Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Новини
  • Здоров'я
  • Щоб не довелося зустрічати Великдень у лікарні: гастроентеролог розповідає, як вийти з посту правильно

Щоб не довелося зустрічати Великдень у лікарні: гастроентеролог розповідає, як вийти з посту правильно

Для всіх людей, які дотримуються посту, існують однакові вимоги.

2 хв на прочитання15 Квітня 2023, 20:29
Поділитись:

В останній тиждень посту перед Великоднем дієтологи попереджають про небезпеку, яка може виникнути під час різкої зміни харчового раціону. Надмірне споживання тваринної їжі, наявної у великій кількості на святковому столі у кожній українській родині, разом із вживанням алкоголю може спричинити різке погіршення стану здоров’я, зумовити загострення наявних хронічних хвороб і викликати ускладнення. Тому помірне поступове і зважене розширення набору продуктів та їх кількості необхідне всім людям, які дотримуються посту, без винятку. Про це розповідає лікар-гастроентеролог Тетяна Федорак.

Потрібно дотримуватися наступних правил:

✔ Кількість їжі, яка споживається за столом, не повинна бути надмірною. Не слід намагатися з’їсти більше за допомогою лікарських засобів.

✔ Вживання тваринної їжі повинно бути обмеженим: не слід вживати понад 150-200 г м’яса, більш як 1 яйця та багато соусів.

✔ Вибирати безпечні корисні продукти (риба, продукти рослинного походження — фрукти, овочі, злакові продукти). Рослинна їжа містить харчові волокна, належна кількість яких забезпечує повноцінну роботу органів травлення та запобігає розвитку багатьох небезпечних захворювань.

✔ Обережність необхідна у вживанні алкоголю!

✔ Вихід із посту потребує максимальної обережності у вразливих категорій населення, до яких належать діти, підлітки, особи похилого віку та хворі з хронічними хворобами внутрішніх органів.

Гастроентеролог наголошує, що наведені правила не можна вважати вичерпними й універсальними для всіх.

«Кожна людина знає свій організм як ніхто інший. Якщо є хронічні хвороби, то варто обговорити з лікарем особливості харчування після закінчення дотримання дієти. Бережіть себе та пам’ятайте про те, що у всьому потрібно знати міру. Проведіть свято Великодня в доброму самопочутті, настрої, уникнувши проблем зі здоров’ям. І давайте будемо пам’ятати, що Великдень — це не тільки насолода святковою їжею, а й велика радість Воскресіння Христового, яку ми можемо відчувати та передавати іншим», — говорить Тетяна Федорак.

Також ми розповідали про низькокалорійні великодні паски: рецепти та лайфхаки.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Коли мовчить тіло: як підтримати потенцію без зайвого стресу
Коли мовчить тіло: як підтримати потенцію без зайвого стресу
2 хв на прочитання4 години тому
Фото: Medibank.com.au
Коти, можливо, є ключем до лікування деменції — науковці
2 хв на прочитання5 годин тому
Фото ілюстративне
Пацієнт з діабетом 1-го типу вперше в історії медицини виробляє інсулін без імуносупресивних препаратів
2 хв на прочитання5 годин тому
Фото ілюстративне
В Україні підтвердили нові субваріанти коронавірусу — «Nimbus» та «Stratus»
1 хв на прочитанняВчора
Прокуратура вимагає відсторонити 4 офтальмологів на Тернопільщині, деталі
1 хв на прочитання13 Серпня 2025
Викрали фермера та вимагали $70 000: затримали військового та його спільника
1 хв на прочитання13 Серпня 2025
Якщо вас коли-небудь переслідували, ваше серце в зоні ризику, застерігають науковці
3 хв на прочитання13 Серпня 2025
Ірландські парковки стали «островами тиші» для діагностики ментального здоров’я жінок
1 хв на прочитання12 Серпня 2025