Догори
Дати відгук

Понад 2,6 трлн грн втратила Україна за майже 3 роки руйнувань своїх територій

Станом на вересень Міндовкілля зафіксувало понад 6 тисяч екозлочинів, завданих природному багатству країни,

1 хв на прочитання15 Жовтня 2024, 09:14
ФОТО: Rick Mave/SOPA Images/ZUMA/picture alliance ФОТО: Rick Mave/SOPA Images/ZUMA/picture alliance
Поділитись:

Країна-злочинець має відповісти за те, що вона вчинила з територіями України та природними ресурсами. Від цього залежить не лише майбутнє однієї держави, а й людства загалом. Міністр захисту довкілля та природних ресурсів Світлана Гринчук розповіла в інтерв'ю Укрінформ про масштаби екологічних втрат України внаслідок майже трьох років руйнувань, яких зазнає країна.

За її словаи, довкілля – одна зі сфер, яка зазнає чи не найбільших втрат від ситуації на сході та півдні країїни. Не під контролем офіційного Києва зараз величезна територія природно-заповідного фонду, лісових, земельних, водних ресурсів, які зараз знищуються.

Після звільнення земель для повернення деяких територій у попередній стан знадобляться десятки років.

"Тому мій фокус уваги як міністра захисту довкілля і природних ресурсів передусім спрямований на те, щоб й українці, і міжнародна спільнота усвідомили: відповідальність за воєнні дії, які завдають величезної шкоди природним ресурсам, неминуча. Потрібно на нашому прикладі разом з міжнародними партнерами розробити механізми, які в майбутньому б унеможливлювали подібні війни та безкарність агресора за шкоду довкіллю. Країна-злочинець має бути жорстоко покарана за те, що вона вчинила з нашими територіями та природними ресурсами. Їй доведеться повністю відшкодувати завдані збитки", - заявила міністерка.

Світлана Гринчук також розповіла про співпрацю з міжнародними партнерами, сучасні технології, що допомагають детально досліджувати екологічні наслідки війни, а також про актуальні процеси в екологічній сфері України та євроінтеграційні реформи.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.