Догори
Дати відгук

Шоколад для схуднення: як вживати

Лікар розповів, чому шоколад краще їсти зранку. Це і корисно, і… духовно.

2 хв на прочитання30 Липня 2021, 07:27
Шоколад Шоколад
Поділитись:

Білоруський лікар Андрій Біловешкін, к. м. н., автор і ведучий навчальних семінарів із ресурсів здоров'я, розповів, як релігія випадково запровадила корисну харчову звичку.

«Наша схильність переїдати незнищенна, тому різні релігії прагнули упорядкувати режим харчування. Так, Будда говорив, що «як у дім із благою стріхою просочується дощ, так і в погано розвинений розум просочується жадоба». Тому рекомендувалося їсти лише у першій половині дня та рідше, адже «тричі на день їдять тварини, двічі — людина й один раз – ті, хто йде шляхом істини».

У європейській культурі ж із часів Фоми Аквінського утвердилась ідея, що сніданок, раннє вживання їжі — це ознака гріха череволюбства. Голодування та фастинг розглядались як здатність протистояти спокушуванню плоті, тому до ранкової служби не можна було вживати їжу. Ті, хто снідали, вважались низькоморальними та слабовольними. Поблажливо було дозволено снідати лише робітникам, старим, хворим і дітям», — розповідає Андрій Біловешкін.

Лікар пояснює, що саме шоколад зміг зруйнувати цю релігійну догму. Він набув великого поширення серед еліт і церкви, однак не було одностайної думки щодо його вживання. Допомогла хитрість.

«Спочатку гіркий напій підсунули Папі Римському Пію V, після чого він поморщився і сказав, що задоволення тут нема, тому ченцям його можна вживати. Потім у 1662 р. кардинал Франческо Марія Бранкаччо постановив, що «рідини не порушують посту»: Liquidum non frangit jejunum. Так шоколад уранці став популярним і безгріховним. Звісно, попереду ще були битви за шоколад між єзуїтами та домініканцями, боротьба із шоколадом англійських протестантів, але це вже нічого не змінило», — розповідає Андрій Біловешкін.

Лікар додає: нещодавнє дослідження показало, що якраз ранкове вживання шоколаду порівняно з вечірнім знижує голод і потяг до солодкого, зменшує споживання калорій, рівень «тощакової» глюкози та збільшує окислення жирів.

Також ми розповідали, що нутриціолог називає продукт, однозначно шкідливий і для здоров’я, і для зовнішнього вигляду.

Окрім того, лікарі назвали фрукт, вживання якого підвищує ризик меланоми на 36 %.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost
Фото: Sky.com
Британська екологічна мрія розбилась об американський імпорт
2 хв на прочитання40 хвилин тому
Ядерна енергетика як альтернатива вугіллю: Франція оцінила потенціал Сербії
Ядерна енергетика може стати альтернативою вугіллю в Сербії
1 хв на прочитання2 години тому
Директорку підрозділу Черкаської міськради підозрюють у розтраті 3,2 млн грн на закупівлі продуктів
Директорку підрозділу Черкаської міськради підозрюють у розтраті понад 3,2 млн грн на закупівлі продуктових наборів
1 хв на прочитання4 години тому
Фото: Virginia.edu
Невидима революція: як приховані прориви здешевили сонячну енергію на 99%
3 хв на прочитання5 годин тому
На Тузлівських лиманах затримано браконьєра: збитки державі оцінено в понад 7 млн грн
1 хв на прочитання5 годин тому
9,4 тис. доларів за імпорт кави: до суду скеровано справу щодо групи, яка вимагала хабарі на митниці
1 хв на прочитання7 годин тому
Держпродспоживслужба адаптувала ще 5 сертифікатів для системи TRACES NT, спрощуючи експорт до ЄС
1 хв на прочитання8 годин тому
В Україні змінили правила керування сільгосптехнікою під час воєнного стану
1 хв на прочитання10 годин тому