Догори
Дати відгук

Щорічно, 7 січня відзначається День темпури - гастрономічне свято, присвячене цій страві

Сьогодні темпуру широко поширена в Японії та за її межами.

2 хв на прочитання07 Січня 2024, 11:01
День темпури - гастрономічне свято День темпури - гастрономічне свято
Поділитись:

Щорічно, 7 січня відзначається День темпури - надзвичайне гастрономічне свято, присвячене цій страві. Темпуро - це страви з риби та овочів, приготовані в клярі із збитих яєць та борошна, які обсмажуються у фритюрі.

Хоча багато людей вважають темпуру традиційною японською стравою, насправді вона прибула до Японії з Португалії понад 400 років тому. Сучасний спосіб готування темпури став популярним в Японії в першій половині періоду Едо (з 1615 року по середину 1700-х років). Початково темпуру подавали на вулицях у кіосках, але з часом вона стала однією з основних страв поруч із локшиною соба та суші в епоху Едо.

Сьогодні темпуру широко поширена в Японії та за її межами. Своєю популярністю свідчить навіть створення окремого свята, присвяченого цій страві. Темпуру подається в багатьох ресторанах японської кухні, а також існують спеціалізовані темпура-ресторани.

Найчастіше для приготування темпури використовують креветки та овочі, такі як баклажани і гарбуз, але деякі заклади навіть експериментують із темпуро з морозивом. Термін "темпура" вживається для будь-якої страви, приготованої цим способом. Цікаво, що спочатку під "темпуро" розуміли лише морепродукти, обсмажені у фритюрі, а овочі у фритюрі називали сьодзін-аге.

У різних регіонах Японії існують власні стилі приготування темпури. Наприклад, у Канто (район Великого Токіо) використовується яєчне тісто і кунжутне масло, а страва отримує золотисто-коричневий колір. З іншого боку, в Кансаї (південна частина центральної Японії) темпура має білий колір, оскільки її смажать у рафінованій олії, а яйце не використовується в клярі. Вважається, що у Кансаї використовували кунжутне масло, щоб усунути запах морепродуктів, зловлених у Токійській затоці (Едо-має). Також варто відзначити, що в Кансаї темпуру зазвичай подають без соусу, тоді як в Канто її завжди подають із соусом.

Хрустка скоринка, аромат і легкий післясмак роблять темпуру однією з найпопулярніших японських страв у всьому світі.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.