Догори
Дати відгук

Психологічні травми міняють будову мозку — нейробіологи

Можна відстежити вплив подій, які відбувалися навіть 25 років тому.

1 хв на прочитання05 Вересня 2023, 07:31
Поділитись:

Жорстоке поводження, нещасні випадки і навіть важкі душевні переживання назавжди змінюють роботу мозку. Такого висновку дійшли нейробіологи з Університету Радбауд у Нідерландах, розповідає лікар Олександра Литкіна.

У дослідженні взяли участь 170 осіб, дані яких збиралися протягом усього їхнього життя. Нейробіологи вивчили структуру мозку піддослідних у 25 років та у 33 роки. Потім за допомогою штучного інтелекту було знайдено чіткі зв'язки між перенесеними травмами та закономірностями у будові мозку.

Дослідження показало, що взаємозв'язок завжди чіткий і стабільний в обох віках. Науковцям удалося виявити, як саме мозок зазвичай реагує на травми. Отже, тепер вони можуть визначити, коли ця реакція ненормальна. Також вони виявили, що зазвичай таке відхилення пов'язане із симптомами тривоги. Під час дослідження увага приділялася й ускладненням під час пологів — цей стан також впливав на мозок.

Отримані результати можуть допомогти науковцям передбачати, як мозок реагує на негаразди. При цьому можна відстежити вплив подій, які відбувалися навіть 25 років тому. Науковці розраховують, що їхні висновки можуть зрештою сприяти більш ранньому виявленню психічних розладів. Це дозволить медичним працівникам лікувати пацієнтів раніше й ефективніше. Але потрібні додаткові дослідження, перш ніж це стане реальністю.

Також ставлення батьків впливає на мозок дітей — науковці.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.