Догори
Дати відгук

Шоколад для схуднення: як вживати

Лікар розповів, чому шоколад краще їсти зранку. Це і корисно, і… духовно.

2 хв на прочитання30 Липня 2021, 07:27
Шоколад Шоколад
Поділитись:

Білоруський лікар Андрій Біловешкін, к. м. н., автор і ведучий навчальних семінарів із ресурсів здоров'я, розповів, як релігія випадково запровадила корисну харчову звичку.

«Наша схильність переїдати незнищенна, тому різні релігії прагнули упорядкувати режим харчування. Так, Будда говорив, що «як у дім із благою стріхою просочується дощ, так і в погано розвинений розум просочується жадоба». Тому рекомендувалося їсти лише у першій половині дня та рідше, адже «тричі на день їдять тварини, двічі — людина й один раз – ті, хто йде шляхом істини».

У європейській культурі ж із часів Фоми Аквінського утвердилась ідея, що сніданок, раннє вживання їжі — це ознака гріха череволюбства. Голодування та фастинг розглядались як здатність протистояти спокушуванню плоті, тому до ранкової служби не можна було вживати їжу. Ті, хто снідали, вважались низькоморальними та слабовольними. Поблажливо було дозволено снідати лише робітникам, старим, хворим і дітям», — розповідає Андрій Біловешкін.

Лікар пояснює, що саме шоколад зміг зруйнувати цю релігійну догму. Він набув великого поширення серед еліт і церкви, однак не було одностайної думки щодо його вживання. Допомогла хитрість.

«Спочатку гіркий напій підсунули Папі Римському Пію V, після чого він поморщився і сказав, що задоволення тут нема, тому ченцям його можна вживати. Потім у 1662 р. кардинал Франческо Марія Бранкаччо постановив, що «рідини не порушують посту»: Liquidum non frangit jejunum. Так шоколад уранці став популярним і безгріховним. Звісно, попереду ще були битви за шоколад між єзуїтами та домініканцями, боротьба із шоколадом англійських протестантів, але це вже нічого не змінило», — розповідає Андрій Біловешкін.

Лікар додає: нещодавнє дослідження показало, що якраз ранкове вживання шоколаду порівняно з вечірнім знижує голод і потяг до солодкого, зменшує споживання калорій, рівень «тощакової» глюкози та збільшує окислення жирів.

Також ми розповідали, що нутриціолог називає продукт, однозначно шкідливий і для здоров’я, і для зовнішнього вигляду.

Окрім того, лікарі назвали фрукт, вживання якого підвищує ризик меланоми на 36 %.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Фото: Politie Basisteam Dongemond
У Нідерландах поліція виявила садового гнома, виготовленого з екстазі (MDMA)
1 хв на прочитаннягодина тому
Схема оформлення липових діагнозів про психічні розлади
На Закарпатті ліквідовано схему оформлення «липових» діагнозів про психічні розлади
1 хв на прочитання2 години тому
Зображення згенеровано ШІ
«До справи неможливо "підшити" розбиті мрії»: експерт про те, чому жінки досі стають жертвами насильства і як це змінити
7 хв на прочитання7 годин тому
Оцінка українського законодавства Європейським Союзом
ЄС оцінить відповідність українських норм у сфері харчової безпеки
1 хв на прочитання8 годин тому
Горили — лікарі: науковці з’ясували, які досягнення медицини приматів можуть бути корисними для нас
2 хв на прочитання10 годин тому
Довгожителі в Польщі отримуватимуть підвищені виплати 
1 хв на прочитання12 годин тому
World Evolution Day- 24 листопада - Всесвітній день еволюції
1 хв на прочитанняВчора
Чому чоловіки залюбки дивляться порно, але засуджують порноакторок? Ось що розповідає експертка
9 хв на прочитання23 Листопада 2024
Більше з GreenPost
Відшкодування збитків через незаконну порубку лісу.
Фото ілюстративне
Дубровицька міськрада відшкодує збитки на майже 5 млн грн через незаконну порубку лісу
3 хв на прочитання41 хвилину тому
Студентка морської біології Алексія Калосака показує дайверам, як пересаджувати коріння морської трави. Фото: Марія Фек для DIE ZEIT
Проти безсилля: як морський біолог хоче врятувати Середземне море, яке луки морської трави захищали від зміни клімату
13 хв на прочитання2 години тому
Молодіжні ініціативи зі збереження водних ресурсів України
Молодь України на варті водних ресурсів: досвід та ініціативи
1 хв на прочитання3 години тому
Зображення створено шІ
Старий сервіз у новому амплуа: годівниця для пташок (ФОТО)
1 хв на прочитання4 години тому
Щодо стану якості повітря у місті Києві
1 хв на прочитання5 годин тому
Схожі на справжні, але мають купу переваг: рослинні стейки друкують на 3D-принтерах
1 хв на прочитання6 годин тому
Україна і Литва створюють систему блокування торгівлі краденим зерном
1 хв на прочитання6 годин тому
Екологічна загроза: аварія на КНС у Первомайську призвела до забруднення Південного Бугу
1 хв на прочитання9 годин тому