Догори
Дати відгук

Не варто рівнятися на західну медицину, наша «убита» система охорони здоров’я виявилася більш готовою до пандемії — Голубовська

США витрачають на охорону здоров’я 16 % ВВП, але смертність від COVID-19 там найвища у світі та на душу населення.

3 хв на прочитання04 Червня 2023, 14:32
Поділитись:

Жахлива та безпрецедентна за останні 100 років пандемія COVID-19 потребує якісного аналізу як її результатів, так і помилок — задля недопущення їх повторення на порозі нових викликів, і ці висновки для деяких країн вельми не втішні. Про це заявила завідувач кафедри інфекційних хвороб Національного медичного університету імені О. О. Богомольця, президент Громадської організації «Всеукраїнська асоціація інфекціоністів», доктор медичних наук, професор Ольга Голубовська.

Вона наголошує, що в США смертність від COVID-19 є найвищою в світі та найвищою на душу населення, причому серед країн з високим рівнем доходу.

Голубовська підкреслює, що через два роки пандемії коронавірус убиває американців набагато вищими темпами, ніж в інших заможних країнах. Кількість смертей від варіанту Omicron перевищила найгірші дні попередніх спалахів.

«Цікаво, що задовго до пандемії, у 2005 р., ВООЗ наголошувала, що в США на охорону здоров’я витрачається 16 % ВВП, а показники здоров’я населення одні з найгірших серед розвинутих країн. До речі, це зрозуміло, тому що показники здоров’я — це не тільки і не стільки про медицину, як про соціальні речі», — говорить лікар.

Вона нагадує, що у 2019 році Bloomberg відвів США 35 місце за глобальним індексом здоров’я. Десять років тому звіт Національної дослідницької ради та Інституту медицини США показав, що показники захворюваності та смертності серед десятків причин в країні значно вищі, ніж в інших розвинутих країнах (на 11 млн випадків).

Голубовська розповідає, що серед причин такої ситуації фахівці відзначають відсутність доступу до медичної допомоги, недосконалу систему соціального захисту, слабку політику щодо харчових продуктів, відсутність контролю над зброєю (багато смертей, пов’язаних із її застосуванням в цивільному житті), проблеми з репродуктивним і материнським доглядом тощо.

«Які висновки? 1) Не все те золото, що блищить. 2) Наша убита система охорони здоров’я виявилася більш стійкою до стресу, тому що розрахована була на катастрофу — швидке надання допомоги великій кількості людей. Ну, а про якість наших лікарів, яких тут паплюжили усілякі невігласи багато років (бо треба було реформувати реформи), мені зараз казати вже легше, бо багато хто вже на собі відчув усі принади європейської медицини. Тому оці наполягання про те, що справжня медицина — це тільки онкологія, трансплантологія і т.д. — не про людей. 

Медицина повинна мати профілактичний напрямок. Тому що можна дуже швидко отримати масові смерті, більшість з яких можна попередити, якщо система спроможна (зауважу — система, а не мережа). Або тяжку декомпенсовану хворобу через деякий час внаслідок несвоєчасно виявленого патологічного стану. Але якщо мова тільки про «заробляти гроші» — тоді це інша справа», — наголошує лікар.

Голубовська вважає, що, коли думати про людей, то в індикатори якості надання медичної допомоги слід включати не «кількість проведених експрес-тестів, що ні про що не свідчить від слова зовсім», а, наприклад, такі критерії, як питома вага пацієнтів, які отримали стійку відповідь на лікування гепатиту С (тим самим попередивши трансплантацію печінки через 5-10 років залежно від вихідних даних), «як було зазначено в нашій Державній програмі».

Також нагадаємо, що в нашій медицині до гендерної рівності ще дуже далеко — очільниця руху медсестер.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Більше з GreenPost
Розведення гусей на Полтавщині Прибутковий бізнес
У дитинстві ненавидів гусей, а зараз розвиває на них великий бізнес: на Полтавщині є унікальне господарство
1 хв на прочитання7 хвилин тому
24 квітня свято Всесвітній день захисту лабораторних тварин Проти вівісекції
24 квітня – Всесвітній день захисту лабораторних тварин та тих, хто бореться проти вівісекції
4 хв на прочитаннягодина тому
Антарктида Вулкан Природа Дорогоцінний метал
В Антарктиді вулкан вивергає золото: щодня виходить по 6 тисяч доларів
1 хв на прочитання2 години тому
Досвідчені дачники Корисні поради Будяки
Досвідчені дачники дали поради, як легко позбутись будяків на садових доріжках
1 хв на прочитання2 години тому
Компостер власноруч: ідеї та поради (ФОТО)
1 хв на прочитання3 години тому
Шоколадний смузі з бананом і молоком: десерт, який готується лічені хвилини
1 хв на прочитання9 годин тому
Гортензія волотиста Sundae Fraise здатна прикрасити посадки з хвойних і листопадних рослин (ФОТО)
1 хв на прочитання10 годин тому
На Одещині лелеки повернулися до своїх гнізд, які були укріплені спеціальними платформами
1 хв на прочитанняВчора