Догори
Дати відгук

Щоб узимку здоров’я не просіло: радить дієтолог

Навіть у здорових людей можливий гіповітаміноз вітамінів С і D.

2 хв на прочитання17 Грудня 2021, 07:41
Страва Страва
Поділитись:

Лікар-дієтолог Оксана Скиталінська пояснює, чому влітку ми хворіємо менше, а в кінці зими — на початку весни накопичується загальна втома й активуються сезонні загострення багатьох хронічних захворювань.

Вона перераховує причини:

  • за довгу зиму вичерпуються резерви організму, особливо якщо ми не підтримуємо їх відповідним харчуванням і способом життя;
  • взимку ми мало буваємо на повітрі, і ця зимова гіподинамія негативно впливає на всі види обміну речовин;
  • відбуваються різкі коливання атмосферного тиску;
  • нерідко буває переохолодження організму — за різких змін температури;
  • у здорових людей можливий гіповітаміноз вітамінів С і D;
  • у людей із хронічними хворобами органів травлення погіршується засвоєння всіх інших вітамінів, чутливість до холоду, з'являється мерзлякуватість, тому не варто списувати слабкість і втому на зиму, а краще переконатися, чи з організмом все добре.

Оксана Скиталінська рекомендує зробити акцент на природному вітаміні С. Він нормалізує активність імунних клітин, активує синтез антитіл, особливо імуноглобулінів А та М, пригнічує запальні й алергічні процеси.

Дієтолог нагадує, що легкий хронічний дефіцит вітаміну С може проявлятися загальною слабкістю, дратівливістю, незрозумілими болями у м’язах і суглобах, гіперемованими набряклими яснами, геморагічними крововиливами в області волосяних фолікулів шкіри нижніх кінцівок.

Оксана Скиталінська радить використовувати джерела із легкозасвоюваним вітаміном С. Легкозасвоюваність забезпечує присутність супутника вітаміну С — вітаміну РР, який ще називають біофлавоноїдами (міститься в кольорових пігментах ягід, плодів і листя).

Дуже гарними джерелами вітаміну С є:

  • плоди шипшини, морожена полуниця та чорна смородина, обліпиха; лимони, мандарини, яблука, апельсини, горобина;
  • білокачанна капуста, цвітна капуста, зелена цибуля, кріп, петрушка, щавель, шпинат. Найкраще, коли різні джерела одночасно, говорить дієтолог.

Вона наголошує, що вітамін С не може запасатися в організмі, тому його важливо «розтягувати» на весь день.

Дефіциту вітаміну D можна запобігати, вживаючи жирну морську рибу та доповнюючи додатковим вживанням, говорить лікар.

Також ми писали, як пережити депресивну зиму: радить лікар.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Ясла з трьох місяців: в Україні планують зміни в дошкільній освіті
Ясла для дітей від трьох місяців для скорочення декретної відпустки
2 хв на прочитання3 години тому
Мікропластик і здоров'я: ШІ показав потенційні наслідки
Від жувальної гумки до пакетику чаю: жахливі наслідки мікропластику для здоров'я
2 хв на прочитання4 години тому
$11 млрд на воду: Україна потребує масштабної реконструкції водопостачання
Україні необхідно $11 млрд на відновлення водопостачання та водовідведення - Шмигаль
2 хв на прочитання9 годин тому
Безпечне відвідування в лікарні: рекомендації Центру громадського здоров'я. Фото: Суспільне Новини
Правила безпечного відвідування пацієнтів у лікарнях
2 хв на прочитання10 годин тому
Всесвітній день розповсюдження інформації про проблему аутизму: які хвороби його супроводжують і чи є між ними зв'язок
4 хв на прочитання20 годин тому
Розклад магнітних бур на квітень 2025 – коли чекати найсильніших коливань
2 хв на прочитанняВчора
Скандал у польському МЗС: заступник міністра зізнався в алкоголізмі
1 хв на прочитанняВчора
В Одеській області зростає кількість випадків кору та сказу
2 хв на прочитанняВчора