- Головна
- Новини
- Агро
- С/Г продукція
- Рецепт приготування справжніх Полтавських галушок
Рецепт приготування справжніх Полтавських галушок
Традиційно їх готували з комбінації гречаного та пшеничного борошна.

Галушки — це варена тістечкова страва без начинки, яка може подаватися як самостійне блюдо або як компонент супу. Незважаючи на свою зовнішню простоту, галушки мають високу харчову цінність.
Традиційно їх готували з комбінації гречаного та пшеничного борошна. Просте тісто з борошна, солі та води замішували, розкатували і нарізали на смужки. Галушки, які формували відщипуючи тісто руками, називали «щипаними», а ті, що відрізали ножем, — «рваними». Щодо походження слова «галушка», то найбільш ймовірним є варіант, що воно походить від слова «галка», що означає «грудка» або «кулька».
Інгредієнти
Ось що вам знадобиться для приготування полтавських галушок:
- кефір — ½ літри;
- сода — 2 чайні ложки;
- сметана — 2 столові ложки;
- варена куряча грудка — 1 штука;
- вершкове масло — 20 грамів;
- часник — 1 зубчик;
- борошно — за смаком (орієнтуйтеся на консистенцію тіста).
Полтавські галушки гутуються так:
- Просійте борошно та перемішайте з рештою інгредієнтів: содою, сіллю та кефіром. Зверніть увагу, що соду не потрібно додатково гасити, вистачить взаємодії з кефіром. Замісіть однорідне тісто. Накрийте його рушником та дайте відпочити 30—40 хвилин.
- Тим часом підготуйте куряче філе — відваріть його у підсоленій воді. Готове філе порвіть на дрібні шматочки. Почистіть та подрібніть зубчик часнику.
- Викладіть тісто для галушок на припилену борошном поверхню і розділіть на декілька частин. З кожної частини сформуйте ковбаски та поріжте їх на невеликі шматочки.
- Класичні полтавські галушки готуються на пару. Якщо у вас немає пароварки, підійде звичайне сито або марля, натягнута над каструлею з кип’ячою водою. Розкладіть галушки по поверхні сита на відстані щонайменше 2—3 сантиметри одна від одної. Пам’ятайте, що під час приготування вони збільшуються в об’ємі та можуть склеїтися між собою. Через 7—10 хвилин галушки будуть готові.
- Подавайте страву разом з вершковим маслом, часником, сметаною та відвареною куркою. Також галушки можна додавати у супи та борщі, подавати зі шкварками чи грибним соусом. Варіацій безліч, тож кожен може віднайти «свої» полтавські галушки!
Більше новин читайте на GreenPost.
Актуально
Більше з розділу Агро

Прогноз цін на українську кукурудзу: рекордний експорт у травні та складна конкуренція в Європі
1 хв на прочитаннягодина тому

Чого чекати від цін на курятину в Україні
2 хв на прочитання3 години тому

Уряд ухвалив нові правила обігу тваринних побічних продуктів для гармонізації з ЄС
2 хв на прочитання4 години тому

В Україні хліб продовжує дорожчати: до кінця літа ціни зростуть ще на кілька відсотків
1 хв на прочитання5 годин тому
Незаконне рибальство - глобальна загроза продовольчій безпеці
2 хв на прочитання8 годин тому
Секрети приготування смачної плачинди з сиром та зеленню
2 хв на прочитанняВчора
Похолодання та посуха знищили врожай персиків та абрикосів в Україні майже на 100%
1 хв на прочитанняВчора
В Україні очікується мінімальний за чотири роки урожай ріпаку - аналітичні прогнози
1 хв на прочитанняВчора
Більше з GreenPost

Чоловіка, який ґвалтував собаку, взяли під варту та відправили на психіатричну експертизу
1 хв на прочитання19 хвилин тому

Гороскоп на 6 червня 2025 року: день сімейної енергії та активності
5 хв на прочитаннягодина тому

Рада ратифікувала угоду з ЄІБ про фінансування проєктів відновлюваної енергетики
1 хв на прочитання2 години тому

Чорне море продовжує втрачати мешканців
1 хв на прочитання2 години тому
У Рівненській області висадили 10 гектарів дерев
3 хв на прочитання3 години тому
Які навушники купити на подарунок у 2025 році
5 хв на прочитання3 години тому
Зелений сигнал тривоги: яким буде літо 2025 року в Україні на тлі кліматичних змін
2 хв на прочитання6 годин тому
Всесвітній день охорони довкілля: екоцид — як вберегтися?
6 хв на прочитання7 годин тому