Догори
Дати відгук

Шум у голові досить не безневинний: якщо виявили, треба поспішити до лікаря

Іншими непрямими винуватцями порушень мозкової діяльності можуть стати тяжкі захворювання печінки

3 хв на прочитання05 Червня 2023, 23:37
Поділитись:

Так може проявлятися початкова стадія енцефалопатії – незапального ураження мозку, небезпечного своїми ускладненнями. Кому воно загрожує і як з ним боротися, розповіла невролог вищої категорії Оксана Щитник.

Патологія впливає на роботу мозку

Енцефалопатія – це загальна назва для незапальних захворювань головного мозку, при яких відбуваються дистрофічні зміни його тканин і порушується нормальне функціонування.

Існує багато різновидів цієї патології, пов’язаних причинами її виникнення. Крім того, енцефалопатія може бути хронічною або короткочасною, вродженою або набутою внаслідок перенесених інфекційних захворювань, травм, порушень метаболізму, гіповітамінозу тощо. Захворювання зустрічається у людей різного віку, але найчастіше діагностується у літніх пацієнтів.

Чому виникає?

Основною причиною енцефалопатії вважається ішемія – хронічне недостатнє надходження кисню до клітин мозку через ураження судин, спричинене різними хронічними захворюваннями: підвищеним артеріальним або внутрішньочерепним тиском, цукровим діабетом, атеросклерозом, тромбозом.

Іншими непрямими винуватцями порушень мозкової діяльності можуть стати тяжкі захворювання печінки та нирок, інтоксикація організму хімікатами або важкими металами, прийом деяких ліків, перенесені інфекції, травми голови та мозку.

Як проявляється?

Симптоми захворювання відрізняються залежно від причин його розвитку, локалізації, ступеня та характеру ураження.

При хронічній формі енцефалопатії головного мозку прояви спочатку бувають малопомітними і посилюються поступово. До найпоширеніших ознак належать запаморочення, головний біль і шум у голові, швидка стомлюваність, слабкість, порушення сну, дратівливість, сльозливість, погіршення пам’яті та уважності, напруження у м’язах. З розвитком захворювання можуть виникнути уповільнення і хиткість ходи, скорочення кроку, порушення мови та міміки, зниження гостроти слуху та зору, тремор кінцівок, апатія, депресія.

Крім того, при гострих формах захворювання пацієнта іноді турбують нудота, блювання, дезорієнтація, судоми, різні психічні порушення.

Який лікар допоможе?

Якщо у вас спостерігається низка характерних симптомів, які не минають після повноцінного відпочинку, потрібною є консультація невролога. Крім опитування та огляду пацієнта, вимірювання його артеріального тиску, лікар призначає комплексне обстеження: загальний та біохімічний аналіз крові, ультразвукову доплерографію судин головного мозку та шиї, реоенцефалографію, рентген шийного отелення хребта, МРТ головного мозку тощо.

Також проводиться діагностика супутніх захворювань, які здатні спричинити енцефалопатію. Крім обстеження у невролога може знадобитися консультація кардіолога, ендокринолога, нефролога, гастроентеролога та інших фахівців.

Яке лікування призначать?

Терапія завжди залежить від причин, що спровокували хворобу, і підбирається індивідуально з урахуванням форми та стадії енцефалопатії, вираженості симптомів. Насамперед вона спрямована на лікування основного захворювання (атеросклероза, діабету, гіпертонії, ниркової недостатності). Крім того, призначаються препарати, що покращують кровообіг головного мозку і мозкову активність, зменшують запалення і виводять токсини. Також може бути рекомендований прийом анальгетиків, антидепресантів, гормонів, антиоксидантів, вітамінів.

Іноді, щоб налагодити нормальний кровообіг головного мозку, потрібним є хірургічне втручання, наприклад стентування сонних артерій при атеросклерозі.

Крім медикаментозного лікування, застосовується фізіотерапія, масаж комірної зони, акупунктура. Також хворому рекомендується змінити спосіб життя: відмовитися від шкідливих звичок, стежити за харчуванням, бути фізично активним, позбутися зайвої ваги.

Загалом лікування енцефалопатії – процес тривалий і складний, тому пацієнт повинен налаштовувати себе відповідним чином і виконувати усі рекомендації лікаря. Прогресування хвороби призводить до погіршення роботи головного мозку і підвищує ризик розвитку психічних відхилень, деменції та інсульту.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Позбутися хропіння Корисні продукти Спати і висипатися
5 продуктів, які допоможуть позбутися хропіння
2 хв на прочитанняВчора
Фото ілюстративне
Тепер офіційно: використання смартфонів не призводить до раку мозку — ВООЗ
2 хв на прочитанняВчора
На фото один із перших пацієнтів, які випробували на собі нову вакцину, Стів Янг
У Британії вперше у світі тестують на людях препарат, що може вилікувати рак шкіри
1 хв на прочитанняВчора
Фото ілюстративне
У США чоловік поскаржився лікарям на мігрень — причиною головного болю виявились яйця солітера в мозку
2 хв на прочитанняВчора
5 овочів, які знижують рівень поганого холестерину
2 хв на прочитанняВчора
МОЗ винесло на громадське обговорення проект порядку надання послуг з амбулаторного лікування туберкульозу на первинці
2 хв на прочитанняВчора
50 тисяч гривень за оформлення інвалідності: на Львівщині викрили групу медиків, які заробляли на документах
1 хв на прочитанняВчора
5 ранкових звичок, які допоможуть швидше схуднути
2 хв на прочитанняВчора
Більше з GreenPost
Британська антарктична служба попереджає про наслідки втрати льоду в Антарктиді для популяції імператорських пінгвінів. Фото: Британська антарктична служба/AP/dpa
Втрата льоду є причиною загибелі багатьох пінгвіненят — експерти
2 хв на прочитання6 хвилин тому
Чоловічий гороскоп на травень 2024 Астрологія
Чоловічий гороскоп на травень 2024: Левам - натхнення, Терезам - закоханість
4 хв на прочитання44 хвилини тому
Фото: «Їжа легко»
Солодкі сухарики зі сметаною та корицею — простий і смачний рецепт
1 хв на прочитання6 годин тому
Фото: Телеграм-канал «Садівник»
Ірис сибірський — чудові квіти, які не потребують догляду (ФОТО)
1 хв на прочитання7 годин тому
Цей простий засіб стане ефективною підкормкою для троянд та папороті
1 хв на прочитанняВчора
Потоп на «фабриці світу»: наслідки найбільшої повені у найбільш розвиненому та густонаселеному регіоні Китаю (ФОТО)
2 хв на прочитанняВчора
В Україні різко зменшується чисельність вовків: екологи б'ють тривогу
1 хв на прочитанняВчора
Україна та Німеччина розпочинають розробку нового екологічного проєкту для лісового сектору
2 хв на прочитанняВчора