Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Новини
  • Здоров'я
  • Презервативів недостатньо: у США зросла кількість захворювань на анальний рак через секс — науковці

Презервативів недостатньо: у США зросла кількість захворювань на анальний рак через секс — науковці

Незахищений анальний секс і куріння найбільше сприяють розвитку хвороби.

3 хв на прочитання13 Серпня 2023, 01:22
Поділитись:

Науковці з'ясували, що анальний секс може спровокувати рак. MissFit розповідає, чому незахищений анальний секс може спричинити рак анального каналу.

Анальний рак досі вважається одним із порівняно рідкісних видів раку. На нього припадає лише близько 2-5 % усіх захворювань на рак товстої кишки, і одна нова хвороба зустрічається з частотою на 100 000 мешканців на рік. Однак у Сполучених Штатах кількість заражених людей за останні роки значно зросла, повідомляють науковці у часописі Journal of the National Cancer Institute.

Для свого аналізу дослідники використали дані статистики захворюваності на рак США за період з 2001 по 2015 роки. Число захворювань зростало в середньому на 2,7 % на рік. Виявилося помітне збільшення хворих на анальний рак, особливо серед осіб старше 50 років. Відповідно до звіту, рівень смертності від цього виду раку також зріс — на 3,1 % на рік. «Терміново необхідні подальші дослідження та покращення профілактики для зменшення кількості хворих на анальний рак», — рекомендують лікарі.

За даними Німецького товариства боротьби з раком, у 80–85 % випадків рак анального каналу викликається інфікуванням вірусами папіломи людини (ВПЛ). Вони пов'язані з раком шийки матки, вульви, піхви, статевого члена, анусу та рота. За даними Інституту Роберта Коха, у Німеччині близько 6250 жінок та 1600 чоловіків щорічно заражаються цим вірусом.

Збудники переважно передаються під час статевого акту. Незахищений анальний секс і куріння найбільше сприяють розвитку хвороби. За даними онкологічного суспільства, основним фактором ризику є ослаблена імунна система: недостатній захист не може запобігти появі пухлин.

Рекомендується завжди використовувати презервативи під час сексу. Це єдиний контрацептив, котрий може захистити від венеричних захворювань.

«Проте у разі ВПЛ постійне використання презервативів запобігає лише близько 50 відсоткам випадків інфікування», — повідомляють гінекологи.

Віруси папіломи можуть передаватися з частин тіла, не покритих презервативом, у лобкові області та повільно поширюватися звідти — навіть у піхву та шийку матки.

Для раннього виявлення раку акушери та гінекологи рекомендують регулярно проводити гінекологічні огляди. Вакцинація проти вірусу папіломи людини є особливо корисною для профілактики, вважають лікарі.

«Оскільки зараження ВПЛ може статися вже за першого статевого контакту, найкраще робити щеплення до першого сексу», — повідомляє Німецьке товариство боротьби з раком.

Захисний ефект вакцинації проти попередників раку в анальній ділянці досягає не менше 76 %. Комітет з вакцинації при Інституті Роберта Коха (STIKO) рекомендує вакцинувати дівчаток та хлопчиків віком від 9 до 14 років. Але люди старшого віку теж можуть зробити це щеплення.

Також ми розповідали, що якщо рвуться чи зісковзують презервативи — можливо, ви все життя вибираєте їх неправильно: у чому нюанси.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я