Догори
Дати відгук

Що не так зі спиртовими термометрами і як правильно ними користуватися (ВІДЕО)

Чому такі термометри продаються у футлярі з незвичайною кришкою?

3 хв на прочитання14 Січня 2024, 16:56
Поділитись:

Знайомі всім із дитинства ртутні термометри поступово відходять у минуле, хоча й продовжують вважатися найточнішим способом вимірювання температури тіла у домашніх умовах. Але якщо такий термометр розіб’ється, то потрібно довго і ретельно збирати кульки ртуті, що часто складно зробити без допомоги фахівців, які грамотно проведуть демеркуризацію приміщення. Адже ртуть — важкий метал, шкідливий для людей і довкілля. Тому у 2017 році було прийнято конвенцію, яка обмежує використання ртуті.

Натомість спиртові термометри, які з'явилися ще у XVII ст., містить замість ртуті термометричну рідину.

Найголовніші його переваги — це швидкість виміру та ціна. Окрім того, спиртовий прилад є повністю безпечним через нетоксичність.

Спиртові термометри розраховані на діапазон температур від -100 до +100 °С. Діапазон виміру побутових пристроїв близько 100 градусів.

Процес вимірювання температури в спиртовому, як і будь-якому іншому рідинному термометрі, заснований на розширенні рідини зі зміною температури. Принцип роботи цього пристрою простий: при нагріванні рідина розширюється — і стовпчик спирту піднімається нагору, а при зниженні температури опускається. Рівень рідини відповідає розподілу на шкалі, де ціна поділки становить один градус. Похибка виміру спиртових термометрів — у межах 0,1 °С.

Проте при виборі слід враховувати і деякі особливості спиртового термометра.

По-перше, стовпчик термометричної рідини не є таким чітким і контрастним, як стовпчик ртуті. Через що буває складно розглянути значення виміряної температури.

З часом кількість спирту в колбі зменшується, що призводить до зниження точності показань. По-друге, побутові термометри мають у своєму складі крихкі скляні колби, і навіть якщо як альтернативний матеріал використовується пластик, падіння чи удари по колбі протипоказані.

По-третє, експлуатаційна особливість спиртового термометра полягає в тому, що збити його набагато складніше, ніж ртутний. Можна довго і безуспішно його трусити — і стовпчик рідини не зрушить ні на міліметр. Саме тому такі термометри продаються у футлярі з незвичайною кришкою. На коробці є інструкція, що пояснює, як збивати термометр. Потрібно просто взяти за ковпачок і активно розмахувати туди-сюди за принципом маятника.

Та якщо ви раптом відламали цю ручку чи загубили сам футляр, то збити спиртовий термометр буде дуже непросто.

Є простий спосіб збити безртутний термометр і не вивихнути руку. Слід узяти невеликий щільний рушник без дірок і загорнути в нього термометр. Покласти термометр у центрі рушника і скласти його навпіл, як показано на відео, і після цього збити за принципом маятника так само, як у випадку з футляром.

Аби термометр не вислизнув, можна додатково покласти рушник у пакет або зафіксувати його канцелярською гумкою.

Замість рушника можна скористатися щільною рукавичкою (тільки не дірявою в'язаною) чи навіть щільною гірськолижною шкарпеткою.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.