Догори
Дати відгук

Шість продуктів, які можуть «убити» щитоподібну залозу

У списку небезпечних та шкідливих для щитоподібної залози продуктів є морепродукти та деяка риба.

3 хв на прочитання16 Квітня 2022, 07:55
Поділитись:

Щитоподібна залоза — дуже важливий і при цьому дуже тендітний орган нашого тіла. Її роботу іноді може порушити будь-яка дрібниця, зокрема неправильне харчування. Goodhouse наводить перелік продуктів, шкідливих для щитоподібної залози — від них варто триматися подалі, якщо у вас є якісь проблеми зі щитоподібною залозою, але навіть якщо з нею все гаразд, все одно ставтеся до них з обережністю.

Морська капуста та інші водорості. У водоростях дуже багато йоду, фактично це найбільш йодовмісний продукт. Здавалось би, чудово? Насправді ні. Ендокринологи включають морепродукти, морську рибу та іншу їжу, багату на йод, до списку продуктів, які не можна їсти при захворюваннях щитоподібної залози. Але навіть якщо проблем нема, варто все одно бути обережними: надмірне вживання їжі з високим вмістом йоду може порушити ваш природний баланс цієї речовини.

Звичайна капуста. Білокачанна капуста, броколі, цвітна капуста — корисний та смачний овоч, який, на жаль, теж здатний порушити природний баланс йоду та вплинути на здатність щитоподібної залози засвоювати цю необхідну речовину. Втім, шкідливим для щитоподібної залози продуктом є виключно сира капуста, а ось у обробленому вигляді цей овоч абсолютно безпечний.

Соя. Насамперед від сої та продуктів, які її містять, варто відмовитися людям, які мають приймати гормони щитоподібної залози: дослідження показують, що протягом першої години після їди засвоєння гормонів практично припиняється. Таким чином, при захворюваннях щитоподібної залози не можна їсти сою та соєві продукти, зокрема молоко та соуси.

Глютен. Глютенові продукти також є шкідливими для щитоподібної залози. Декілька досліджень уже підтвердили прямий зв'язок між целіакією та деякими захворюваннями щитоподібної залози, наприклад, Хашимото. Ці ж дослідження підтвердили, що у пацієнтів, які перейшли на безглютенову дієту, наставало покращення. Лікарі поки що не рекомендують повністю відмовлятися від продуктів, що містять глютен, але, можливо, варто трохи скоротити їхню частку в раціоні і поспостерігати за реакцією організму.

Деякі види риби. Тунець, скумбрія, риба-меч — усі ці сорти риби шкідливі для щитоподібної залози. Річ у тім, що в цій рибі високий вміст ртуті, яка за хімічним складом схожа на йод і тому активно поглинається щитовидною залозою і може накопичуватися в організмі. Високий вміст ртуті не тільки ускладнює вироблення гормонів щитоподібної залози у достатній кількості, а й підвищує ризик розвитку аутоімунних захворювань — наприклад, Хашимото.

Цукор. При будь-яких захворюваннях щитоподібної залози не можна їсти солодкі продукти. Як правило, порушення роботи щитоподібної залози роблять нас більш уразливими перед діабетом, а цукор — додатковий фактор, який може підвищити ризик цього захворювання.

Також ми розповідали про вісім природних способів підтримання здоров’я щитоподібної залози.

 

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.