Догори
Дати відгук

Що з’їсти, щоби бути енергійним – 10 важливих продуктів

Ми – це те, чим ми харчуємося.

4 хв на прочитання13 Серпня 2022, 06:50
Фото:
EastFruit Фото: EastFruit
Поділитись:

За допомогою їжі та правильного її споживання можна схуднути і навіть скоротити вплив стресу на організм. І на те, наскільки енергійними ми будемо упродовж дня, теж серйозно впливає їжа.  

Що думає дієтолог про їжу та енергію?

“Існує глибока помилка: що ситніша (читайте калорійніша) їжа, то більше у нас буде енергії. Це не так. Не впевнена, що ви будете бадьорі після жирної відбивної зі смаженою картоплею. Меню має бути збалансованим і наповненим тими продуктами, що дають енергію”, – каже Яна Легеза.

Які продукти принесуть бадьорість та енергію організму?

1. Гречка

Наш організм перетворює вуглеводи на енергію. Прості швидко перетравлюються і дають заряд бадьорості на нетривалий час. На відміну від них, цільнозернові продукти забезпечують енергією на тривалий час. Цільнозернові каші – найкраще джерело енергії на день.

2. Нешліфований рис

Це зерна, неочищені від оболонки. Нешліфований рис містить менше крохмалю, ніж білий, є прекрасним джерелом енергії та мікроелементів (калій, кальцій, магній, фосфор) і при цьому практично не містить жирів. Його регулярне споживання зміцнює нервову систему, покращує роботу серцево-судинної системи, підтримує зір, шкіру і волосся. Також дуже цінні обволікальні властивості рису, завдяки яким нормалізується діяльність шлунково-кишкового тракту.

3. Вівсянка цільнозернова

Овес багатий на вітаміни групи B, а вони допомагають перетворити вуглеводи на корисну енергію і знизити стрес. Також у вівса – низький глікемічний індекс і великий вміст клітковини, яка забезпечує заряд енергії замість короткострокового сплеску за рахунок того, що вуглеводи потрапляють у кров поступово. Також вона має адсорбувальні й обволікальні властивості для кишківника.

Не рекомендую брати гранолу – в ній більше цукру, і це вже перероблений продукт.

4. Горіхи

Є джерелом рослинного білка і корисних жирів – необхідне поєднання для нормальної життєдіяльності організму. Але я рекомендую вибрати мигдаль, волоський горіх, фундук, фісташки. Вони найменш алергенні, містять багато вітамінів і мінералів.

Але головне тут – брати чисті горіхи без солі! Бажано замочувати їх на ніч перед вживанням, але якщо немає часу, то для перекусу нормально й сухі.

5. Банани

Це один із рятівників для людей, які дотримуються правильного харчування і часто перекушують на ходу. М’якоть банана містить близько 16% цукру, калій, магній, залізо, вітамін В6, клітковину. Він однозначно дасть енергію, наситить мікроелементами і втамує голод (хоч і не надовго).

Я рекомендую їх як перекус дітям у школу. Не рекомендовані банани хворим на цукровий діабет.

6. Бобові

Прекрасне джерело рослинного білка і клітковини, що означає повільне вивільнення глюкози, а також вітамінів групи B, заліза, магнію, калію, цинку, кальцію і міді. Це складно переварювані продукти, й не кожен організм їх добре сприймає, але якщо їх замочувати на добу перед приготуванням, то це знизить ризик неприємних відчуттів і поліпшить всмоктування корисних речовин організмом.

7. Батат

Високовуглеводний овоч, який містить клітковину і є чудовим джерелом енергії. У його складі є вітамін A і вітаміни групи B, а також калій, магній і кальцій.

8. Яйця

Білок у яйцях не підвищує цукор у крові та є хорошим і тривалим джерелом енергії, допомагає зберегти і запобігти втратам м’язової маси у літніх людей. У яйцях є тіамін, рибофлавін, фолієва кислота, вітаміни В12 і B6, які необхідні для виробництва енергії. Амінокислоти в яйцях підтримують м’язову масу.

9. М’ясо та птиця

Це повноцінні джерела білка, містять незамінні амінокислоти, вітаміни і мінерали. Є прекрасним джерелом енергії.

10. Риба

Лосось, сардини, оселедець, скумбрія – джерело найважливіших кислот Омега-3. Вони важливі для кровоносних судин, живлять мозок, поліпшують концентрацію і настрій. Білок у рибі добре засвоюється і дає відчуття ситості. Їжте рибу тричі на тиждень.

Відомо, вчені з'ясували, яка хвороба серця підвищує ризик деменції на 35%.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Всесвітній день еволюції
World Evolution Day- 24 листопада - Всесвітній день еволюції
1 хв на прочитання3 години тому
Зображення згенеровано ШІ
Чому чоловіки залюбки дивляться порно, але засуджують порноакторок? Ось що розповідає експертка
9 хв на прочитанняВчора
Зображення згенеровано ШІ
Чому іноді ми почуваємося комфортніше в темряві, ніж при світлі? Науковці  готові відповісти
3 хв на прочитанняВчора
ФОТО: ілюстративне
Зміни у маршрутах "швидкої": Ляшко розповів про нові рішення
1 хв на прочитанняВчора
Ліквідація МСЕК та статус інвалідності: чи доведеться його підтверджувати?
3 хв на прочитанняВчора
Відчуття падіння при засинанні — це нормально? Науковці пояснюють це дивне явище та наскільки воно небезпечне
3 хв на прочитання22 Листопада 2024
Міняють автомат Калашникова на хірургічні інструменти: медицина в Судані — країні, де все ще гірше, ніж у нас
11 хв на прочитання22 Листопада 2024
Фінляндія всьоме поспіль стала найщасливішою країною у світі: ось що робить фінів такими щасливими
1 хв на прочитання22 Листопада 2024
Більше з GreenPost
Зображення створене ШІ
Ретроградний Меркурій в Стрільці: чого очікувати та як захиститися від хаосу?
2 хв на прочитання9 хвилин тому
Фото: «Сад город ЕНЦИКЛОПЕДІЯ від А до Я»
Гармонія осені: поєднання пеннісетуму «Рубрум» і пурпурової хризантеми у кашпо (ФОТО)
2 хв на прочитаннягодина тому
Міжнародний саміт з продовольчої безпеки «Зерно з України»
У Києві пройшов Третій Міжнародний саміт з продовольчої безпеки «Зерно з України»
4 хв на прочитаннягодина тому
Фото: «Здорові люди»
З маком, варенням, родзинками, корицею: сім простих рецептів рулетів із дріжджового тіста
10 хв на прочитання4 години тому
Великий розкол: група найменш розвинених країн світу перервала переговори на Конференції ООН зі зміни клімату
6 хв на прочитання5 годин тому
Ароматний мандарин: хто його нам постачає та що буде з цінами на свята
2 хв на прочитанняВчора
Запорізька АЕС: подачу живлення на станцію відновлено
1 хв на прочитанняВчора
Піца з тонким тістом — покроковий рецепт
2 хв на прочитанняВчора