Секрет довголіття: 3 продукти, які їла щодня найстаріша людина у світі
До 116 років вона вживала трохи чорного шоколаду після кожного прийому їжі.
Ймовірно, багатьом нам зустрічалися літні люди сповнені енергією й життєрадісністю. Емоційність та активність таких людей змушує задуматись, звідки вона береться у такому літньому віці. Саме цим питанням зайнялась британська компанія Eden's Gate й дослідила раціон найстаріших людей в історії людства.
Зокрема дослідники вивчали дієту шістьох людей, які дожили до віку понад 100 років. Вони виявили, що такі речі, як раціон, рух, рівень стресу та соціально-економічний статус відіграють роль у тривалості життя цих рекордсменів.
Найстаршою людиною в цьому списку та в зареєстрованій історії була уродженка Франції Жанна Луїза Кальман, яка прожила 122 роки (померла у 1997 році) й залишається єдиною людиною, яка прожила понад 120 років. Досі залишається загадкою, як Кальман прожила так довго. Існують навіть теорії, що це шахрайство (проте, навіть в такому випадку, жінка, яка видавала себе за Кальман, прожила до щонайменше 99 років), але поки Кальман офіційно залишається найстарішою людиною в історії. Коли її запитали про секрет довголіття, вона назвала три продукти, які вживала майже кожного дня.
Шоколад
В одній зі згадок про стиль харчування Кальман зазначено, що до 116 років вона вживала трохи чорного шоколаду після кожного прийому їжі.
Хтось може сказати, що це божевілля, інші скажуть, що це геніально. Дослідження, опубліковане в Antioxidants & Redox Signaling Journal, показало, що шоколад не тільки корисний для вашого серця, але він також може допомогти боротися з раком та інфекційними захворюваннями завдяки своїм імуномодулюючим властивостям, які стимулюють та/або пригнічують імунну систему. Дослідження також показало метаболічні та психологічні переваги від його вживання.
Крім того, було виявлено, що темний шоколад містить потужні антиоксиданти, які можуть сприяти покращенню загального здоров’я при помірному вживанні. Ці антиоксиданти можуть допомогти зменшити запалення, регулювати кров’яний тиск і покращити роботу мозку завдяки своїм флавоноїдам — усе це налаштує вас на більш здорове та тривале життя.
Оливкова олія
Багато довголітніх людей живуть у блакитних зонах, які є регіонами світу з найбільшою концентрацією людей старше 100 років. Концепція "Блакитних зон" полягає у пошуку місць у світі, де люди живуть найдовше та найздоровіше, а також урахуванні їх дієти. Хоча Кальман не проживала в одному з таких місць, вона їла деякі продукти блакитної зони, включаючи оливкову олію.
Декілька капель оливкової олії кожного дня також можуть допомогти вашій крові, знизивши рівень поганого холестерину, що призведе до зниження ризику виникнення серцевих захворювань. Крім того, вона також може допомогти підтримувати клітини вашого тіла завдяки своїм поживним речовинам. Було навіть встановлено, що оливкова олія першого віджиму допомагає контролювати вагу, знижує артеріальний тиск та зменшує запалення. Звичайно, усе це допомагає жити довше.
Портвейн
Портвейн — це солодке червоне вино (мабуть, Кальман запивала ним шоколад). Вживання цього конкретного алкогольного напою є частиною так званої середземноморської дієти — способу життя, заснованого на традиційній кухні країн, що межують із Середземним морем. Поряд із рослинною їжею, корисними жирами та оливковою олією, червоне вино є частиною цього раціону.
За даними клініки Мейо, середземноморська дієта була відкрита в 50-х роках минулого століття, коли з’ясувалося, що серцево-судинні захворювання не такі серйозні в середземноморських країнах, як у Сполучених Штатах. З цього моменту дослідження знову і знову доводили, що саме ця дієта допомогла запобігти хворобам серця та іншим серйозним захворюванням, таким як рак, діабет, ожиріння та зниження когнітивних функцій.
Червоне вино містить велику кількість антиоксидантів, які пов’язані зі зниженням смертності від деяких видів раку, а також судинних захворювань.
Ще один ключовий елемент довговічності
Низький рівень стресу також міг бути важливим фактором довголіття. Кальман мала привілей вести заможний спосіб життя без стресу протягом усіх своїх 122 років. Вона ніколи не працювала повний робочий день, тож можна легко сказати, що її рівень стресу був набагато нижчим, ніж у середньостатистичної людини. Оскільки їй не доводилося багато працювати, вона могла насолоджуватися активними захопленнями на постійній основі, такими як теніс, плавання, гра на піаніно та їзда на велосипеді.
Більше новин читайте на GreenPost.