Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Новини
  • Здоров'я
  • Хвороби
  • Руанда повідомляє про різке зростання випадків захворювання на хворобу, викликану вірусом Марбурга — ось що радить ВООЗ

Руанда повідомляє про різке зростання випадків захворювання на хворобу, викликану вірусом Марбурга — ось що радить ВООЗ

У світі нині високий ризик поширення цієї хвороби.

3 хв на прочитання04 Жовтня 2024, 01:21
Гуманітарний працівник вивозить сміття із зони ізоляції під час попереднього спалаху вірусу Марбурга в Анголі. Фото: Майк Хатчінгс/Reuters Гуманітарний працівник вивозить сміття із зони ізоляції під час попереднього спалаху вірусу Марбурга в Анголі. Фото: Майк Хатчінгс/Reuters
Поділитись:

У Руанді кількість хворих на смертельну, невиліковну хворобу, яку спричиняє вірус Марбург, зросла на сім пацієнтів до 36 протягом одного дня. Як повідомило Міністерство охорони здоров'я цієї східноафриканської країни, 11 пацієнтів померли від хвороби, спричиненої вірусом. Ще 25 були ізольовані та проходять лікування. Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ) попередила, що у світі нині високий ризик поширення цієї хвороби.

Органи охорони здоров'я Руанди оголосили про спалах надзвичайно небезпечного вірусного захворювання наприкінці вересня. Досі незрозуміло, звідки виник спалах і коли саме він почався. Руанда — одна з найменших країн Африки, але особливо густонаселена.

Випадки вірусу були зареєстровані в семи з 30 районів країни. Двадцять хворих перебувають в ізоляції й отримують лікування, а 161 особа, яка контактувала з хворими, наразі ідентифікована та перебуває під наглядом, оскільки влада посилює комплексні заходи реагування та поглиблює розслідування з метою визначення походження інфекції.

Партія засобів для надання медичної допомоги, профілактики та контролю інфекції вже підготовлена і буде доставлена до Кігалі найближчими днями з Центру екстреного реагування ВООЗ у Найробі (Кенія).

ВООЗ також координує зусилля, спрямовані на посилення спільних транскордонних заходів щодо готовності та реагування в сусідніх із Руандою країнах, аби забезпечити своєчасне виявлення та контроль вірусу для запобігання його подальшому поширенню.

Існує кілька перспективних кандидатів на медичні контрзаходи, які проходять клінічні випробування, та наразі не існує жодної ліцензованої вакцини для ефективної боротьби з хворобою, спричиненою вірусом Марбург. ВООЗ координує роботу консорціуму експертів з метою сприяння доклінічній та клінічній розробці вакцин і терапевтичних засобів проти марбурзької вірусної хвороби.

Вірусна хвороба Марбурга є високовірулентною і викликає геморагічну лихоманку з летальністю до 88 %. Він належить до тієї ж родини, що й вірус, який викликає лихоманку Ебола. Хвороба, викликана вірусом Марбург, починається раптово, з високої температури, сильного головного болю й важкого нездужання. Вірус передається людям від фруктових кажанів і поширюється серед людей через прямий контакт із біологічними рідинами інфікованих людей, поверхнями та матеріалами. Люди заражаються лише через прямий контакт з біологічними рідинами інфікованих людей, такими як слина чи кров. Особливо часто інфікуються люди, які працюють у сфері охорони здоров'я, оскільки вони контактують із біологічними рідинами хворих ще до встановлення діагнозу — наприклад, під час забору крові. Інкубаційний період становить від двох днів до трьох тижнів, в середньому від п'яти до десяти днів.  У багатьох пацієнтів протягом семи днів розвиваються важкі геморагічні симптоми.

Mirror додає, що існує ризик поширення спалаху на сусідні країни, оскільки випадки були зареєстровані в районах, розташованих на кордоні з Демократичною Республікою Конго, Об’єднаною Республікою Танзанія й Угандою. Подальший ризик міжнародного поширення також високий, оскільки підтверджені випадки були зареєстровані в столиці з міжнародним аеропортом і мережами доріг до кількох міст Східної Африки.

Виходячи з поточної оцінки ризику, ВООЗ рекомендує не вводити будь-яких обмежень на подорожі та торгівлю з Руандою.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я