Догори
Дати відгук

Ставлення батьків впливає на мозок дітей — науковці

Люди, які відчували батьківську зневагу, виявляються в групі ризику розвитку багатьох ментальних проблем.

2 хв на прочитання22 Квітня 2023, 21:54
Поділитись:

Німецькі науковці з'ясували, що люди, які відчували нелюбов чи байдужість матері, набагато частіше виявлялися серед тих, хто постійно чекав на схвалення й інших соціальних заохочень. Про це розповідає лікар Олександра Литкіна.

На думку дослідників, діти, яким не вистачало материнської любові, мимоволі ставали жертвами батьківської відстороненості, що спричиняє посттравматичний стресовий розлад (ПТСР). Такий діагноз, до речі, ставили Леді Газі й екс-президенту Грузії Михайлу Саакашвілі. Нове нейровізуалізуюче дослідження серед дорослого населення Європи та Північної Америки показало, що ПТСР, що переноситься з ранніх років, викликає зміни в головному мозку.

Науковці провели аналіз головного мозку 118 добровольців за допомогою апарату МРТ, серед яких у 86 осіб було діагностовано психічні розлади, і виявили у них ненормальні перетворення смугастого тіла. Ця частина мозку впливає на експресію дофаміну, яка регулюється соціальним заохоченням. Далі в рамках дослідження група наукових співробітників провела тест на соціальну та грошову винагороду. У процесі експерименту науковці показували випробуваним різні зображення, які стосувалися матеріальних благ (монети, гаманці, купюри), а також фотографії людей із різними емоціями. В результаті при вигляді гаманця та монет учасники дослідження виробляли набагато менше нейронних імпульсів порівняно з реакцією на зображення радісних облич.

Таким чином, експеримент показав, що для людей зі змінами смугастого тіла головного мозку соціальна винагорода куди пріоритетніша за матеріальну. Наприклад, у таких людей на рівні нейронних імпульсів обійми, увага, людське тепло і прийняття цінуються дорожче за гроші. При цьому зміни головного мозку відбиваються і на інших факторах, які визначають якість життя: люди, які відчували батьківську зневагу, виявляються в групі ризику розвитку таких ментальних проблем, як великий депресивний розлад, розлад соматичних симптомів і посилення симптомів посттравматичного стресового розладу.

Також ми розповідали про особливості ПТСР у дітей.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.