Догори
Дати відгук

Щоб не вийшло, як із COVID-19: фінські науковці імітують «зомбі-апокаліпсис»

Це має допомогти уповільнити наступну пандемію.

3 хв на прочитання27 Жовтня 2023, 15:57
Учасники щорічного «Маршу зомбі» в Мехіко, Мексика, 21 жовтня 2023 року. Фото: Reuters Учасники щорічного «Маршу зомбі» в Мехіко, Мексика, 21 жовтня 2023 року. Фото: Reuters
Поділитись:

Науковці з фінського Університету Аалто створюють комп'ютерну симуляцію «вірусу зомбі», який поширюється країною. Цей проект, на перший погляд схожий на комп'ютерну гру, має допомогти просунутися у вирішенні серйозних питань, таких як заборона чергової пандемії чи боротьба з дезінформацією, повідомляє Newswise.

Дослідження розширює традиційні епідеміологічні моделі, додаючи симуляцію людей і зомбі, які переміщуються у Фінляндії, у містах і між ними. Використання індивідуального моделювання (замість моделі популяційного масштабу) з просторовим компонентом дає змогу дослідницькій групі моделювати такі речі, як розміщення зараженого регіону на карантині або різницю між зомбі-чумою, що починається в густонаселеному столичному регіоні чи набагато менших містах в іншому місці.

Оцінка деяких параметрів моделі була особливо складною.

«Яка правильна ймовірність перемоги людини в сутичці із зомбі?» Проблема полягає в тому, що ми тут ходимо наосліп, тому що реальні дані щодо таких питань дуже обмежені», — розповідає професор Лаурі Війтасаарі з Упсальського університету, яка відповідає за математичну модель.

«Велика кількість взаємодій людини та зомбі, які необхідно змоделювати, робить цю модель інтенсивною обчислювальною роботою», — каже Наталія Веселінова, докторант, який очолює обчислювальну сторону проекту. Щоб упоратися з цим, команда розробила простішу, але все ж реалістичну модель взаємодії.

Одним із їхніх головних висновків наразі було те, що чума буде поширюватися надзвичайно швидко, тому втручання для її блокування повинні відбуватися дуже швидко. Починаючи з одного зомбі в Гельсінкі в їх базовій моделі, було б лише сім годин, аби повністю помістити столицю на карантин (або вбити зомбі). Інакше країну неминуче заполонили б зомбі.

«Мене це не мало дивувати, але я була здивована тим, як швидко ми повинні реагувати, щоби зберегти наше населення. Це змусило мене замислитися про такі моральні питання, як права людини проти прав населення», — говорить Паулііна Ільмонен, професор математики, яка веде дослідження.

Ці важкі моральні питання знайомі з COVID-19. Симуляція зомбі-чуми пропонує спосіб досліджувати наслідки різних втручань і розглядати їх у контексті хвороб із різними характеристиками, наприклад, як швидко вони поширюються чи наскільки серйозні. Оскільки він імітує дії окремих людей, його також можна використовувати для перевірки того, як дезінформація вплине на поширення епідемії (наприклад, якщо деякі «заперечувачі зомбі» ігнорують попередження).

Модель можна адаптувати для моделювання інших країн або регіонів, а також використовувати для дослідження інших речей, які поширюються як хвороба. Наприклад, його можна використовувати для моделювання поширення чуток або дезінформації та тестування ефекту стратегій контролю над ними.

Принагідно нагадаємо, що наша «убита» система охорони здоров’я виявилася більш готовою до пандемії — Голубовська.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.