Догори
Дати відгук

Рецепти з квасолею: 10 апетитних і ситних страв

Квасолю можна готувати у сухому вигляді, попередньо замочивши у воді, або, якщо часу замало, використовувати консервовану.

10 хв на прочитання13 Квітня 2024, 01:21
Фото: «Здорові люди» Фото: «Здорові люди»
Поділитись:

Квасоля, як і багато інших бобових, — поживний і недорогий продукт, який містить стільки білка, що може замінити м'ясо. Квасолю можна готувати у сухому вигляді, попередньо замочивши у воді протягом 8-12 годин, а потім відваривши хвилин 45-60. А можна, якщо часу замало, використовувати консервовану квасолю. «Здорові люди» діляться найкращими рецептами.

Паста (намазка) із квасолі

Квасоля Що приготувати Покрокові рецепти
Фото: «Здорові люди»

Пікантний мус подають з скибочками підсмаженого хліба чи крекерами як закуску, а також до супів, салатів, сезонних овочів. Або використовують як намазку для бутербродів.

Інгредієнти:

біла квасоля — 220 г;

цибуля-порей — 1 шт.;

корінь імбиру — 1 шт.;

лимон — ½ шт.;

олія — 2 ст. л;

гостра паприка;

сіль.

Приготування.

Квасолю відварити, а рідину злити (за бажанням можна використовувати вже готову консервовану квасолю). Ложку квасолі відкласти вбік — вона знадобиться для прикраси. Якщо використовується консервована квасоля, рідину треба злити і залишити боби в друшляку обсушитися.

Цибулю порізати шайбочками впоперек. Імбир почистити та нарізати довільними шматочками. З лимона вичавити сік.

Квасолю, цибулю-порей, імбир змішати в посудині для збивання занурювальним блендером. Додати лимонний сік, паприку, олію та сіль. Збити до одержання однорідної маси.

Перекласти пасту в невелику миску, прикрасити скибочками лимона, відкладеною квасолею та посипати паприкою.

Салат із квасолею та печерицями

Квасоля Що приготувати Покрокові рецепти
Фото: «Здорові люди»

Інгредієнти:

консервована квасоля — 240 г;

печериці — 200 г;

цибулини — 2 шт.;

кріп — 3-4 гілочки;

петрушка — 3-4 гілочки;

кедрові горішки — 2 ст. л;

вершкове масло — 1 ст. л.;

олія — 1 ст. л.;

сіль;

мелений чорний перець.

Приготування.

З консервованої квасолі злити рідину і залишити її в ситечці, щоби стекли залишки вологи.

Цибулю почистити й нарізати півкільцями. На сковороді розігріти половину кількості вершкового масла й олії та обсмажити цибулю до золотистості. Потім дістати цибулю і викласти на сковороду масло, що залишилося.

Печериці порізати пластинками і обсмажити до легкої скоринки.

У миску викласти цибулю, квасолю, печериці та кедрові горіхи. Приправити сіллю та перцем, перемішати.

Кріп і петрушку подрібнити, посипати ними салат і подавати.

Салат із квасолею та помідорами

Інгредієнти:

консервована біла квасоля — 180 г;

помідори чері — 220 г;

зелена цибуля — 10-12 пір'їн;

кріп — 3-4 гілочок;

олія — 2 ст. л.;

лимонний сік — 1 ст. л.;

сіль;

мелений чорний перець.

Приготування.

З консервованої квасолі злити рідину. Промити під проточною водою й залишити в друшляку стікати.

Помідори розрізати навпіл, зелену цибулю дрібно покришити. Кріп подрібнити.

Змішати в мисці квасоля, помідори, цибуля та кріп. Полити олією та лимонним соком, приправити сіллю та перцем. Перемішати салат та подавати.

Салат із квасолею та рисом

Квасоля Що приготувати Покрокові рецепти
Фото: «Здорові люди»

Інгредієнти:

рис — 300 г;

суха квасоля — 100 г;

тунець в олії — 160 г;

кукурудза консервована — 70 г;

морква — 1 шт.;

червоний перець — 1 шт.;

базилік — 2-3 гілочок;

олія;

сіль.

Приготування.

Квасолю замочити напередодні. Перед приготуванням воду змінити та відварити квасолю до готовності — вона має бути готовою, але щільною та не розвареною. Потім воду злити, а квасолю залишити в ситечці, щоби стікала рідина.

Відварити рис у підсоленій воді. Для салату використовується розсипчастий і сухий відварений рис.

Моркву почистити та нарізати кубиками. Солодкий перець розрізати, видалити насіння та плодоніжку, а також порізати кубиками.

На сковороді розігріти олію й обсмажити моркву та перець до зарум'янювання. Коли овочі будуть готові, зняти з вогню та прибрати убік.

З кукурудзи злити рідину.

Рис викласти в миску, додати квасолю, кукурудзу, моркву, перець, тунець і сіль. Полити невеликою кількістю олії та перемішати.

