Догори
Дати відгук

Щоб узимку здоров’я не просіло: радить дієтолог

Навіть у здорових людей можливий гіповітаміноз вітамінів С і D.

2 хв на прочитання17 Грудня 2021, 07:41
Страва Страва
Поділитись:

Лікар-дієтолог Оксана Скиталінська пояснює, чому влітку ми хворіємо менше, а в кінці зими — на початку весни накопичується загальна втома й активуються сезонні загострення багатьох хронічних захворювань.

Вона перераховує причини:

  • за довгу зиму вичерпуються резерви організму, особливо якщо ми не підтримуємо їх відповідним харчуванням і способом життя;
  • взимку ми мало буваємо на повітрі, і ця зимова гіподинамія негативно впливає на всі види обміну речовин;
  • відбуваються різкі коливання атмосферного тиску;
  • нерідко буває переохолодження організму — за різких змін температури;
  • у здорових людей можливий гіповітаміноз вітамінів С і D;
  • у людей із хронічними хворобами органів травлення погіршується засвоєння всіх інших вітамінів, чутливість до холоду, з'являється мерзлякуватість, тому не варто списувати слабкість і втому на зиму, а краще переконатися, чи з організмом все добре.

Оксана Скиталінська рекомендує зробити акцент на природному вітаміні С. Він нормалізує активність імунних клітин, активує синтез антитіл, особливо імуноглобулінів А та М, пригнічує запальні й алергічні процеси.

Дієтолог нагадує, що легкий хронічний дефіцит вітаміну С може проявлятися загальною слабкістю, дратівливістю, незрозумілими болями у м’язах і суглобах, гіперемованими набряклими яснами, геморагічними крововиливами в області волосяних фолікулів шкіри нижніх кінцівок.

Оксана Скиталінська радить використовувати джерела із легкозасвоюваним вітаміном С. Легкозасвоюваність забезпечує присутність супутника вітаміну С — вітаміну РР, який ще називають біофлавоноїдами (міститься в кольорових пігментах ягід, плодів і листя).

Дуже гарними джерелами вітаміну С є:

  • плоди шипшини, морожена полуниця та чорна смородина, обліпиха; лимони, мандарини, яблука, апельсини, горобина;
  • білокачанна капуста, цвітна капуста, зелена цибуля, кріп, петрушка, щавель, шпинат. Найкраще, коли різні джерела одночасно, говорить дієтолог.

Вона наголошує, що вітамін С не може запасатися в організмі, тому його важливо «розтягувати» на весь день.

Дефіциту вітаміну D можна запобігати, вживаючи жирну морську рибу та доповнюючи додатковим вживанням, говорить лікар.

Також ми писали, як пережити депресивну зиму: радить лікар.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Більше з GreenPost
Ліси для майбутнього: SoftServe і WWF-Україна відновили гектар лісу на Львівщині. Фото: SoftServe / Halyna Kuchmanych
Ліси для майбутнього: SoftServe і WWF-Україна відновили гектар лісу на Львівщині
4 хв на прочитаннягодина тому
Хто годуватиме пасажирів у поїздах Інтерсіті+
Укрзалізниця визначилася, хто годуватиме пасажирів у поїздах Інтерсіті+
1 хв на прочитаннягодина тому
Як приготувати добриво для кімнатних квітів із популярного фрукту
1 хв на прочитання2 години тому
 Екологія Переробка Забруднення пластиком Глобальний договір про пластик
Україна долучилася до Коаліції високих амбіцій щодо припинення забруднення пластиком
2 хв на прочитання3 години тому
Цвітна капуста з хрусткою скоринкою: смачний рецепт
1 хв на прочитання4 години тому
У дитинстві ненавидів гусей, а зараз розвиває на них великий бізнес: на Полтавщині є унікальне господарство
1 хв на прочитання5 годин тому
24 квітня – Всесвітній день захисту лабораторних тварин та тих, хто бореться проти вівісекції
4 хв на прочитання6 годин тому
В Антарктиді вулкан вивергає золото: щодня виходить по 6 тисяч доларів
1 хв на прочитання7 годин тому