Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Новини
  • Здоров'я
  • Щоб не довелося зустрічати Великдень у лікарні: гастроентеролог розповідає, як вийти з посту правильно

Щоб не довелося зустрічати Великдень у лікарні: гастроентеролог розповідає, як вийти з посту правильно

Для всіх людей, які дотримуються посту, існують однакові вимоги.

2 хв на прочитання15 Квітня 2023, 20:29
Поділитись:

В останній тиждень посту перед Великоднем дієтологи попереджають про небезпеку, яка може виникнути під час різкої зміни харчового раціону. Надмірне споживання тваринної їжі, наявної у великій кількості на святковому столі у кожній українській родині, разом із вживанням алкоголю може спричинити різке погіршення стану здоров’я, зумовити загострення наявних хронічних хвороб і викликати ускладнення. Тому помірне поступове і зважене розширення набору продуктів та їх кількості необхідне всім людям, які дотримуються посту, без винятку. Про це розповідає лікар-гастроентеролог Тетяна Федорак.

Потрібно дотримуватися наступних правил:

✔ Кількість їжі, яка споживається за столом, не повинна бути надмірною. Не слід намагатися з’їсти більше за допомогою лікарських засобів.

✔ Вживання тваринної їжі повинно бути обмеженим: не слід вживати понад 150-200 г м’яса, більш як 1 яйця та багато соусів.

✔ Вибирати безпечні корисні продукти (риба, продукти рослинного походження — фрукти, овочі, злакові продукти). Рослинна їжа містить харчові волокна, належна кількість яких забезпечує повноцінну роботу органів травлення та запобігає розвитку багатьох небезпечних захворювань.

✔ Обережність необхідна у вживанні алкоголю!

✔ Вихід із посту потребує максимальної обережності у вразливих категорій населення, до яких належать діти, підлітки, особи похилого віку та хворі з хронічними хворобами внутрішніх органів.

Гастроентеролог наголошує, що наведені правила не можна вважати вичерпними й універсальними для всіх.

«Кожна людина знає свій організм як ніхто інший. Якщо є хронічні хвороби, то варто обговорити з лікарем особливості харчування після закінчення дотримання дієти. Бережіть себе та пам’ятайте про те, що у всьому потрібно знати міру. Проведіть свято Великодня в доброму самопочутті, настрої, уникнувши проблем зі здоров’ям. І давайте будемо пам’ятати, що Великдень — це не тільки насолода святковою їжею, а й велика радість Воскресіння Христового, яку ми можемо відчувати та передавати іншим», — говорить Тетяна Федорак.

Також ми розповідали про низькокалорійні великодні паски: рецепти та лайфхаки.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Держбюджет-2026 ухвалено: 2,8 трлн на оборону, підвищення зарплат педагогам та допомоги при народженні.
Прийнято Бюджет 2026: збільшення соціальних стандартів і рекордні видатки на оборону
3 хв на прочитання53 хвилини тому
Фото з відкритих джерел
Новий календар щеплень: вакцинація проти ВПЛ та зміни у схемах
2 хв на прочитання6 годин тому
Фото: YGphoto/DEPOSITPHOTOS
Світ відзначає Міжнародний день людей з інвалідністю: права, доступність та реальна включеність
2 хв на прочитання7 годин тому
День світової тиші і німоти: історія, значення та сучасні практики
День світової тиші і німоти: ініціатива, що привертає увагу до мовної тиші та поваги до мовчання
3 хв на прочитання9 годин тому
Понад 290 тисяч заявок через Дію та ПФУ: Стартувала програма одноразової допомоги 6500 грн
2 хв на прочитанняВчора
Булінг — це не конфлікт, а систематичне цькування: не ігноруйте ознаки насильства
1 хв на прочитанняВчора
День спеціальної освіти: увага, підтримка і рівні шанси для кожної дитини
2 хв на прочитанняВчора
Всесвітній день боротьби зі СНІДом: rлючові виклики для України
3 хв на прочитання01 Грудня 2025