Прикрасити салат з квасолею та рисом листочками базиліка.

Мексиканський суп із чорної квасолі

Квасоля Що приготувати Покрокові рецепти
Фото: «Здорові люди»

Інгредієнти:

сушена чорна квасоля — 300 г;

копчений бекон — 150 г;

курячий бульйон — 1 л;

соковиті помідори — 150 г;

часник — 2 зубчики;

перець чилі — 1 шт.;

цибуля — 1 шт.;

олія — 4 ст. л.;

лаврові листи — 2 шт.;

мелена кориця — 1 дрібка;

сіль;

чорний перець мелений;

кінза.

Приготування.

Замочити квасолю на 12 годин у холодній воді, потім промити і залишити, щоби стекла вода.

Цибулю та часник почистити і дрібно нарізати.

Бекон нарізати кубиками, помідори — великими шматочками.

У глибокій сковороді розігріти олію й обсмажити на слабкому вогні цибулю, часник, бекон і перець чилі. Потім додати помідори, лавровий лист, корицю та квасолю.

Перекласти в каструлю, залити бульйоном, довести до кипіння і на слабкому вогні варити 30-40 хвилин.

Щойно квасоля буде готова, приправити суп сіллю та перцем.

Перед подачею посипати свіжими листочками кінзи.

Гострий квасоляний суп

Квасоля Що приготувати Покрокові рецепти
Фото: «Здорові люди»

Інгредієнти:

овочевий бульйон — 1 – 1,5 л;

консервовані помідори без шкірки — 1 банка;

консервована квасоля — 1 банка;

селера — 1/3 бульби;

картопля — 2 шт.;

морква — 1 шт.;

цибуля — 1 шт.;

часник — 3 зубчики;

олія — 2 ст. л.;

свіжа пряна зелень (чебрець, майоран або петрушка) — 1 ч. л.;

чорний перець горошком — 2 шт.;

сіль;

порошок солодкої паприки;

сметана або йогурт.

Приготування.

Овочі почистити. Цибулю, картоплю, селеру та моркву порізати кубиками, часник — пластинками.

У каструлі, де плануєте варити суп, розігріти олію, додати нарізану цибулю, часник, моркву та злегка їх обсмажити.

Потім додати картоплю, селера та тримати на вогні овочі ще кілька хвилин.

Влити бульйон, покласти помідори, сіль, перець і солодку паприку.

Варити на слабкому вогні близько 15 хвилин, поки овочі не стануть м'якими.

З консервованої квасолі злити рідину і додати в суп. Тримати на вогні ще 10 хвилин, потім додати зелень і вимкнути.

Подавати суп із квасолі з ложкою сметани чи натурального йогурту.

Квасоля, запечена в духовці

Квасоля Що приготувати Покрокові рецепти
Фото: «Здорові люди»

Інгредієнти:

суха квасоля — 300 г;

консервовані помідори у власному соку — 400 г;

цибуля — 2 шт.;

часник — 3-4 зубчики;

томатна паста — 3 ст. л.;

коричневий цукор — 2 ст. л.;

свіжий перець — 1 шт.;

зелень (петрушка, кінза або кріп) — за смаком;

олія;

сіль;

чорний перець.

Приготування.

Квасолю замочити заздалегідь і відварити до м'якості. Потім воду злити.

Цибулю та часник почистити та дрібно нарізати. Томати розім'яти у власному соку. У гострого перцю видалити насіння та подрібнити його.

На сковороді розігріти трохи олії, швидко обсмажити часник, потім викласти цибулю. Пасерувати 1-2 хвилини, потім додати помідори, томатну пасту, цукор і гострий перець.

Викласти в соус квасолю та залити 300 мл гарячої води. Перемішати та перекласти у форму для запікання.

Духовку розігріти до 200 °C і поставити квасолю запікати на 40-45 хвилин.

Перед подачею посипати дрібнонарізаною зеленню.

Мексиканська енчілада з квасолею в духовці

Квасоля Що приготувати Покрокові рецепти
Фото: «Здорові люди»

Енчілада, або енчіладас — традиційна мексиканська страва, яку їдять як другу. В оригінальному рецепті воно складається з коржика з начинкою, згорнутою в рулет і приправленою соусом чилі, бобовими, овочами, куркою, сиром та іншими інгредієнтами.

Інгредієнти:

готова курка — 500 г;

червона консервована квасоля — 400 г;

сир чеддер — 250 г;

зелений чилі перець — 3-4 шт;

цибуля — 1 шт;

тортільї — 8 шт;

часник — 1 зубчик;

орегано — 1 ч. л;

кмин — 1 ч. л;

порошок чилі перцю — 1 ч. л;

олія — 2 ст. л;

сіль;

подрібнені консервовані томати (польпа) — 400 мл;

свіжий чилі перець;

сметана.

Приготування.

Цибулю та часник почистити. Цибулю нарізати дрібними кубиками, часник — тонкими пластинками.

