Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Новини
  • Здоров'я
  • Щоб не довелося зустрічати Великдень у лікарні: гастроентеролог розповідає, як вийти з посту правильно

Щоб не довелося зустрічати Великдень у лікарні: гастроентеролог розповідає, як вийти з посту правильно

Для всіх людей, які дотримуються посту, існують однакові вимоги.

2 хв на прочитання15 Квітня 2023, 20:29
Поділитись:

В останній тиждень посту перед Великоднем дієтологи попереджають про небезпеку, яка може виникнути під час різкої зміни харчового раціону. Надмірне споживання тваринної їжі, наявної у великій кількості на святковому столі у кожній українській родині, разом із вживанням алкоголю може спричинити різке погіршення стану здоров’я, зумовити загострення наявних хронічних хвороб і викликати ускладнення. Тому помірне поступове і зважене розширення набору продуктів та їх кількості необхідне всім людям, які дотримуються посту, без винятку. Про це розповідає лікар-гастроентеролог Тетяна Федорак.

Потрібно дотримуватися наступних правил:

✔ Кількість їжі, яка споживається за столом, не повинна бути надмірною. Не слід намагатися з’їсти більше за допомогою лікарських засобів.

✔ Вживання тваринної їжі повинно бути обмеженим: не слід вживати понад 150-200 г м’яса, більш як 1 яйця та багато соусів.

✔ Вибирати безпечні корисні продукти (риба, продукти рослинного походження — фрукти, овочі, злакові продукти). Рослинна їжа містить харчові волокна, належна кількість яких забезпечує повноцінну роботу органів травлення та запобігає розвитку багатьох небезпечних захворювань.

✔ Обережність необхідна у вживанні алкоголю!

✔ Вихід із посту потребує максимальної обережності у вразливих категорій населення, до яких належать діти, підлітки, особи похилого віку та хворі з хронічними хворобами внутрішніх органів.

Гастроентеролог наголошує, що наведені правила не можна вважати вичерпними й універсальними для всіх.

«Кожна людина знає свій організм як ніхто інший. Якщо є хронічні хвороби, то варто обговорити з лікарем особливості харчування після закінчення дотримання дієти. Бережіть себе та пам’ятайте про те, що у всьому потрібно знати міру. Проведіть свято Великодня в доброму самопочутті, настрої, уникнувши проблем зі здоров’ям. І давайте будемо пам’ятати, що Великдень — це не тільки насолода святковою їжею, а й велика радість Воскресіння Христового, яку ми можемо відчувати та передавати іншим», — говорить Тетяна Федорак.

Також ми розповідали про низькокалорійні великодні паски: рецепти та лайфхаки.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost
Зображення згенеровано ШІ
Шашлик у томатному маринаді — можна готувати як на мангалі, так і в духовці чи на грилі
1 хв на прочитанняхвилину тому
ФОТО: лінія електропередач / Укрінформ
Міненерго заохочує бізнес розвивати модель постачання електроенергії
1 хв на прочитання50 хвилин тому
Гріндавік. Зображення згенеровано ШІ
Вже всьоме за рік: вражаючі кадри виверження вулкана в Ісландії (ВІДЕО)
1 хв на прочитаннягодина тому
ФОТО: ілюстративне
В Україна почала дешевшати морква: чого чекати на свята?
1 хв на прочитання2 години тому
Якщо залишилися зайві бетонні блоки: креативні ідеї (ФОТО)
2 хв на прочитання7 годин тому
Вигоріла площа Майорки, Менорки й Ібіци разом: лісові пожежі у 2023-му завдали найбільшої шкоди Європі
1 хв на прочитання8 годин тому
Критична ситуація з опалювальним сезоном у Кривому Розі, – Мінрозвитку
1 хв на прочитанняВчора
Італія допомагатиме Україні відновлювати енергетику та залучати інвестиції для відновлення економіки
2 хв на прочитанняВчора