- Головна
- Новини
- Агро
- С/Г продукція
- Рецепт приготування справжніх Полтавських галушок
Рецепт приготування справжніх Полтавських галушок
Традиційно їх готували з комбінації гречаного та пшеничного борошна.

Галушки — це варена тістечкова страва без начинки, яка може подаватися як самостійне блюдо або як компонент супу. Незважаючи на свою зовнішню простоту, галушки мають високу харчову цінність.
Традиційно їх готували з комбінації гречаного та пшеничного борошна. Просте тісто з борошна, солі та води замішували, розкатували і нарізали на смужки. Галушки, які формували відщипуючи тісто руками, називали «щипаними», а ті, що відрізали ножем, — «рваними». Щодо походження слова «галушка», то найбільш ймовірним є варіант, що воно походить від слова «галка», що означає «грудка» або «кулька».
Інгредієнти
Ось що вам знадобиться для приготування полтавських галушок:
- кефір — ½ літри;
- сода — 2 чайні ложки;
- сметана — 2 столові ложки;
- варена куряча грудка — 1 штука;
- вершкове масло — 20 грамів;
- часник — 1 зубчик;
- борошно — за смаком (орієнтуйтеся на консистенцію тіста).
Полтавські галушки гутуються так:
- Просійте борошно та перемішайте з рештою інгредієнтів: содою, сіллю та кефіром. Зверніть увагу, що соду не потрібно додатково гасити, вистачить взаємодії з кефіром. Замісіть однорідне тісто. Накрийте його рушником та дайте відпочити 30—40 хвилин.
- Тим часом підготуйте куряче філе — відваріть його у підсоленій воді. Готове філе порвіть на дрібні шматочки. Почистіть та подрібніть зубчик часнику.
- Викладіть тісто для галушок на припилену борошном поверхню і розділіть на декілька частин. З кожної частини сформуйте ковбаски та поріжте їх на невеликі шматочки.
- Класичні полтавські галушки готуються на пару. Якщо у вас немає пароварки, підійде звичайне сито або марля, натягнута над каструлею з кип’ячою водою. Розкладіть галушки по поверхні сита на відстані щонайменше 2—3 сантиметри одна від одної. Пам’ятайте, що під час приготування вони збільшуються в об’ємі та можуть склеїтися між собою. Через 7—10 хвилин галушки будуть готові.
- Подавайте страву разом з вершковим маслом, часником, сметаною та відвареною куркою. Також галушки можна додавати у супи та борщі, подавати зі шкварками чи грибним соусом. Варіацій безліч, тож кожен може віднайти «свої» полтавські галушки!
Більше новин читайте на GreenPost.
Більше з розділу Агро

Підготовка компосту до морозів: активація дріжджами
1 хв на прочитанняВчора

Українське картоплярство: виклики, експорт та перспективи
4 хв на прочитання17 Жовтня 2025

ВАКС закрив справу ексміністра інфраструктури Андрія Пивоварського
1 хв на прочитання16 Жовтня 2025

Україна посилює боротьбу з браконьєрством: МВС та Держрибагентство розпочнуть спільні рейди
1 хв на прочитання16 Жовтня 2025
Зерно життя: як хліб став символом єдності й виживання
2 хв на прочитання16 Жовтня 2025
Торговельні суперечки США і Китаю обвалили світові ціни на зернові
1 хв на прочитання15 Жовтня 2025
TalentA 2025-2026: 113 жінок-фермерок отримають знання та гранти
2 хв на прочитання15 Жовтня 2025
Всесвітній день сільських жінок, завдяки яким тримається село і живе нація
3 хв на прочитання15 Жовтня 2025
Більше з GreenPost

Рудні багатства України та місця їх зосередження
1 хв на прочитанняВчора

Уряд створив Координаційний штаб захисту енергетики
1 хв на прочитанняВчора

"Укренерго" запровадило аварійні відключення світла в окремих областях 18 жовтня
1 хв на прочитанняВчора

Дощі, мокрий сніг та поривчастий вітер - прогноз погоди на 19 жовтня
1 хв на прочитанняВчора
Гороскоп для всіх знаків зодіаку на неділю, 19 жовтня 2025 року
4 хв на прочитанняВчора
Угоду досягнуто: українські енергетики відновлюють лінії живлення Запорізької АЕС
1 хв на прочитанняВчора
Європейський день боротьби з торгівлею людьми: разом проти експлуатації
2 хв на прочитанняВчора
Чесно про здоров’я, підтримку і життя після репродуктивного віку
3 хв на прочитанняВчора