Щоб не довелося зустрічати Великдень у лікарні: гастроентеролог розповідає, як вийти з посту правильно
Для всіх людей, які дотримуються посту, існують однакові вимоги.
В останній тиждень посту перед Великоднем дієтологи попереджають про небезпеку, яка може виникнути під час різкої зміни харчового раціону. Надмірне споживання тваринної їжі, наявної у великій кількості на святковому столі у кожній українській родині, разом із вживанням алкоголю може спричинити різке погіршення стану здоров’я, зумовити загострення наявних хронічних хвороб і викликати ускладнення. Тому помірне поступове і зважене розширення набору продуктів та їх кількості необхідне всім людям, які дотримуються посту, без винятку. Про це розповідає лікар-гастроентеролог Тетяна Федорак.
Потрібно дотримуватися наступних правил:
✔ Кількість їжі, яка споживається за столом, не повинна бути надмірною. Не слід намагатися з’їсти більше за допомогою лікарських засобів.
✔ Вживання тваринної їжі повинно бути обмеженим: не слід вживати понад 150-200 г м’яса, більш як 1 яйця та багато соусів.
✔ Вибирати безпечні корисні продукти (риба, продукти рослинного походження — фрукти, овочі, злакові продукти). Рослинна їжа містить харчові волокна, належна кількість яких забезпечує повноцінну роботу органів травлення та запобігає розвитку багатьох небезпечних захворювань.
✔ Обережність необхідна у вживанні алкоголю!
✔ Вихід із посту потребує максимальної обережності у вразливих категорій населення, до яких належать діти, підлітки, особи похилого віку та хворі з хронічними хворобами внутрішніх органів.
Гастроентеролог наголошує, що наведені правила не можна вважати вичерпними й універсальними для всіх.
«Кожна людина знає свій організм як ніхто інший. Якщо є хронічні хвороби, то варто обговорити з лікарем особливості харчування після закінчення дотримання дієти. Бережіть себе та пам’ятайте про те, що у всьому потрібно знати міру. Проведіть свято Великодня в доброму самопочутті, настрої, уникнувши проблем зі здоров’ям. І давайте будемо пам’ятати, що Великдень — це не тільки насолода святковою їжею, а й велика радість Воскресіння Христового, яку ми можемо відчувати та передавати іншим», — говорить Тетяна Федорак.
Також ми розповідали про низькокалорійні великодні паски: рецепти та лайфхаки.