Догори
Дати відгук

При гіпертонії та гастриті: все про користь калини

Чому калина вважається однією з найкорисніших ягід, і в чому її корисні властивості

2 хв на прочитання02 Листопада 2022, 10:07
Поділитись:

За однією з версій калину назвали так, бо ягода стає солодкою після того, як її прожарить мороз. І це справді так. Лише після перших морозів калина втрачає свою гіркоту і стає солодкою. А чи знали ви, що за своїми корисними властивостями саме з цією ягодою не може зрівнятися жодна інша? І це також правда. Давайте дізнаємося про це трохи докладніше.

Цінні речовини

Калина є справжнім джерелом корисних вітамінів і мінералів, яких так потребує наш організм. Вона багата великою кількістю каротину, марганцю, цинку, заліза, міді, фосфору, йоду та селену. У її складі повно вітамінів А, С, Р та К. Крім цього, у ній міститься глікозид вібурнін. Саме ця речовина і робить калину особливо корисною. А ще він надає ягоді трохи гіркуватий смак, якого багато хто намагається позбутися, заливаючи калину окропом.

Загальнозміцнювальне та протизапальне

Ягоди калини та її сік – це відмінний засіб проти застуди та грипу. Чай з додаванням перетертої калини з цукром або медом відмінно видаляє симптоми цих захворювань, а також лікує ангіну. Крім того, добре допомагає сік калини з медом. Це також чудовий спосіб послабити кашель, якщо він вас теж мучить. До речі, калина – це ефективний сечогінний засіб. Морс із калини дуже корисна і не менш смачна профілактика цих захворювань.

При гіпертонії та гастриті

При лікуванні гіпертонії калина також активно використовується. Справа в тому, що вона здатна знижувати артеріальний тиск. Калина здатна попереджати серйозні захворювання серцево-судинної системи. Якщо додати цю ягоду до свого раціону, то розслабляється гладка мускулатура, а судини розширюються. Крім цього, калина допомагає при виразці шлунка та гастриті. Для цього особливо корисний настій із плодів цієї ягоди. Але найбільша користь від калини, якщо з'їдати її у свіжому вигляді.

Корисна і кора

Окрему увагу слід приділити корі калини. Адже її також широко використовують у медицині. Відвари і настої з кори цієї рослини багато країн світу використовують як кровоспинний болезаспокійливий, антисептичний засіб. Вони застосовуються при лікуванні безсоння, істерії, стоматиті, а також при судинних спазмах і нападах кашлю. Багато препаратів на основі кори калини використовують для зниження холестерину.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я