Догори
Дати відгук

Щеплення у стаціонарі: алерголог розповідає про особливості вакцинації при алергії

Оскільки алергія в анамнезі не є абсолютним протипоказанням до щеплення

1 хв на прочитання15 Травня 2021, 11:00
Поділитись:

Із розвитком технологій вакцинація перестала становити загрозу здоров’я для людей з алергією. Про це GreenPost розповіла Марина Борисюк, кандидат медичних наук, алерголог. Вона пояснює: чутки про те, що алергікам мають робити щеплення у стаціонарі під суворим наглядом лікарів, небезпідставні, але йдеться лише про людей, у яких будь-який алерген викликав анафілактичний шок, і це зафіксовано документально.

Згідно чинного наказу МОЗ, абсолютним протипоказанням до введення вакцини є наявність в анамнезі анафілактичної реакції на попередню дозу вакцини. Проте існує й низка інших обмежень для вакцинації алергіків.

 «Алергія не є протипоказанням для щеплень. Це невдячна тема, викликає у людей затятий негатив. Але ми не даємо відведення від щеплень. Звичайно, якщо в анамнезі анафілаксія від яєчного білка, то тоді пацієнт перевіряється ще раз і в разі підтвердження алергії дається відведення. Проте це трапляється вкрай рідко. І шкода від нещепленого населення з можливим ризиком появи дифтерії або віспи набагато страшніша. Якісна вакцинаце мінімальний ризик і максимальна користь», – говорить Марина Борисюк.

Раніше ми розповідали про щеплення: які є протипоказання, за що слід платити і де перевірити якість вакцини.

Також ми писали, чи безпечно вакцинуватися проти COVID алергікам, діабетикам та жінкам під час годування груддю.

Окрім того, ми розповідали, чому в Україні не фіксують тромбоз після вакцинації проти COVID-19.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.