У сковороді розігріти трохи олії, обсмажити цибулю на середньому вогні протягом 2-3 хвилин до розм'якшення. Додати часник і готувати ще 1-2 хвилини.

Засипати порошок чилі, кмин та орегано, перемішати.

Зелений перець чилі нарізати великими шматками, насіння забрати. Змішати перець із томатами, посолити та розмішати. Половину соусу, що вийшов, і викласти в сковороду.

З квасолі злити воду. Куряче м'ясо нарізати невеликими шматочками. Все викласти до помідорів і готувати 1-2 хвилини.

Розігріти духовку до 180 °C. Форму для запікання злегка змастити олією і викласти на дно тонкий шар пікантного пюре.

Чеддер натерти та розділити на 2 частини — одна для начинки, друга для посипання зверху.

Покласти тортилью на дошку і викласти смужкою в середині тертий чеддер.

Додати до нього підготовлену начинку — головне, не перестаратися з кількістю, щоб потім корж не було складно загорнути.

Згорнути корж рулетиком.

Повторити аналогічні дії з іншими тортильями.

Викласти коржики поруч один з одним у форму для запікання таким чином, аби вони лежали щільно і не відкрилися.

Покрити зверху залишками гострого соусу та сиром.

Запікати 20-25 хвилин. Потім дістати з духовки та залишити постояти 5 хвилин.

Під час подачі на кожну порцію викласти по ложці сметани.

Тушкована квасоля зі свинячими реберцями

Інгредієнти:

свинячі реберця — 1 кг;

суха квасоля — 250 г;

консервовані помідори або м'якоть свіжих томатів — 200 г;

цибуля — 1 шт.;

розмарин — 1 гілка;

морква — 1 шт.;

селера — 2 стебла;

лаврові листи — 2 шт.;

олія — 2 ст. л.;

сіль;

чорний перець.

Приготування.

Квасолю замочити напередодні ввечері або щонайменше на 6-8 годин. Потім промити і відварити до готовності — квасоля має бути щільною, але не розваритись.

Моркву почистити. Порізати моркву та селеру невеликими шматками. Додати разом із лавровим листом і невеликою кількістю солі у квасолю, поставити на вогонь і варити на слабкому вогні до готовності квасолі.

Реберця розділити порційними шматочками.

Дрібно нарізати цибулю та злегка обсмажити на олії. Викласти до цибулі свинячі реберця, гілочку розмарину й обсмажувати до готовності м'яса.

Посолити, викласти помідори та тушкувати 10 хвилин.

Додати готову квасолю і залишити на вогні ще на 20-30 хвилин, щоб соус загуснув, а реберця протушкувалися. При необхідності посолити та поперчити.

Рагу з квасолі з фаршем індички

Інгредієнти:

фарш індички — 450 г;

консервована квасоля — 200 г;

консервовані помідори у власному соку — 1 банка;

цибуля — 1 шт.;

йогурт без добавок — 100 г;

часник — 3 зубчики;

червоний гострий мелений перець — 2 ч. л;

кмин — 1 ч. л;

олія — 1 ст. л;

сіль.

Приготування.

У глибокій сковороді розігріти олію й обсмажити в ній фарш до готовності.

Цибулю та часник почистити, дрібно нарізати і додати до фаршу. Посолити та готувати ще 5 хвилин.

Додати гострий перець, кмин і обсмажувати ще 1-2 хвилини.

Помідори нарізати і викласти до фаршу. Влити півсклянки води. Тушкувати 10 хвилин, періодично помішуючи.

За 5 хвилин до закінчення злити з консервованої квасолі рідину та перекласти квасолю в сковороду.

Під час подачі викласти на кожну порцію по ложці йогурту.

Смачного!

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost
Нерестова заборона на вилов водних біоресурсів Волинь Екологи
На Волині екологи виявили понад 700 метрів браконьєрських сіток у водоймах
1 хв на прочитання5 хвилин тому
Знижує рівень цукру в крові Корисні напої Чай
Названо чай, який знижує рівень цукру в крові до мінімуму: коштує копійки
1 хв на прочитання40 хвилин тому
Зображення згенероване ШІ
Композиції з пеларгонії і лаванди в ящиках-кашпо (ВІДЕО)
1 хв на прочитаннягодина тому
Фото: Телеграм-канал «Садівник»
Кипарисовик горохоплідний Blue Moon — красиво виглядає у квітниках, альпінаріях і не тільки (ФОТО)
1 хв на прочитання8 годин тому
Несподівані зміни та потреба у підтримці: гороскоп на вівторок, 30 квітня
2 хв на прочитанняВчора
В Амстердамі жінку оштрафували на 140 євро за справляння потреби надворі, а та «вибила» у міста 4 млн євро на туалети
5 хв на прочитанняВчора
Викрито організовану групу лікарів, які підробляли документи для отримання інвалідності
1 хв на прочитанняВчора
«Розумні» презервативи: нові технології дарують нові можливості подбати про своє здоров’я
1 хв на прочитанняВчора