- Головна
- Новини
- Агро
- С/Г продукція
- Рецепт приготування справжніх Полтавських галушок
Рецепт приготування справжніх Полтавських галушок
Традиційно їх готували з комбінації гречаного та пшеничного борошна.
Як приготувати справжні Полтавські галушкиГалушки — це варена тістечкова страва без начинки, яка може подаватися як самостійне блюдо або як компонент супу. Незважаючи на свою зовнішню простоту, галушки мають високу харчову цінність.
Традиційно їх готували з комбінації гречаного та пшеничного борошна. Просте тісто з борошна, солі та води замішували, розкатували і нарізали на смужки. Галушки, які формували відщипуючи тісто руками, називали «щипаними», а ті, що відрізали ножем, — «рваними». Щодо походження слова «галушка», то найбільш ймовірним є варіант, що воно походить від слова «галка», що означає «грудка» або «кулька».
Інгредієнти
Ось що вам знадобиться для приготування полтавських галушок:
- кефір — ½ літри;
- сода — 2 чайні ложки;
- сметана — 2 столові ложки;
- варена куряча грудка — 1 штука;
- вершкове масло — 20 грамів;
- часник — 1 зубчик;
- борошно — за смаком (орієнтуйтеся на консистенцію тіста).
Полтавські галушки гутуються так:
- Просійте борошно та перемішайте з рештою інгредієнтів: содою, сіллю та кефіром. Зверніть увагу, що соду не потрібно додатково гасити, вистачить взаємодії з кефіром. Замісіть однорідне тісто. Накрийте його рушником та дайте відпочити 30—40 хвилин.
- Тим часом підготуйте куряче філе — відваріть його у підсоленій воді. Готове філе порвіть на дрібні шматочки. Почистіть та подрібніть зубчик часнику.
- Викладіть тісто для галушок на припилену борошном поверхню і розділіть на декілька частин. З кожної частини сформуйте ковбаски та поріжте їх на невеликі шматочки.
- Класичні полтавські галушки готуються на пару. Якщо у вас немає пароварки, підійде звичайне сито або марля, натягнута над каструлею з кип’ячою водою. Розкладіть галушки по поверхні сита на відстані щонайменше 2—3 сантиметри одна від одної. Пам’ятайте, що під час приготування вони збільшуються в об’ємі та можуть склеїтися між собою. Через 7—10 хвилин галушки будуть готові.
- Подавайте страву разом з вершковим маслом, часником, сметаною та відвареною куркою. Також галушки можна додавати у супи та борщі, подавати зі шкварками чи грибним соусом. Варіацій безліч, тож кожен може віднайти «свої» полтавські галушки!
Більше новин читайте на GreenPost.
Більше з розділу Агро
Запуск еАкцизу перенесено на 1 листопада 2026 року
1 хв на прочитання43 хвилини тому
Прийнято Бюджет 2026: збільшення соціальних стандартів і рекордні видатки на оборону
3 хв на прочитаннягодина тому
Україна втрачає молочне стадо: поголів’я ВРХ скоротилося на 10% за рік
2 хв на прочитання5 годин тому
Міжнародний день боротьби з пестицидами: пам’ять Бхопалу
3 хв на прочитання9 годин тому
Викриття тіньової схеми з обігу зерна на Миколаївщині
1 хв на прочитанняВчора
Уряд збільшив компенсацію на будівництво тваринницьких ферм у прифронтових областях
1 хв на прочитанняВчора
Україна за перші три місяці експортного сезону вивезла 116 тисяч тонн цукру
1 хв на прочитанняВчора
2 грудня — День оладок: чому варто приготувати щось смачне й домашнє
4 хв на прочитанняВчора
Більше з GreenPost
В Україні відкрилися ялинкові ярмарки
2 хв на прочитання2 години тому
Гороскоп для всіх знаків зодіаку на четвер, 04 грудня 2025 року
15 хв на прочитання4 години тому
Новий календар щеплень: вакцинація проти ВПЛ та зміни у схемах
2 хв на прочитання7 годин тому
Світ відзначає Міжнародний день людей з інвалідністю: права, доступність та реальна включеність
2 хв на прочитання8 годин тому
День світової тиші і німоти: ініціатива, що привертає увагу до мовної тиші та поваги до мовчання
3 хв на прочитання10 годин тому
Первісток поблизу «Вернадського»: раннє народження пінгвінят як доказ потепління
1 хв на прочитанняВчора
Обшуки в Європейській службі зовнішніх дій та Коледжі Європи через підозру в шахрайстві на €654 тис.
2 хв на прочитанняВчора
Воднева долина Закарпаття: експортна мрія чи екологічна пастка?
2 хв на прочитанняВчора

