Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Новини
  • Війна
  • Росія показала бронетранспортер, не схожий на старі моделі: що про нього відомо

Росія показала бронетранспортер, не схожий на старі моделі: що про нього відомо

Ця машина може стати найкращим БТР російських військ.

6 хв на прочитання17 Серпня 2023, 01:22
Новий бронетранспортер БТР-82А (удосконалений). Саме під такою назвою машина, що майже нічим не нагадує БТР-82А, демонструється на «Армії-2023». Фото: t.me/iammilitary Новий бронетранспортер БТР-82А (удосконалений). Саме під такою назвою машина, що майже нічим не нагадує БТР-82А, демонструється на «Армії-2023». Фото: t.me/iammilitary
Поділитись:

На збройовому форумі «Армія-2023» Росія показала бронетранспортер, який дуже відрізняється від усіх серійних моделей, які армія РФ використовувала раніше. Судячи з характеристик, у випадку, якщо машину справді буде запущено в серію, вона може стати найкращим БТР російських військ. «Дзеркало» розбирається, звідки вона могла взятися і чим є.

Що трапилося

На одному зі стендів форуму «Армія-2023» було помічено бронетранспортера. Згідно із супровідним описом, називається він БТР-82А (удосконалений) — саме так, зі словом «удосконалений». Вказано, що машина озброюється 30-міліметровою скорострільною гарматою 2А72 та кулеметом Калашнікова. Приціл ПНК виготовлений білоруським підприємством «Пеленг», пристрій оснащений тепловізійним каналом і лазерним далекоміром.

Маса нового БТР складає 20 т, дизельний двигун потужністю 330 кінських сил розганяє машину шосе до швидкості 80 км/год. Заявлено захист від 12,7-міліметрових куль великокаліберного кулемета, а також стійкість до підриву міни потужністю до 2 кг у тротиловому еквіваленті.

Що дивного у новому російському БТР

Незважаючи на назву, з оригінальним БТР-82А новинка має дуже мало спільного. До цього майже всі бронетранспортери російської армії — і БТР-82А зокрема — були машинами радянської школи: з дуже тонкою бронею (не завжди захищає навіть від автоматних куль), погано захищені від мін, незручні в плані висадки десанту (за рахунок заднього розташування двигуна), зате швидкісні, здатні плавати, прості та дешеві.

БТР-82. Ця машина не новий проект, а модернізація радянського БТР-80, але замість башти з кулеметом на неї встановлено бойовий модуль із 30-мм гарматою. Фото: Vitaly V. Kuzmin, vitalykuzmin.net, CC BY-SA 4.0, commons.wikimedia.org

На «Армії-2023» показаний типовий БТР західної школи — з досить гарним бронюванням і захистом від мін, переднім розташуванням двигуна і десантним відділенням в задній частині машини (мотор може захистити бійців, якщо в бронетранспортер пвлучать снаряди), вивантаженням десанту ззаду (щоб у процесі висадки солдати могли сховатися за машиною). Очевидно, БТР не вміє плавати — не видно жодних водометів.

Усі ці нововведення давно назріли і виглядають буквально необхідними у сучасній війні. Якщо росіяни зможуть поставити машину в серію, вони отримають цілком непоганий БТР, а зі своїх серійних — швидше за все, і зовсім найкращий.

Новий БТР-82А, задній вигляд. Бійці можуть залишати машину, залишаючись прикритими від вогню її корпусом. Фото: t.me/iammilitary

Схоже компонування має, наприклад, БТР Stryker, що поставляється ЗСУ зі США. Все в ній підпорядковане одній меті — максимально зберегти життя екіпажу та десанту (у СРСР це в пріоритеті не було). У Росії у поодиноких примірниках існує схожий «Бумеранг», однак у серію він, мабуть, не пішов і на фронті не помічений.

Словом, на «Армії-2023» показано машину, дуже несхожу на оригінальний БТР-82. При цьому відомі модернізації «вісімдесят другого» ніяк не були схожими на те, що показали зараз — на бронетранспортер зазвичай просто ставили протикумулятивні грати для кращого захисту від протитанкових гранат. Важливих нововведень у ній не було помічено.

