- Головна
- Новини
- Агро
- С/Г продукція
- Волинські вергуни («круть-верть») — рецепт справжньої домашньої випічки до чаю чи молока
Волинські вергуни («круть-верть») — рецепт справжньої домашньої випічки до чаю чи молока
Ідеально смакують зі свіжим варенням або медом.

Волинські вергуни — то така файна і проста домашня випічка, шо пам’ятається з дитинства. На Волині їх називають «круть-верть», бо смужки тіста файно перекручують і смажать у великій кількості гарячої олії, аби були золотаві та хрумкі.
Гарячі вергуни щедро притрушують цукровою пудрою, щоб аж хмарка була, і подають із чаєм або молоком. Ідеально смакують зі свіжим варенням або медом.
Інгредієнти:
борошно — 2 склянки;
яйця курячі — 2 штуки;
олія соняшникова — 2,5 ст. л.;
цукор — 50 г;
цукрова пудра — для посипання.
Приготування.
Яйця добре розтерти з цукром, поки не стане біла піна, як кажуть кухарі — «аби яйця файно взялися». Потім поступово влити олійку й замішати.
Борошно додати невеличкими порціями, замішуючи круте й еластичне тісто. Справжні волинські господині ще можуть додати трошки горілочки чи ароматного ваніліну — так вергуни виходять особливо запашними і пухкими
Далі сформувати смужки та крутити вергуни. Розкачати тісто тоненько — 3-3,5 мм.
Нарізати на смужечки завширшки 3-4 см і завдовжки до 10 см.
По центру кожної смужки зробити розріз, крізь який протягнути край тіста, аби вийшла красива форма з перекрутами. Саме через це вергуни називають «круть-верть».
Розігріти багато олії, кинути вергуни та смажити 2-3 хвилини з обох боків до золотисто-рум’яного кольору. Готові тістечка витягнути на серветку, щоби стекла зайва олія.
Більше новин читайте на GreenPost.







