Догори
Дати відгук

Про успішне лікування другого пацієнта від ВІЛ-інфекції повідомила берлінська клініка «Шаріте»

Цього вдалося досягти за допомогою нового методу лікування.

1 хв на прочитання19 Липня 2024, 15:47
Image by Miguel Á. Padriñán from Pixabay Image by Miguel Á. Padriñán from Pixabay
Поділитись:

Про успішне лікування другого пацієнта від ВІЛ-інфекції повідомила берлінська клініка «Шаріте». Цього вдалося досягти за допомогою нового методу лікування. Першого «берлінського пацієнта» з ВІЛ, Тімоті Рея Брауна, було виліковано після того, як лікарі «Шаріте» в 2007 році зробили йому повну пересадку кісткового мозку від пацієнта з мутацією гена CCR5, яка захищає від ВІЛ. Донорський кістковий мозок виробив в організмі пацієнта нові клітини імунної системи замість уражених смертельним вірусом. Про це розповідає Deutsche Welle.

Для другого пацієнта не вдалося знайти донора кісткового мозку, у ДНК якого було б дві копії мутантного гена, успадковані як від батька, так і від матері. У ДНК донора, якого вдалося підібрати, була лише одна мутантна копія гена CCR5, а друга – звичайна, яка не захищає від ВІЛ-інфекції.

Проте пересадка кісткового мозку від цього донора пацієнту, ім'я якого не називається, спрацювала. Після операції у 2018 році пацієнт за власним бажанням перестав приймати противірусні препарати. Через п'ять років лікарі констатували, що ознак наявності ВІЛ у його організмі більше немає, а імунна система працює нормально.

Раніше подібні досліди з пересадкою кісткового мозку хворому від «наполовину імунного» донора не закінчувалися успіхом. Тож зараз у «Шаріте» з'ясовують, які фактори забезпечили одужання в цьому випадку.

Більше новин читайте на GreenPost.

 

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Більше з GreenPost