Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Новини
  • Здоров'я
  • Розвінчати міф за три хвилини: в Україні вийшов комедійно-освітній веб-серіал про доказову медицину

Розвінчати міф за три хвилини: в Україні вийшов комедійно-освітній веб-серіал про доказову медицину

Адже доказова медицина програє у війні з міфами.

3 хв на прочитання22 Лютого 2022, 17:00
Яся знає краще Яся знає краще
Поділитись:

ShoTam Production презентував новий комедійно-освітній веб-серіал про доказову медицину «Яся знає краще». Проект за допомогою гумору розвінчує популярні серед українців міфи та стереотипи про медицину. Перша серія вийшла онлайн 22 лютого на всіх платформах видання «ШоТам». Всього проект складається з 12 епізодів.

У центрі сюжету — фанатка доказової медицини та представниця нового покоління українських медиків Яся (Олександра Машлятіна), сімейний лікар старої формації Пилип Антонович (Валерій Астахов) та постійний пацієнт районної лікарні, таксист-іпохондрик Валєрчик (Володимир Кравчук).

Протягом серіалу Ясі доводиться спростувати 12 найпоширеніших медичних міфів. Зокрема про вакцинацію, дієтичні добавки, антибіотики, вегетосудинну дистонію та захворювання, що передаються статевим шляхом. Над пошуком головних стереотипів працював сценарист Олександр Дьомін. За його словами, аби виокремити найбільш популярні вигадки, довелося монітори не лише профільні сайти, а й коментарі в соціальних мережах.

«Насправді таких тем дуже багато, адже за останні роки люди звикли довіряти незрозумілим джерелам в інтернеті більше, ніж офіційній медицині. І ці упередження неабияк заважають розвитку нашої країни. Власне, пандемія коронавірусу показала, який відсоток людей не довіряє доказовій медицині. Сподіваюся, Яся допоможе бодай трохи змінити ситуацію», — каже сценарист Олександр Дьомін.

Ідея проекту «Яся знає краще» виникла кілька років тому в шоуранерів серіалу й засновників «ШоТам» Сергія Колеснікова й Артема Іпатова. Тоді стало очевидно, що доказова медицина програє у війні з міфами. Зокрема й через надто складний формат аргументації, порівняно з «новинами» адептів нетрадиційної медицини.

«Ми помітили, що міфи про нетрадиційну медицину поширюються в максимально простій формі. Болить горло чи нежить — подихай над картоплею, температура — біжи купувати антибіотики. А ось достовірна інформація подавалася в форматі нудних бюлетенів та складних пояснень від експертів. Тому ми вирішили загорнути факти в комедійний формат, говорити з глядачами максимально зрозумілою мовою, висміювати всі ці фейкові нісенітниці через комічні ситуації. Веб-серіал про Ясю — це наш внесок у розвиток доказової медицини в Україні», — зазначає співавтор ідеї Сергій Колесніков.

Аби втримати увагу глядачів, команда серіалу обрала доволі стислий формат — 2-3-хвилинні серії. За цей час головна героїня не лише спростовує один із міфів, а й встигає навести аргументи з надійних та перевірених джерел.

«Звісно, така тривалість епізодів стала справжнім викликом для команди. Але ми зібрали професійних акторів з величезним досвідом, тому знімальний процес пройшов легко, просто і комфортно. До того ж я закінчив медико-інженерний факультет. Тому просвітницька діяльність у контексті руйнування медичних міфів та стереотипів для мене особливо цінна», — каже режисер Мітя Шмурак.

Ми вже писали, що дієтолог спростовує сім міфів про серцеві захворювання.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Більше з GreenPost
Фото: Телеграм-канал «Садівник»
Туя західна Даніка — одна з найпопулярніших хвойних рослин у ландшафтному дизайні (ФОТО)
1 хв на прочитання6 годин тому
Фото: Телеграм-канал «Садівник»
Чи можна мульчувати рослини тирсою: ось що радять досвідчені садівники (ФОТО)
1 хв на прочитанняВчора
Великдень вихідні де провести час та влаштувати пікнік у Києві
Весна набирає обертів, попереду Великдень: топ п'ять гарних місць для весняного пікніка у Києві
5 хв на прочитанняВчора
Затоплені автомобільні дороги у Петропавловську, Казахстан, 13 квітня 2024 року. Фото: Reuters
Найбільше стихійне лихо за 80 років: у Казахстані масштабні паводки — ось як виглядає одне з найбільш постраждалих міст
2 хв на прочитанняВчора
У Нобельському нацпарку на Рівненщині створять моніторингову систему для збереження природи
1 хв на прочитанняВчора
В Україні засіяно вже понад 2 млн гектарів ярих зернових і зернобобових
1 хв на прочитанняВчора
Напилася води і померла: у Великій Британії розслідують смерть жінки, якій призначили препарат, що викликає спрагу
2 хв на прочитанняВчора
Як приготувати картопляні крокети: ідея смачного обіду
1 хв на прочитанняВчора