Модернізований БТР-82АТ — цим шляхом поліпшення росіяни йшли раніше. Фото: Kirill Borisenko, CC BY-SA 4.0, commons.wikimedia.org

Що це може бути?

Теоретично російські зброярі могли розробити абсолютно нову техніку з нуля. Однак, швидше за все, перед нами перероблена модель, створена кілька років тому.

Ще у 2016 році невелике оборонне підприємство «Завод корпусів» із Нижегородської області РФ показало у своєму бюлетені фото власної модернізації БТР-82А під назвою БТР-87.

Перше або одне із перших фото БТР-87. Скріншот: zavodkorpusov.ru

Згодом машину показали на форумі зброї «Армія-2017». За своєю конструкцією бронетранспортер являв собою майже те, що зараз презентують як «удосконалений» БТР-82А. Двигун винесений вперед, десантне відділення – ззаду, броня здатна з усіх ракурсів витримати кулю калібру 12,7 мм. Щоправда, були й відмінності — машина вміла плавати, двигун був менш потужним.

БТР-87 на «Армії-2017». Фото: vpk.name

БТР-87 з'явився як ініціативна технологія, його планувалося пропонувати на експорт — але, зважаючи на все, за минулі роки продуктом ніхто не зацікавився. Український історик та експерт із озброєнь Андрій Харук ще на початку війни стверджував, що російське Міноборони відмовилося від перспективніших БТР-87 і продовжило випускати БТР-82А через банальну економію, коли гроші дорожчі за людей.

А зараз, імовірно, російські зброярі взяли за основу саме БТР-87, змінивши в ньому небагато. Перші чутки про нову розробку з'явилися у червні цього року, причому зазначалося, що це фактично редизайн БТР-87. Чому бронетранспортер у результаті воліли назвати старою назвою, а не новою, неясно. Ще торік українське видання Defense Express зазначало, що ймовірною причиною відсутності БТР-87 на полі бою може бути наслідок лобізму та боротьби фракцій у російському оборонно-промисловому комплексі за держзамовлення. Можливо, творців БТР-87 просто відтерли від фінансування аналогічним чином.

Чи з'явиться новий БТР на фронті?

Це поки що не очевидно. Хоча «удосконалений» БТР з'явився на виставці, практично одночасно стало відомо про появу на полі бою його «конкурента» — того самого БТР-82АТ, поліпшення якого багато в чому зводиться до протикумулятивних решіток. Про це повідомило днями польське видання Defence24. Ймовірно, російське військове керівництво віддало перевагу старому перевіреному виробу — тим більше, що новий БТР, хоч і кращий, але явно не освоєний у серійному виробництві.

Також нагадаємо, що у Росії презентували свою нову розробку — надувний військово-польовий храм (ВІДЕО).

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Війна
Будівля Харківського національного театру опери та балету, яка перетворила свій великий підземний простір на концертний зал, 25 жовтня 2023 року. Фото: Reuters
У Харківському оперному театрі облаштували концертну залу у підвалі — і вже готуються до виступів: ось як це виглядає
2 хв на прочитання03 Листопада 2023
Україну вночі атакували п'ятьма «шахедами»
Україну вночі атакували п'ятьма «шахедами» та керованою авіаційною ракетою
1 хв на прочитання29 Жовтня 2023
ООН опублікували швидку екологічну оцінку підриву Каховської дамби
1 хв на прочитання27 Жовтня 2023
Майно найбільшої авіакомпанії України МАУ розпродують з молотка
Майно найбільшої авіакомпанії України МАУ розпродають з молотка
2 хв на прочитання27 Жовтня 2023
На Одещині ухилянта, який "придбав" квиток за $7 тис., засуджено до 10 тис. грн штрафу
1 хв на прочитання26 Жовтня 2023
Як підготуватися до можливого блекауту: топ порад
1 хв на прочитання26 Жовтня 2023
Начальник районного ТЦК Одеси та його теща за короткий час "збагатилися" на майже 50 млн грн
3 хв на прочитання19 Жовтня 2023
140 тисяч українських переселенців було позбавлено грошової допомоги, причини
1 хв на прочитання17 Жовтня 2023