Догори
Дати відгук

Щеплення: які є протипоказання, за що слід платити і де перевірити якість вакцини

Не все обов’язково, не все безкоштовно і не все можливо

5 хв на прочитання21 Листопада 2020, 19:00
Поділитись:

Тема вакцинації в Україні вибухонебезпечна, і знайти потрібну інформацію в незаангажованому джерелі не так і просто. Матеріал  GreenPost саме про це.

Що держава пропонує безоплатно і за які вакцини доводиться платити

Календар вакцинації різний у різних країнах, він зазнає змін під впливом  епідобставин та внаслідок появи нових вакцин. В Україні безкоштовно можна вакцинуватися від 10 інфекційних захворювань: туберкульозу, поліомієліту, дифтерії, правцю, кашлюку, кору, паротиту, краснухи, вірусного гепатиту В, гемофільної інфекції.

У Національному переліку основних лікарських засобів – переліку безпечних ліків із доведеною ефективністю, які держава гарантує пацієнту безкоштовно «шляхом раціонального використання державних коштів» – фігурують 9 обов’язкових вакцин та 2 опційні.

Вакцина проти гемофільної інфекції (Hib-інфекції), яка нещодавно з’явилася в українському календарі щеплень, поки що до Національного переліку основних лікарських засобів не потрапила.

У приватних клініках українці можуть за власний кошт вакцинуватися  «обов’язковими» щепленнями за календарем , так і від опційних, таких як вітрянка, жовта лихоманка, ВПЛ, рецидивуючі інфекції дихальних шляхів та тяжкі інфекційні загострення хронічного бронхіту тощо.

Яких вакцин бракує

Колись доступ до даних про терміни придатності та наявність вакцин в Україні був відкритим, потім МОЗ закрило цю інформацію. Ознайомитися з нею можна було за цим посиланням, але виключно якщо на  МОЗ погоджувавася.

У МОЗ пообіцяли вжити заходів для відкриття переліку вакцин – мовляв, це Держлікслужба недопрацьовувала, закривши доступ до цієї інформації, тому треба буде взяти питання на контроль. І справді, незабаром з’явилася можливість уточнити наявність потрібної вакцини не лише безпосередньо в тому закладі, де людина збирається вакцинуватися, а й на сайті МОЗ.

Які є протипоказання до щеплень

Як і кожне медичне втручання, вакцинація несе певні ризики, на які треба зважати в кожному конкретному випадку. Повний перелік протипоказань до вакцинації міститься в наказі МОЗ.  Вони бувають як постійні, так і тимчасові. Тому перед щепленням необхідно порадитися з сімейним лікарем.

Чи можна відмовитися від щеплень

Так, чинне законодавство передбачає таку можливість. Зокрема Закон України «Про захист населення від інфекційних хвороб» говорить, що повнолітнім дієздатним громадянам профілактичні щеплення проводяться за їхньою згодою після надання об’єктивної інформації про щеплення, наслідки відмови від них та можливі поствакцинальні ускладнення. Особам, які не досягли 15-річного віку чи визнані у встановленому законом порядку недієздатними, профілактичні щеплення проводяться за згодою їхніх об’єктивно інформованих батьків або інших законних представників.

Якщо людина та/або її законні представники відмовляються від обов’язкових профілактичних щеплень, лікар має право взяти у них відповідне письмове підтвердження, а в разі відмови дати таке підтвердження – засвідчити це актом у присутності свідків.

Більше ніяких санкцій для людини, котра відмовилася від щеплення (навіть визнаного обов’язковим) законодавство наразі не передбачає.

Адвокат Вікторія Валах, кандидат юридичних наук, доцент кафедри цивільно-правових дисциплін ЕПФ ОНУ імені І.І. Мечникова, член Комітету медичного і фармацевтичного права та біоетики,  у своєму дописі на Фейсбук  зауважила, що можливість чи неможливість здорової дитини відвідувати навчальний заклад взагалі не передбачено жодною нормою законодавства України. 

Яка офіційна позиція МОЗ щодо нещеплених/недощеплених

Чи вважаються автоматично хворими й заразними всі, хто не отримав у повному обсязі щеплень, визначених МОЗ обов’язковими? Наразі МОЗ їх такими не вважає, хоча ще два роки тому мав іншу позицію з цього питання.

Яка ситуація з реєстрацією поствакцинальних ускладнень

Попри поширену думку, що в Україні поствакцинальні ускладнення не реєструються, існує сайт, де можна повідомити про побічні реакції після щеплення (як і інших лікарських препаратів). Ось щодо компенсації в разі серйозного порушення здоров’я поки що нічого втішного сказати не вийде. В історії незалежної України є лише один прецедент, коли МОЗ компенсувало батькам смерті та каліцтва їхніх дітей у подібних випадках – сума компенсації склала 10000 грн.

Як коронавірус вплинув на календар щеплень

Після появи на ринку вакцини проти COVID-19  вона з’явиться чи не в усіх календарях щеплень. А поки що ми можемо говорити про те, що коронавірус загальмував вакцинацію іншими щепленнями: із початком оголошення карантину багато українців вирішили відкласти свій візит до щеплювального кабінету, боячись підхопити коронавірус і думаючи, що дитина (або вони самі) не стикається з тими збудниками, від яких має захистити вакцинація. Однак коли графік вакцинації збивається, це може «помножити на нуль» дію всіх попередніх доз вакцини. Тому МОЗ закликає вакцинувати дітей за національним Календарем щеплень, незважаючи на пандемію.

До слова, дані про вакцинальний статус людини надаються виключно за прямої вимоги норми закону.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.