’ятити 5 хвилин. Банки теж повинні бути стерильними.
Киплячу ікру насипати ополоником в підготовлені банки і закрутити гарячими кришками. Перевернути всі банки і накрити ковдрою. Залишити банки до повного охолодження. А це може бути і день, і навіть два дні.
Найсмачніша ікра з кабачків без оцту
Для того, щоб така закуска зберігалася і кришки не вибухали, потрібна стерилізація.
Інгредієнти:
кабачки — 4 кг;
морква — 1 кг;
цибуля — 1 кг;
олія — 90 мл;
сіль — 1 ст. л. з гіркою;
томатна паста — 2 ст. л. з гіркою.
Приготування.
Очищати шкірку у молодих кабачків не потрібно. Але якщо на поверхні є будь-які цятки, слід відрізати їх — це важливо для майбутнього збереження ікри. Нарізати середніми шматочками всі підготовлені овочі.
Цибулю і моркву обсмажити на олії протягом 15 хвилин. Потрібно, щоб цибуля стала м’якою і прозорою.
Додати кабачки, перемішати, накрити кришкою і тушкувати 2-3 години, періодично помішуючи. Якщо у вас невелика каструля, то їх можна додавати партіями. Коли перша партія втратить в обсязі, можна закладати другу.
Що довше тушкувати, то густішою буде ікра.
Уварені овочі потрібно посолити і перебити блендером на пюре.
Далі додати томатну пасту і все перемішати.
Поставити подрібнену кабачкову ікру на плиту і, постійно помішуючи, довести до кипіння. Проварити одну хвилину і розкласти по стерильних баночках. Зверху накрити кришками, але не закручувати.
Поставте наповнені банки в широку каструлю на бавовняну тканину. Залити гарячою водою по плечики. Після закипання води стерилізують 20 хвилин (час для літрових банок).
Акуратно дістати ікру з окропу, щільно затягнути кришки і перевернути. Укрити всі банки чимось теплим і дати охолонути до кімнатної температури. На цьому густа закуска з кабачків готова!
Рецепт із кабачків і гарбуза — ікра «Смакота»
Інгредієнти:
очищений гарбуз — 2 кілограми;
кабачкова м’якоть — 1 кг;
ріпчаста цибуля — 500 г;
томатна паста — 300 г;
майонез — 250 г;
олія — 125 г;
цукор — 100 г;
сіль — 60 г;
оцтова кислота 70 % — 1 ст. л.;
чорний мелений перець, лаврове листя — за смаком.
Приготування.
Очистити овочі від шкірки і насіння, подрібнити м’ясорубкою.
Покласти їх у каструлю, налити олії, додати спецій, солі та майонезу.
Проварити овочеву суміш на невеликому вогні протягом 1,5 години, постійно помішуючи.
Налити оцту і проварити ще хвилин десять.
Гарячу заготовку розкласти в стерильні банки, закрутити.
На замітку: для більшої ніжності закрутки можна збити овочі блендером перед додаванням оцту. Вийде не просто як у магазині — навіть краще!
Рецепт ікри з кабачків із помідорами на зиму
Найчастіше в заготівлі використовують томатну пасту, але влітку, коли на городі велика кількість свіжих помідорів, розумніше брати саме їх. Томати можна очистити від шкірки або залишити як є.
Інгредієнти:
стиглі помідори — 0,6 кг;
кабачки — 1,5 кг;
цибуля — 0,3 кг;
морква — 0,4 кг;
оцет — 1 ст. л.;
сіль — ½ ст. л.;
мелений запашний перець — 1/3 ч. л.;
олія — 8 ст. л.
Приготування.
Цибулю разом із морквою очистити, нашаткувати кружками або кільцями.
Кабачки порізати довільно, помідори подрібнити блендером або натерти.
В прогрітій олії потушкувати цибулю і моркву, додати томат, через 10 хвилин кабачки.
Накрити, тушкувати 40 хвилин.
Подрібнити овочі, додати спеції.
Прокип’ятити десять хвилин, заправити оцтом, закрутити.
Ікра з кабачків і баклажанів «Задоволений зять»
Інгредієнти:
баклажани — 1,5 кг;
кабачки — 1,5 кг;
помідори 1 кг;
болгарський перець — 1 кг;
морква — 3 шт.;
цибуля — 4 шт.;
сіль і часник — до смаку.
Приготування.
Вимити баклажани, почистити і нарізати кружальцями. Скласти їх у глибоку тарілку і щедро посипати сіллю, щоб позбутися від гіркоти.
Почистити моркву і цибулю з перцем. Останні два інгредієнти крупно нарізати.
Часник розділити на зубчики. Помивши томати, позбутися плодоніжок.
Зняти шкірку з кабачка, прибрати насіння і порізати його шматочками.
Натрерти кабачок, цибулю, моркву на тертці. Баклажани промити, злегка відтиснути і подрібнити м’ясорубкою. Тим же способом подрібнити перець.
Помідори теж пропустити через м’ясорубку.
У глибоку каструлю покласти всі овочі, поставити варитися. Коли закипить, вогонь зменшити і варити до потрібної кондиції — знадобиться близько двох годин.
За 15 хвилин до готовності прочавити часник і покласти його в ікру, перемішати.
Гарячий продукт покласти в підготовлені банки, закрутити. Закутати ковдрою і почекати охолодження, після чого віднести в прохолоду.
На замітку: якщо хочете, щоб консерви були придатні для зберігання при кімнатній температурі, додатково простерилізуйте готову ікру в каструлі з гарячою водою протягом 20 хвилин. Не забудьте підстелити серветку. Вийде ікра як магазинна.
Також ми писали, що навіть звичайні кабачки можуть перетворитися на десерт: рецепти домашніх цукатів із овочів і фруктів.