Догори
Дати відгук

Щоб узимку здоров’я не просіло: радить дієтолог

Навіть у здорових людей можливий гіповітаміноз вітамінів С і D.

2 хв на прочитання17 Грудня 2021, 07:41
Страва Страва
Поділитись:

Лікар-дієтолог Оксана Скиталінська пояснює, чому влітку ми хворіємо менше, а в кінці зими — на початку весни накопичується загальна втома й активуються сезонні загострення багатьох хронічних захворювань.

Вона перераховує причини:

  • за довгу зиму вичерпуються резерви організму, особливо якщо ми не підтримуємо їх відповідним харчуванням і способом життя;
  • взимку ми мало буваємо на повітрі, і ця зимова гіподинамія негативно впливає на всі види обміну речовин;
  • відбуваються різкі коливання атмосферного тиску;
  • нерідко буває переохолодження організму — за різких змін температури;
  • у здорових людей можливий гіповітаміноз вітамінів С і D;
  • у людей із хронічними хворобами органів травлення погіршується засвоєння всіх інших вітамінів, чутливість до холоду, з'являється мерзлякуватість, тому не варто списувати слабкість і втому на зиму, а краще переконатися, чи з організмом все добре.

Оксана Скиталінська рекомендує зробити акцент на природному вітаміні С. Він нормалізує активність імунних клітин, активує синтез антитіл, особливо імуноглобулінів А та М, пригнічує запальні й алергічні процеси.

Дієтолог нагадує, що легкий хронічний дефіцит вітаміну С може проявлятися загальною слабкістю, дратівливістю, незрозумілими болями у м’язах і суглобах, гіперемованими набряклими яснами, геморагічними крововиливами в області волосяних фолікулів шкіри нижніх кінцівок.

Оксана Скиталінська радить використовувати джерела із легкозасвоюваним вітаміном С. Легкозасвоюваність забезпечує присутність супутника вітаміну С — вітаміну РР, який ще називають біофлавоноїдами (міститься в кольорових пігментах ягід, плодів і листя).

Дуже гарними джерелами вітаміну С є:

  • плоди шипшини, морожена полуниця та чорна смородина, обліпиха; лимони, мандарини, яблука, апельсини, горобина;
  • білокачанна капуста, цвітна капуста, зелена цибуля, кріп, петрушка, щавель, шпинат. Найкраще, коли різні джерела одночасно, говорить дієтолог.

Вона наголошує, що вітамін С не може запасатися в організмі, тому його важливо «розтягувати» на весь день.

Дефіциту вітаміну D можна запобігати, вживаючи жирну морську рибу та доповнюючи додатковим вживанням, говорить лікар.

Також ми писали, як пережити депресивну зиму: радить лікар.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Більше з GreenPost
Миша від двох батьків. Фотографія: Девід А. Норткотт/Getty Images
Потомство без матері: миші з двома батьками вперше народили нащадків
2 хв на прочитання07 Липня 2025
Зображення: Robert Lea (створено за допомогою Canva)
Вогонь для Овна, мудрість для Козерога: гороскоп на 07.07 для всіх знаків зодіаку
2 хв на прочитаннягодина тому
БЕБ викрило директорку на несплаті 9 млн грн податків при постачанні для Нацгвардії
Постачала продукти Нацгвардії та не сплатила 9 млн грн податків — директорці компанії оголосили підозру
1 хв на прочитання3 години тому
Зображення згенеровано ШІ
Майже 900 тисяч гривень: на Одещині засудили трьох браконьєрів за незаконний вилов риби
1 хв на прочитання4 години тому
Майже 900 тисяч гривень: на Одещині засудили трьох браконьєрів за незаконний вилов риби
1 хв на прочитання4 години тому
Жнива-2025: українські аграрії наближаються до першого мільйона тонн зерна
1 хв на прочитання9 годин тому
Уран і Венера в Близнюках змінюють наше літо і світосприйняття
3 хв на прочитання9 годин тому
Туреччину накрила екстремальна спека до +50°C, а в горах іде сніг
1 хв на прочитання10 годин тому