Шакшука — ізраїльська (арабська) яєчня: як правильно приготувати

3 хв на прочитання24 Лютого 2025, 07:24
Фото: Максим Нікітін

Можна готувати, використовуючи ті продукти та прянощі, які знайдуться у вашому холодильнику.

Не знаєте, що приготувати на сніданок? Спробуйте приготувати шакшуку — смачну яєчню з помідорами, солодким і гострим перцем, а також спеціями. Це традиційна страва на Близькому Сході. Вважається, що походить вона саме з Туніса, але на рецепт претендують і інші країни. Ця страва має не лише безліч варіацій, а й різні назви, наприклад, яєчня по-єврейськи (ізраїльська) та арабська яєчня, хоча смак страви від цього не змінюється.

Завдяки великій різноманітності шакшуки можна готувати її, використовуючи ті продукти та прянощі, які знайдуться у вашому холодильнику. Гострий перець буває різним, тому регулюйте гостроту томатного соусу самостійно. Можна ще приготувати більшу кількість соусу, охолодити, перекласти у посудину та відправити у холодильник, там він може зберігатися близько тижня. Так ви зможете не витрачати багато часу на приготування, отримавши за 10 хвилин смачну страву на сніданок.

Це дуже смачний та ситний варіант сніданку, а ще досить швидкий. Зазвичай на одну порцію шакшуки йде 2 яйця, але її можна приготувати у великій сковорідці, використавши й 10 яєць — цієї страви точно вистачить на всю родину.

Подавати шакшуку потрібно в тій сковороді, в якій вона власне, готувалася. Тому найкраще використовувати чавунну чи алюмінієву сковороду, щоб не подряпати поверхню. Шакшука чудово смакує з білим хлібом (ним потрібно вимочувати ароматний томатний соус).

Інгредієнти:

яйця;

болгарський перець;

помідори;

гострий перець чилі;

цибуля;

томатна паста;

томатний сік — 1 скл.;

вершкове масло;

олія;

цукор;

сіль, чорний перець, зіра, копчена паприка — до смаку;

зелень.

Приготування.

Цибулю порізати півкільцями й покласти на розігріту з олією сковороду.

Подрібнити часник, порізати болгарський перець і кинути на сковороду. Додати вершкове масло та спеції за смаком.

Нарізати помідори, перець чилі й теж кинути до підсмаженої цибулі з солодким перцем. За смаком посолити.

Через 5 хвилин приготування додати томатну пасту та томатний сік. Аби компенсувати кислотність, всипати трішки цукру.

У сковороді зробити невеличкі заглиблення та вбити туди яйця.

Посолити, поставити на мінімальний вогонь і чекати, поки приготується білок. За бажання можна додати чорного перцю.

Тепер посипати все порізаною свіжою зеленню та полити трішки оливковою олією для аромату.

Для приготування можна використовувати й інші овочі й навіть м’ясо: баклажани, цукіні, гриби, сир, шинку чи куряче філе. Останнє краще обирати готове, наприклад, копчене. З помідорів краще зняти шкірку — для цього потрібно обдати їх окропом, проте це не обов’язково. Свіжі томати можна замінити й консервованими. Для більшого аромату та смаку гарячу страву можна посипати твердим тертим сиром або фетою.

Більше новин читайте на GreenPost.

Актуально

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Поділитись: