Догори
Дати відгук

Що чекає екстрену допомогу: сім кроків уряду

2 хв на прочитання18 Лютого 2020, 13:31
Поділитись:
18.02.2020

У Кабінеті Міністрів України поділились з громадськістю своїм баченням реформування екстреної медичної допомоги.

Так, уряд прийняв розпорядження «Про затвердження плану заходів щодо реалізації Концепції розвитку системи екстреної медичної допомоги». Цей план складається з більш ніж 30 документів. Однак в Кабміні виділили ключові напрямки реформування.

Сім пунктів реформи

  1. «Закон про доброго самаритянина». Нарешті врегулюється надання першої допомоги людиною, яка опинилася поруч інциденту, коли «швидка» ще не приїхала. Зазвичай, це не медик. Цей закон має прибрати бар’єри для надання першої допомоги від будь-кого, хто опинився на місці подій.
  2. Система «Централь 103». Онлайн-система, що інтегрує усю екстрену медичну допомогу України. Ця система моніторитиме усі виклики і виїзди, записуватиме усю інформацію та аналізуватиме її. Внаслідок цього сервіс екстреної допомоги має значно покращитись.
  3. Створення нових відділів екстреної допомоги у 200 лікарнях України. Закупівля нових автомобілів та обладнання.
  4. Впровадження курсу першої медичної допомоги для старшокласників.
  5. Залучення до системи екстреної допомоги інших служб: поліції, пожежників, рятувальників.
  6. Запровадження протоколів для диспетчерів служби: кожен диспетчер оцінюватиме виклик (його правдивість, нагальність, терміновість тощо) за чіткими правилами. І відповідатиме за їх порушення.
  7. З 1 квітня екстрена допомога стає частиною Програми медичних гарантій. Оплачується державою, але держава вимагатиме чітких і якісних послуг.

В уряді не повідомляють про строки реформування екстреної допомоги, однак відомо, що у 2019 році було ухвалено Концепцію розвитку медичної допомоги, яка розрахована на пять років. Нею передбачається втілення значної частини цих положень (але не всіх) до 2025 року.

 

 

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.