Догори
Дати відгук

Психолог розповідає, як правильно читати новини про COVID-19

Бо інакше можна просто потонути в них

2 хв на прочитання21 Жовтня 2020, 12:54
Поділитись:

Насамперед при «споживанні» емоційно напруженої інформації треба взяти під контроль її кількість. Про це у своєму інтерв’ю GreenPost розповіла Марія Бурдукало, психолог, кандидат психологічних наук.

Психолог говорить, що нова інформація з'являється постійно, але як часто ми її беремо – залежить від нас.

«Лише ми контролюємо, з яких медіа вона до нас приходить, ми не беремо всі ці способи отримання інформації, а обираємо найбільш оптимальний для себе: інтернет (новинні портали або Facebook), телевізор, спілкування з друзями», – говорить Марія Бурдукало.

Окрім того, психолог радить перевірити свої канали: наскільки їм можна довіряти, наскільки якісною є інформація, яку вони поширюють?

«Далі нормуємо взаємодію з медіа за часом. Кажемо собі: "у мене є 15 хв на те, щоб переглянути новини". Тоді ми отримуємо кількість інформації, яку наша психіка здатна перетравити. 

Коли ми починаємо стресувати, у нас виділяється «гормон стресу» кортизол, який впливає на весь організм, і якщо він виділяється 15 хвилин, то він нас підбадьорює, стимулює покращувати свій рівень життя та забезпечити свою безпеку. А якщо ми читаємо новини 24/7, то наш організм отримує постійно кортизол та інші гормони, і не встигає їх засвоювати, не встигає відпочивати, не встигає давати адекватну реакцію, і виходить, що ми самі себе наражаємо на небезпеку.

Ніхто, крім нас, не може вимкнути наші мобільні телефони, перестати гортати стрічку в Facebook – це ми мусимо зробити свідомо», – говорить Марія Бурдукало.

Оскільки ми живемо в час технологій, то маємо цими технологіями вміти користуватися, нагадує психолог. Інформації багато, за всією неможливо встежити. Тому Марія Бурдукало радить при читанні новин моніторити свій внутрішній стан: якщо ви бачите, що отримання нової інформації призводить до нервового стану, то варто відмовитися від медіановин узагалі.

«Можна домовитися з людьми, яким ви довіряєте: якщо станеться щось реально варте уваги, нехай вони вас повідомлять. Члени сім’ї можуть домовлятися про чергування: "ти дивишся новини 5 хв о 9 ранку, а я о 8 вечора". Якщо це така тривожна варта, то читати не все підряд, а потрібні сайти, де буде корисна інформація – наприклад, про дистанційне навчання. Але, найімовірніше, про дистанційне навчання ваша вчителька вам у вайбері напише. Раз під вікнами не їздить поліція, вигукуючи попередження, значить, усе нормально», – говорить психолог.

Раніше ми розповідали, як вижити у світі надмірної інформації: короткий лікнеп.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost
Смачний десерт Шоколадна ковбаса Рецепт приготування
Десерт зі смаком дитинства: як приготувати шоколадну ковбасу
1 хв на прочитання42 хвилини тому
Бранденбурзька брама, облита помаранчевою фарбою активістами руху «Останнє покоління». Фото: Paul Zinken/dpa/picture alliance
Екоактивістам, які у центрі Берліна облили Бранденбурзькі ворота фарбою, дали умовний термін
2 хв на прочитаннягодина тому
Заволодіння землею Незаконна діяльність НАБУ
Заволодіння землею на 291 млн грн: НАБУ викрили міністра агрополітики та задіяних у схемі посадовців
2 хв на прочитання2 години тому
Фото ілюстративне
У Венеції почали штрафувати туристів, які не заплатили збір за в'їзд до міста
1 хв на прочитання2 години тому
26 квітня – Міжнародний день памʼяті про Чорнобильську катастрофу
2 хв на прочитання3 години тому
З Тернополя намагалися незаконно відправити за кордон унікальний артефакт віком понад 400 млн років
1 хв на прочитання4 години тому
Робимо зону відпочинку: поради й ідеї (ФОТО)
2 хв на прочитання5 годин тому
Близько 160 китів-лоцманів викинулися на мілину біля австралійського узбережжя
2 хв на прочитання6 годин тому