Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Новини
  • Еко
  • Ліс
  • Самосійні ліси зберігають вуглецю більше за штучні і природні деревостани - дослідження

Самосійні ліси зберігають вуглецю більше за штучні і природні деревостани - дослідження

Виявлено понад 1,7 млн га лісових насаджень поза межами лісового фонду України.

1 хв на прочитання30 Січня 2024, 13:12
Самосійні ліси Вуглець Дослідження Ліси України Самосійні ліси Вуглець Дослідження Ліси України
Поділитись:

У планах ДП «Ліси України» на 2024 рік посилити роботу зі збереження самосійних лісів. За різними оцінками, у тому числі за матеріалами дешифрування супутникових знімків, виявлено понад 1,7 млн га лісових насаджень поза межами лісового фонду України. Значну частину з них займають самосійні ліси.

Як зазначає академік Лісівничої академії наук України, член-кореспондент НААН України Петро Іванович Лакида, самосійні ліси мають унікальну екологічну функцію.

Системні дослідження з цієї проблематики проведені у 2022-2023 роках науковцями Навчально-наукового інституту лісового і садово-паркового господарства НУБіП України.

У процесі досліджень закладено 27 тимчасових пробних площ на ділянках самосійних соснових лісів Українського Полісся у віці від 4 до 18 років.

Камеральні дослідження та моделювання росту цієї категорії насаджень та порівняння їхньої параметричної структури з ростом і продуктивністю штучних та природних сосняків у цій же географічній зоні дозволяє зробити висновки, що самосійні соснові ліси в молодому віці тільки надземною частиною депонують вуглецю більше за штучні і природні деревостани на 10‒20 %.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Еко
Більше з GreenPost